Γ. Μπεργελές ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Ανακοινώσεις, συζητήσεις και προβληματισμοί που αφορούν το Πολυτεχνείο γενικότερα.
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
User avatar
Adamaklas
Praetorian
Praetorian
Posts: 3929
Joined: Mon Nov 22, 2010 4:07 am
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male

Γ. Μπεργελές ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Post by Adamaklas »

Όπως ξέρετε ο κ.Μπεργελές παραιτήθηκε πριν λίγες μέρες.

Σε κάποιους μήνες Θα φύγει από το πολυτεχνείο και για αυτό τον λόγο Σήμερα στο τμήμα Δ.Ε.Π των Μηχ.Μηχ. αποχαιρέτησε, λοιπόν, τους φοιτητές και τους συναδέλφους του με έναν πολύ ωραίο λόγο, και έναν απολογισμό του έργου του ο οποίος διαβάστηκε στο τμήμα.

Ο Κ. Μπεργελές, αφού του ζητήθηκε, μας έδωσε το κείμενο, ώστε να αναρτηθεί στο e-polytexneio.gr.

Πιστεύουμε πως απλά αξίζει να το διαβάσετε.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
Γ. Μπεργελές
( «η Ζωή Είναι Ωραία» και Αξίζει να τη Ζήσεις Δημιουργώντας)

Γεννήθηκα στη Λάρισα το 1945, όπου και περάτωσα τις εγκύκλιες σπουδές μου. Το καλοκαίρι του 1963, ως τελειόφοιτος μαθητής εξαταξίου Γυμνασίου έλαβα Πανελλήνιο Έπαινο Μαθηματικών από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και κατόπιν το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εισήχθηκα στην Σχολή Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοίτησα από το Ε.Μ.Π. τον Ιούλιο του 1968. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου τύγχανα υποτροφίας από το Ι.Κ.Υ. Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία από τον Ιούλιο 1968 ώς τον Ιούλιο του 1970 και εργάσθηκα μέχρι τον Αύγουστο του 1972 ως Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές ως Research Assistant στο Imperial College του Λονδίνου (D.I.C., M.Sc., Ph.D) και από το 1976 με διάφορες ιδιότητες και βαθμούς άρχισα τη πανεπιστημιακή μου σταδιοδρομία στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Τα 35 χρόνια της σταδιοδρομίας μου στο Ε.Μ.Π. ήταν χρόνια παραγωγικά, με καινοτόμους ιδέες και είχα την ευκαιρία να βοηθήσω με την εκπαίδευση και την έρευνά μου τους φοιτητές μου, τη χώρα, να συμβάλω στην ανύψωση της στάθμης του Ιδρύματος με τη διεθνή μου δράση και συγχρόνως να προσφέρω και κοινωνικό έργο στη τοπική κοινωνία της πόλης που διαμένω. Θεωρώ οτι είχα πρωτοπόρους καινοτόμους ιδέες σε θέματα Αιολικής Ενέργειας, Βιομηχανικής Ρευστομηχανικής και Περιβάλλοντος, ενώ αντικείμενα όπως Υπολογιστική Ρευστομηχανική, Αιολική Ενέργεια, Περιβαλλοντική Τεχνολογία ήταν τα πρώτα που εισήχθηκαν στο πρόγραμμα σπουδών στη Σχολή και μάλλον σε ολόκληρο το Πολυτεχνείο.
Επέβλεψα εκατοντάδες διπλωματικές εργασίες και περατώθηκαν υπο την επίβλεψή μου 22 διδακτορικές διατριβές, μαθητές μου δε διαπρέπουν σε πολλούς τομείς επαγγελματικούς ή ακαδημαϊκούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δημοσίευσα εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες με πολλές εκατοντάδες ετεροαναφορές και δείκτη αναγνώρισης h αρκετά καλό για Ελληνικά δεδομένα, δείκτης που μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος αν λαμβανόταν υπόψη η τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν οι ΄Έλληνες ερευνητές που δημοσιεύουν από την Ελλάδα και επέλεξαν να προσφέρουν στο τόπο τους. Έγραψα 7 εκπαιδευτικά συγγράμματα και έφερα στην Ελλάδα με ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και πάντα μέσω της Επιτροπής Ερευνών του Ε.Μ.Π. εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που δαπανήθηκαν για την οικονομική υποστήριξη των ερευνητών και τη βελτίωση της ερευνητικής υποδομής των εργαστηρίων της Σχολής.
Υπάρχουν βέβαια πράγματα που δεν κατάφερα να κάνω και θα ήθελα να γίνουν στο μέλλον, όπως η δημιουργία των δύο αιθουσών, αναγνωστηρίου και συνεδριάσεων της Σχολής, την υιοθέτηση του συστήματος B.Sc+M.Sc του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, τον ορισμό Κέντρων Αριστείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Σχολή και την κατά προτεραιότητα χρηματοδότησή των, τη μείωση των ωρών διδασκαλίας με έμφαση σε μαθήματα καινοτομικού σχεδιασμού και την εισαγωγή Crash courses σε θέματα νέων τεχνολογιών.
Το επιστημονικό μου έργο αναγνωρίσθηκε εντός και εκτός Ελλάδας με το να μου απονεμηθεί ο τίτλος του D.Sc (Eng) από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, να εκλεγώ Εταίρος του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών του Ηνωμ. Βασιλείου, να εκλεγώ μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης (1997), Εταίρος του World Innovation Foundation, Επίτιμος Επισκέπτης καθηγητής του City University London, να διδάξω επισήμως ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού και να είμαι μέλος της συντακτικής επιτροπής διεθνών περιοδικών. Τέλος στην Ελλάδα υπήρξα μέλος του ΕΣΕΤ και μέλος του ΣΕΕΣ.
Τα 35 χρόνια δράσης στο Ε.Μ.Π. ήταν χρόνια παραγωγικά, δημιουργικά και κάθε ημέρα ήταν μια διαφορετική μέρα, γιατί το περιβάλλον του Τομέα Ρευστών και της Σχολής έδινε Ελευθερία και επέτρεπε τα Όνειρα. Κυρίως όμως γιατί είχα μια υπέροχη οικογένεια με δύο καταπληκτικά παιδιά, συνάδελφοι Μηχανικοί πλέον.

