Σε κάποιους μήνες Θα φύγει από το πολυτεχνείο και για αυτό τον λόγο Σήμερα στο τμήμα Δ.Ε.Π των Μηχ.Μηχ. αποχαιρέτησε, λοιπόν, τους φοιτητές και τους συναδέλφους του με έναν πολύ ωραίο λόγο, και έναν απολογισμό του έργου του ο οποίος διαβάστηκε στο τμήμα.
Ο Κ. Μπεργελές, αφού του ζητήθηκε, μας έδωσε το κείμενο, ώστε να αναρτηθεί στο e-polytexneio.gr.
Πιστεύουμε πως απλά αξίζει να το διαβάσετε.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
Γ. Μπεργελές
( «η Ζωή Είναι Ωραία» και Αξίζει να τη Ζήσεις Δημιουργώντας)
Γεννήθηκα στη Λάρισα το 1945, όπου και περάτωσα τις εγκύκλιες σπουδές μου. Το καλοκαίρι του 1963, ως τελειόφοιτος μαθητής εξαταξίου Γυμνασίου έλαβα Πανελλήνιο Έπαινο Μαθηματικών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και κατόπιν το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εισήχθηκα στην Σχολή Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοίτησα από το Ε.Μ.Π. τον Ιούλιο του 1968. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου τύγχανα υποτροφίας από το Ι.Κ.Υ. Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία από τον Ιούλιο 1968 ώς τον Ιούλιο του 1970 και εργάσθηκα μέχρι τον Αύγουστο του 1972 ως Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές ως Research Assistant στο Imperial College του Λονδίνου (D.I.C., M.Sc., Ph.D) και από το 1976 με διάφορες ιδιότητες και βαθμούς άρχισα τη πανεπιστημιακή μου σταδιοδρομία στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Τα 35 χρόνια της σταδιοδρομίας μου στο Ε.Μ.Π. ήταν χρόνια παραγωγικά, με καινοτόμους ιδέες και είχα την ευκαιρία να βοηθήσω με την εκπαίδευση και την έρευνά μου τους φοιτητές μου, τη χώρα, να συμβάλω στην ανύψωση της στάθμης του Ιδρύματος με τη διεθνή μου δράση και συγχρόνως να προσφέρω και κοινωνικό έργο στη τοπική κοινωνία της πόλης που διαμένω. Θεωρώ οτι είχα πρωτοπόρους καινοτόμους ιδέες σε θέματα Αιολικής Ενέργειας, Βιομηχανικής Ρευστομηχανικής και Περιβάλλοντος, ενώ αντικείμενα όπως Υπολογιστική Ρευστομηχανική, Αιολική Ενέργεια, Περιβαλλοντική Τεχνολογία ήταν τα πρώτα που εισήχθηκαν στο πρόγραμμα σπουδών στη Σχολή και μάλλον σε ολόκληρο το Πολυτεχνείο.
Επέβλεψα εκατοντάδες διπλωματικές εργασίες και περατώθηκαν υπο την επίβλεψή μου 22 διδακτορικές διατριβές, μαθητές μου δε διαπρέπουν σε πολλούς τομείς επαγγελματικούς ή ακαδημαϊκούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δημοσίευσα εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες με πολλές εκατοντάδες ετεροαναφορές και δείκτη αναγνώρισης h αρκετά καλό για Ελληνικά δεδομένα, δείκτης που μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος αν λαμβανόταν υπόψη η τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν οι ΄Έλληνες ερευνητές που δημοσιεύουν από την Ελλάδα και επέλεξαν να προσφέρουν στο τόπο τους. Έγραψα 7 εκπαιδευτικά συγγράμματα και έφερα στην Ελλάδα με ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και πάντα μέσω της Επιτροπής Ερευνών του Ε.Μ.Π. εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δαπανήθηκαν για την οικονομική υποστήριξη των ερευνητών και τη βελτίωση της ερευνητικής υποδομής των εργαστηρίων της Σχολής.
Υπάρχουν βέβαια πράγματα που δεν κατάφερα να κάνω και θα ήθελα να γίνουν στο μέλλον, όπως η δημιουργία των δύο αιθουσών, αναγνωστηρίου και συνεδριάσεων της Σχολής, την υιοθέτηση του συστήματος B.Sc+M.Sc του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, τον ορισμό Κέντρων Αριστείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Σχολή και την κατά προτεραιότητα χρηματοδότησή των, τη μείωση των ωρών διδασκαλίας με έμφαση σε μαθήματα καινοτομικού σχεδιασμού και την εισαγωγή Crash courses σε θέματα νέων τεχνολογιών.
Το επιστημονικό μου έργο αναγνωρίσθηκε εντός και εκτός Ελλάδας με το να μου απονεμηθεί ο τίτλος του D.Sc (Eng) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, να εκλεγώ Εταίρος του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών του Ηνωμ. Βασιλείου, να εκλεγώ μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης (1997), Εταίρος του World Innovation Foundation, Επίτιμος Επισκέπτης καθηγητής του City University London, να διδάξω επισήμως ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού και να είμαι μέλος της συντακτικής επιτροπής διεθνών περιοδικών. Τέλος στην Ελλάδα υπήρξα μέλος του ΕΣΕΤ και μέλος του ΣΕΕΣ.
Τα 35 χρόνια δράσης στο Ε.Μ.Π. ήταν χρόνια παραγωγικά, δημιουργικά και κάθε ημέρα ήταν μια διαφορετική μέρα, γιατί το περιβάλλον του Τομέα Ρευστών και της Σχολής έδινε Ελευθερία και επέτρεπε τα Όνειρα. Κυρίως όμως γιατί είχα μια υπέροχη οικογένεια με δύο καταπληκτικά παιδιά, συνάδελφοι Μηχανικοί πλέον.
Από το 2012 και μετά θα προσπαθήσω να υλοποιήσω κατασκευαστικά τις πολλές ιδέες που έχω πάνω σε ενεργειακά θέματα και να προωθήσω προϊόντα Ηλιακής και Αιολικής τεχνολογίας, όπως συγκεντρωτικούς ηλιακούς θερμικούς συλλέκτες, ηλιακή ψησταριά, ηλιακό αποξηραντή φρούτων, συγκεντρωτικό φωτοβολταϊκό συλλέκτη υβριδικού τύπου και οικιακής χρήσης Ανεμοκινητήρα, δηλαδή έργα κατασκευαστή Μηχανολόγου Μηχανικού, δραστηριότητα που η απορρόφησή μου στην έρευνα και στη διδασκαλία αυτά τα χρόνια δεν μου επέτρεψε να βάλω σε προτεραιότητα και να αναπτύξω.
Η Ζωή είναι κύκλοι επάλληλοι και... Συνεχίζεται.