Τι είναι το polytexneio.gr ;

Ανοιχτό στους επισκέπτες! Οδηγίες Χρήσης & Βασικές Πληροφορίες. Ξεκινήστε από εδώ!
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
Locked
User avatar
eΝy
Community Founder
Community Founder
Posts: 6266
Joined: Mon Jan 18, 2010 12:07 pm
Gender: Male

Τι είναι το polytexneio.gr ;

Post by eΝy »

Η δημιουργία του polytexneio.gr έγινε όταν τελειώνοντας το 3ο έτος της Σχολής Μηχανολόγων και κοιτάζοντας τη σχολή από την πλευρά της κοινωνικής ομάδας που ανήκα, της ομάδας του φοιτητή, συνειδητοποίησα την ανάγκη δημιουργίας ενός διαδικτυακού τόπου ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών μεταξύ φοιτητών σε μεγάλη κλίμακα.

Είναι τελικά η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας ανάμεσα στους παλαιότερους και τους νεότερους που βοηθάει τους νεότερους φοιτητές να ξεκινάνε δύο βήματα πιο μπροστά από εκεί που ξεκίνησε η προηγούμενη κλάση από αυτούς, και με αυτόν τον τρόπο να μην επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. Καταφέραμε έτσι φτιάχνοντας το polytexneio.gr να απαλείψουμε αυτόν τον ατέρμνονα κύκλο επανάληψης λαθών και να κάνουμε τις σπουδές στη Σχολή δύο βήματα ευκολότερες και ποιοτικότερες. Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε φυσικά να γίνει μονάχα διαδικτυακά, διότι χωρίς τη χρήση του διαδικτύου θα ήταν αδύνατον να υπάρξει τόσο μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των φοιτητών.

Σήμερα το polytexneio είναι ένα αναπόσπαστο εργαλείο στα χέρια κάθε φοιτητή του ΕΜΠ. Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, καθώς και οι συζητήσεις για τα μαθήματα, που έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες φοιτητές μέσα στη βάση δεδομένων του τα 5 αυτά χρόνια της λειτουργίας του, είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει η φοιτητική μας κοινότητα σε κάθε νέο πρωτοετή.
Κάθε εξεταστική περίοδος είναι στα μάτια των φοιτητών μία «μάχη» που πρέπει να κερδίσουν. Μία μάχη απέναντι στον χρόνο που διαθέτουν, στην ύλη που πρέπει να καλύψουν και στο απρόβλεπτο των θεμάτων που θα κληθούν να επιλύσουν. Όπως, όμως, είπε και ο Sun Tzu: "Η διαφορά ανάμεσα στην νίκη και στην ήττα είναι η εκ των προτέρων γνώση". Το Forum της Σχολής μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά να κερδίσουν έδαφος κατακτώντας αυτήν την "των εκ των προτέρων" γνώση μέσα από την εμπειρία παλαιότερων συμφοιτητών τους. Αυτή είναι και η μεγάλη χρησιμότητα του polytexneio.gr.

Επίσης μέσα από το polytexneio.gr ξεπήδησαν ή αναπτύχθηκαν πολλές άλλες συλλογικές πρωτοβουλίες, όπως είναι το PolyteXneio FM, η ομάδα του FSAE Ε.Μ.Π (Formula Society of Automotive Engineers), η ομάδα της EUROAVIA ή το ετήσιο παν-πολυτεχνειακό πρωτάθλημα Paintball.

Πέρα όμως από την χρησιμότητά του στον τομέα των μαθημάτων, το Forum αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο και για την συμμετοχή του φοιτητή στα κοινά του Φοιτητικού Συλλόγου. Μέσα από το Forum δόθηκε η δυνατότητα στον απλό φοιτητή να μιλήσει ο ίδιος, να πει την άποψή του για τα ζητήματα που τον απασχολούν στη Σχολή, και εκφραζόμενος μέσα σε ένα χώρο συζήτησης με κανόνες, να μπορέσει να βρει συμπαραστάτες και ακροατές.
Μπορεί οι μικρότεροι φοιτητές να μην το έχουν δει, αλλά πριν την δημιουργία του Forum, η σχολή μας ήταν 100% κομματοποιημένη, 100% διχασμένη και τσακωμένη και 100% εξαρτημένη από τα κόμματα και τις παρατάξεις.
Κάνοντας χρήση του Διαδικτύου και του Forum, οι φοιτητές μπόρεσαν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν ένα προσχέδιο εικονικής δημοκρατίας, εκφραζόμενοι δημόσια, χωρίς τον περιορισμό της οχλαγωγίας της Γενικής Συνέλευσης. Μπόρεσαν επίσης να δουν μία αντικειμενική παρουσίαση μέσω βιντεοσκοπημένης συνέντευξης - με ερωτήσεις που προετοίμασαν οι ίδιοι μέσα από το Forum - των υποψηφίων συνδυασμών των Πρυτανικών Εκλογών ΕΜΠ 2010 στο κανάλι του polytexneio.gr στο YouTube http://www.youtube.com/user/StudentsNTUA, χωρίς τον υποκειμενικό χρωματισμό των γεγονότων από τις κομματικές παρατάξεις.