Από το 2012 και μετά θα προσπαθήσω να υλοποιήσω κατασκευαστικά τις πολλές ιδέες που έχω πάνω σε ενεργειακά θέματα και να προωθήσω προϊόντα Ηλιακής και Αιολικής τεχνολογίας, όπως συγκεντρωτικούς ηλιακούς θερμικούς συλλέκτες, ηλιακή ψησταριά, ηλιακό αποξηραντή φρούτων, συγκεντρωτικό φωτοβολταϊκό συλλέκτη υβριδικού τύπου και οικιακής χρήσης Ανεμοκινητήρα, δηλαδή έργα κατασκευαστή Μηχανολόγου Μηχανικού, δραστηριότητα που η απορρόφησή μου στην έρευνα και στη διδασκαλία αυτά τα χρόνια δεν μου επέτρεψε να βάλω σε προτεραιότητα και να αναπτύξω.
Η Ζωή είναι κύκλοι επάλληλοι και... Συνεχίζεται.
Ολος ο κοσμος, ενα μεγαλο τασακι.

Αλλα δεν γαμιεται :)
stathis wrote: Εχει αδειες ξαπλωστρες πιο κατω,μακρια απο το ηχειο.
User avatar
cornerstone
Naval Seeder
Naval Seeder
Posts: 1242
Joined: Mon Oct 03, 2011 1:14 am
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Female

Re: Γ. Μπεργελές ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Post by cornerstone »

Πολύ ωραίος λόγος...
Δεν τον ήξερα τον άνθρωπο αυτόν,ούτε εξ όψεως, αλλά είχε προφανώς αξιοθαύμαστη πορεία...
Και αξίζει το σεβασμό όλων...

Μακάρι το πολυτεχνείο να ήταν γεμάτο καθηγητές με όρεξη και καινοτομικές ιδέες...
Να ήταν λίγο πιο πρωτοποριακό...
Engineering pervades everything...
It's how to take very complex systems and break them down into nice,tight, abstract parts...
Engineering is for people who want to change the world
User avatar
Kuchiki_Byakuya
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 6498
Joined: Fri Oct 22, 2010 6:55 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male
Location: Seireitei

Re: Γ. Μπεργελές ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Post by Kuchiki_Byakuya »

Καθαρά από ανθρώπινη σκοπιά ήταν πολύ ωραία και συγκινητική στιγμή. Ήταν πολύ αληθινό και αυθόρμητες οι αντιδράσεις του. Είναι ωραίο να βλέπεις το τέλος της πορείας ενός ανθρώπου με τόσο ήθος και σεβασμό από όλους. Επίσης συμβολικά παρέδωσε αυτό το κείμενο στον Παπαντώνη και έφυγε από την αίθουσα. Αυτό το κείμενο το διάβασε ο Παπαντώνης χωρίς τον Μπεργελέ μέσα στην αίθουσα.

Το κείμενο που διάβασε αυτός αναφερόταν στα πράγματα που έγιναν στη Σχολή από την εποχή του και πόσο έχει προοδεύσει η Σχολή και το Ίδρυμα από τότε, ήταν μια αναδρομή με τα στοιχεία που ήθελε να πει και έγιναν με προσπάθεια μέσα στο όχι καλύτερο περιβάλλον. Στο τέλος ευχαρίστησε τους καθηγητές και τους φοιτητές του και δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον και ότι η Σχολή είναι σε καλά χέρια.
Be proud to die by my Bankai.
Bankai. Senbonsakura Kageyoshi
User avatar
ShadowMech
Praetorian
Praetorian
Posts: 2118
Joined: Thu Jan 21, 2010 11:20 am

Re: Γ. Μπεργελές ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Post by ShadowMech »

Ουυυ ναι, απο αξιους διαδοχους αλλο τιποτα... Αντε μην αρχισω να κραζω και ειναι κριμα για το τοπικ.
Ρώτα οποιονδήποτε ευτυχισμένο άνθρωπο και δεν θα σου πει για συστήματα, πολιτικές, δυνάμεις, αριστερά, κεφάλαιο. Δεν θα σου πει τίποτα πέρα από το "ήξερα τι ήθελα".

The Don
User avatar
Kuchiki_Byakuya
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 6498
Joined: Fri Oct 22, 2010 6:55 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male
Location: Seireitei

Re: Γ. Μπεργελές ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Post by Kuchiki_Byakuya »

ShadowMech wrote:Ουυυ ναι, απο αξιους διαδοχους αλλο τιποτα... Αντε μην αρχισω να κραζω και ειναι κριμα για το τοπικ.
Φτιάξε άλλο ένα και κράξτε. Να μαθαίνουμε και εμείς οι νέοι ποιον να προσέχουμε. Μην δημιουργούμε εντυπώσεις από τις παρατάξεις που είτε έχουν κόντρα ή συμφέρον με καθηγητές ή έχουν να πατήσουν σε αμφιθέατρο από την Λίθινη εποχή.
Be proud to die by my Bankai.
Bankai. Senbonsakura Kageyoshi
User avatar
blackjohnny
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 415
Joined: Wed Jan 20, 2010 9:34 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Location: Αλλού

Re: Γ. Μπεργελές ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Post by blackjohnny »

σόρι, αλλά απλά αράδιασε το βιογραφικό του ξέρω γω?το ξέρουμε ότι έχει κάνει τα πάντα αλλά ντάξει τι εννοείτε ωραίος λόγος?
relax..it's over...you belong to me....
User avatar
Kuchiki_Byakuya
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 6498
Joined: Fri Oct 22, 2010 6:55 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male
Location: Seireitei

Re: Γ. Μπεργελές ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Post by Kuchiki_Byakuya »

Το ποσταρισμένο κείμενο όντως είναι ένα αράδιασμα του βιογραφικού του και το διάβασε ο Παπαντώνης με τον Μπεργελέ απόντα.