Η εξέλιξη και η διαχείριση του polytexneio.gr ήταν μία πολύ μεγάλη πρόκληση, τόσο για μένα προσωπικά ως σχεδιαστή, όσο και για όλους τους φοιτητές που κατά καιρούς εργάστηκαν στις ομάδες Διαχείρισης & Συντονισμού προς όφελος της φοιτητικής κοινότητας.
Η πρόκληση να κρατηθεί αυτή η κοινότητα ζωντανή, να ενισχυθεί η ενεργητικότητα των χρηστών και να βελτιωθεί ο τρόπος προβολής και προσπέλασης του περιεχομένου του ιστοτόπου, μας ανάγκασε να ψάξουμε για λύσεις σε επιστήμες που ξέφευγαν από την παραδοσιακή Μηχανολογία και να εμπλουτίσουμε έτσι τις γνώσεις μας με καινούριες ιδέες.

Η διαχείριση του polytexneio.gr είναι μία συνεχής απασχόληση επί 24ώρου βάσεως. Ακριβώς επειδή το Forum είναι ένα δυναμικό σύστημα, συνεχώς εξελισσόμενο και αποτελούμενο εκτός από τεχνικούς παράγοντες και από ανθρώπινους, ο διαχειριστής έπρεπε να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να επέμβει και κάνοντας διορθωτικές ενέργειες να επαναφέρει το σύστημα σε κατάσταση ισορροπίας.
Εξαιτίας αυτού στάθηκε αδύνατον να χαραχθεί και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα μεγάλης κλίμακας για την λειτουργία του polytexneio.gr. Κάθε "επιχειρηματικό" πλάνο που μπορεί να κάναμε, αδυνατούσε να προβλέψει στοιχεία που μπορεί να προέκυπταν εντός διμήνου.
Συνεχώς προέκυπταν νέοι παράγοντες και οι χρήστες σκαρφίζονταν διάφορους τρόπους για να "κερδίσουν το σύστημα", κάτι που έκανε την διαχείριση του ιστοτόπου μία συνεχή πρόκληση.
Επίσης στα 5 χρόνια της διαχείρισης του polytexneio.gr καταλάβαμε ότι η αποδοτικότητα μιας επιχείρησης δεν επηρεάζεται μονάχα από τεχνικούς παράγοντες όπως είναι η αποδοτικότητα των μηχανημάτων ή η αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού, αλλά και από άλλους όπως η προθυμία συμμετοχής του ανθρωπίνου δυναμικού στην παραγωγή.
Πολλές φορές οι ίδιοι οι χρήστες υποδείκνυαν λύσεις σε προβλήματα ή παρέμβαιναν και αναλάμβαναν ρόλο συντονιστή μέσα σε συζητήσεις βοηθώντας την Ομάδα του Site, απλά και μόνο επειδή πετύχαμε – στο βαθμό που είναι δυνατόν - να τους κάνουμε να το αισθανθούν δικό τους.

Ο παράγοντας "άνθρωπος" είναι απρόβλεπτος, ασυνεπής και διακατέχεται από πολλούς περιορισμούς (βιολογικούς και μη). Είναι ωστόσο και θαυμαστός στην μελέτη καταφέρνοντας να κρατάει το ενδιαφέρον του μελετητή συνεχώς προσηλωμένο!

Έτσι μπορούμε να πούμε πως το polytexneio.gr ήταν από πολλές πλευρές ένα ατελείωτο πείραμα στην διαχείριση της ανθρώπινης φύσης. Εφαρμόζαμε ένα μέτρο ενίσχυσης της πρωτοβουλίας και παρατηρούσαμε να δούμε πως θα αντιδράσει το σύστημα. Πολλές φορές εκπλησσόμαστε από την πρωτοβουλία και την εφευρετικότητα χρηστών που προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να ελαχιστοποιήσουν την συμμετοχή τους στην κοινότητα και να μεγιστοποιήσουν βραχυπρόθεσμα τα ωφέλη τους.
Περάσαμε έτσι σε μονοπάτια σκέψης και επιστημών, με τις οποίες δεν θα είχαμε ποτέ καταπιαστεί εάν δεν υπήρχε το Forum και οι προκλήσεις που μας δημιουργούσε. Μας βοήθησε έτσι να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας σε ένα ευρύτερο φάσμα και να ανοίξουμε τα μάτια μας κοιτάζοντας τον κόσμο και τα συστήματά του από πολύ πιο ευρεία οπτική.

Ίσως αυτή να ήταν εν τέλει και η μεγαλύτερη χρησιμότητα του polytexneio.gr. Όπως κάθε Forum, όπως κάθε συζήτηση, ανοίγει τους ορίζοντες αυτού που έχει ανοικτό μυαλό, σε νέους ορίζοντες και μονοπάτια. Μονοπάτια που έχουν εξερευνήσει άλλοι πριν από αυτόν και έχουν την καλή διάθεση να μοιραστούν τις εμπειρίες τους μαζί του. Και που καλύτερα να τις μοιραστούν από το Forum της Σχολής;


Εξελικτικός Σχεδιασμός του https://polytexneio.gr, Δ.Γκίκας, Σεπτέμβριος 2010
Mechanical Engineering NTUA, 2010
MTEC ETH Zurich, 2013
Founder: https://polytexneio.gr
Founder: https://globalprep.gr
Locked

Return to “ΞΕΚΙΝΗΜΑ στο Polytexneio.gr!”