Ο ωραίος λόγος ήταν πριν, που τον διάβασε ο ίδιος, και ανέφερε όλα όσα έγιναν και όχι όλα όσα έκανε ο ίδιος. Έδωσε συγχαρητήρια σε πολλούς καθηγητές Παπαδόπουλο, Κυριακόπουλο, Αντωνιάδη, Ρακόπουλο, Παπαντώνη και ανέφερε όλα όσα μαζί πέτυχαν και πως συνεργάστηκαν, πως ανάμεσά τους υπήρχε σεβασμός και όχι διχόνοια. Επίσης το όλο κινηματογραφικό της υπόθεσης ήταν η αποχώρησή του, καθαρή σκηνή από ταινία. Σχεδόν δάκρυσε ο τύπος, ήταν πολύ συγκινημένος, και ο Παπαντώνης το ίδιο.
Be proud to die by my Bankai.
Bankai. Senbonsakura Kageyoshi
User avatar
Enositis
Praetorian
Praetorian
Posts: 3714
Joined: Wed Sep 22, 2010 11:47 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male

Re: Γ. Μπεργελές ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Post by Enositis »

Δεν τον ξέρω ούτε ως καθηγητη ούτε ως άνθρωπο.
Ένα πράγμα όμως δε μ αρέσει. Όσο ήταν εκεί όλοι τον ειρωνεύονταν για κάποιες ιδέες που είχε και τώρα που έφυγε άρχισαν όλες τις αγάπες και τους σεβασμούς.
Και κάτι άλλο. Προφανώς έχει αφήσει ένα έργο πίσω του. Εάν ΕΜΕΙΣ δεν το χρησιμοποιήσουμε τότε αποτύχΑΜΕ. Και αυτός και εμείς. Ας κλείσουμε λοιπόν το Skyrim-Call of duty-κλπ που μας τρώνε τη ζωη μας και ν ανοίξουμε τα μάτια μας...
User avatar
Adamaklas
Praetorian
Praetorian
Posts: 3929
Joined: Mon Nov 22, 2010 4:07 am
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male

Re: Γ. Μπεργελές ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Post by Adamaklas »

Εμενα αυτο που μου αρεσε ειναι οτι, οταν του ζητησαμε το κειμενο για να το ποσταρουμε, συγκινήθηκε.

Ναι ειχε καποιες ιδεες οι οποιες ηταν παραξενες και ισως τρελες! Αλλα ηταν γαματος καθηγητης, και επιπλεον! Οι τρελες ιδεες μας φερανε εδω που ειμαστε!

Επισης. Εγω οταν φυγω απο την δουλεια μου θα ηθελα να μπορω να αραδιασω τετοιο βιογραφικο, και οχι οτι εφτιαξα 100000 ασανσερ και καλοριφερια!
Ολος ο κοσμος, ενα μεγαλο τασακι.

Αλλα δεν γαμιεται :)
stathis wrote: Εχει αδειες ξαπλωστρες πιο κατω,μακρια απο το ηχειο.
User avatar
liakoskotsi
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 1672
Joined: Thu Mar 10, 2011 7:24 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male
Location: near kage's hidden village

Re: Γ. Μπεργελές ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

Post by liakoskotsi »

Adamaklas wrote:Ναι ειχε καποιες ιδεες οι οποιες ηταν παραξενες και ισως τρελες! Αλλα ηταν γαματος καθηγητης, και επιπλεον! Οι τρελες ιδεες μας φερανε εδω που ειμαστε!
ήταν πράγματι από τους καλύτερους καθηγητές στην σχολή μας! αν και δυστυχώς τον πρόλαβα μόνο σ ένα μάθημα, που δεν ήταν και τόσο σημαντικό...
είναι μεγάλη απώλεια για την σχολή και ελπίζω το κενό που θα αφήσει να μην φανεί ιδιαίτερα στην πορεία...
Wise Man wrote:Όχι 'κάποια' γυναίκα. Η μία και μοναδική. Ο σωστός άνδρας φυλάει το λουλουδάκι του για μια ξεχωριστή ψυχή που βρίσκεται κάπου εκεί έξω και τον ψάχνει.
Post Reply

Return to “Τα Πολυτεχνειακά”