Millennium Technology Prize

Προβληματισμοί, απόψεις για επιστημονικά, τεχνολογικά θέματα και γεγονότα.
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
Post Reply
User avatar
castiel
Praetorian
Praetorian
Posts: 6466
Joined: Tue Oct 05, 2010 8:08 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male
Location: 501 Not Implemented

Millennium Technology Prize

Post by castiel »

Ο δημιουργός του Linux, Linus Torvalds, παρέλαβε το Βραβείο Τεχνολογίας της Χιλιετίας
http://www.digitallife.gr/linus-torvald ... ard-84241/


H Ακαδημία Τεχνολογίας της Φιλανδίας, αποφασίζοντας για την απονομή του φετινού βραβείου Τεχνολογίας της Χιλιετίας, είπε στο σκεπτικό της για τον Linus Torvalds και το επίτευγμά του: «είχε τεράστια επιρροή στην ανοιχτή ανάπτυξη λογισμικού, την δικτύωση και την ελευθερία στο διαδίκτυο». Και δεν είχαν καθόλου άδικο.

Image

Η τελετή βράβευσης έγινε σήμερα στη Φιλανδία, παρουσία πολλών επιστημόνων, του Φιλανδού προέδρου και άλλων επισήμων, σε μία τελετή, εφάμιλλη των Nobel.
Ο Linus Torvalds επινόησε την πρώτη εκδοχή του λειτουργικού Linux όσο σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, στην Φιλανδία, το 1991. Όταν δημοσίευσε τις λεπτομέρειες του project του στο Usenet, ανέφερε: «είναι μόνο ένα χόμπι, δεν θα γίνει κάτι μεγάλο ή επαγγελματικό».
To Linux kernel, ο κώδικας δηλαδή που επιτρέπει στο λογισμικό και το hardware να συνεργάζονται, έχει υποστεί από τότε πολλές «αναθεωρήσεις». Βρίσκεται πίσω όμως, από πάρα πολλά συστήματα που βασίζονται στο Linux και υποστηρίζουν πάρα πολλές από τις υπηρεσίες που γνωρίζουμε σήμερα, είτε αυτό είναι οι servers, είτε οι καταγραφείς ψηφιακής εικόνας, είτε τα συστήματα των χρηματιστηρίων, ακόμα και το λειτουργικό της Google, το Android.

H κοινότητα του Linux λειτουργεί με τους χιλιάδες προγραμματιστές να υποβάλλουν τις συστάσεις τους για τις αλλαγές τις οποίες πρέπει να υιοθετήσει το kernel μέσω το open source, της ελεύθερης διακίνησης και ο Linus Torvalds επιλέγει αυτές τις αλλαγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το BBC, υπολογίζεται πως οι εργατοώρες που έχουν ξοδευτεί από προγραμματιστές που δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο κώδικα, αντιστοιχούν σε 73000 ανθρώπινα χρόνια!

«Το έργο του Linus Torvalds έχει κρατήσει το διαδίκτυο ανοιχτό για την επίτευξη της γνώσης και το όφελος της ανθρωπότητας – όχι για οικονομικούς λόγους» είπε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνολογίας της Φιλανδίας, Δρ. Ainomaija Haarla. Και κακά τα ψέματα, απ’ ότι αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του Linus Torvalds, νυν κατοίκου του Oregon των ΗΠΑ, θα μπορούσε να είχε κερδίσει πάρα πολλά χρήματα αν εκμεταλλευόταν διαφορετικά την επινόησή του. Θα μπορούσε επίσης να δεχτεί και τις προτάσεις για δουλειά σε εταιρείες όπως η Apple, όπως είχε παλαιότερα συζητήσει με τον ίδιο τον Steve Jobs.
Κι όμως, δεν θέλησε ποτέ να κάνει κάτι διαφορετικό, όπως λέει. Παραμένει πρόεδρος του Ιδρύματος Linux, του φορέα που προωθεί την ανάπτυξη του kernel. «Ε, είχα προτάσεις, αλλά πραγματικά προσπάθησα να καταστήσω σαφές στους πάντες ότι αυτό που εκτιμώ είναι η ουδέτερη στάση μου. Απ’ ότι αποδεικνύεται, αυτό τελικά προτιμούν και όλες οι εταιρείες που ασχολούνται με το Linux”.
Το βραβείο Τεχνολογίας της Χιλιετίας (Millennium Technology Prize) είναι δίδεται κάθε 2 χρόνια από την Ακαδημία Τεχνολογίας της Φιλανδίας και φέτος, ο Linus Torvalds το μοιράστηκε με τον Δρ. Shinya Yamanaka, επιστήμονα που έχει διαπρέψει στον τομέα των βλαστοκυττάρων. Καθένας από τους δύο, εισέπραξε 600.000 ευρώ.

Όσον αφορά το Linux, η αξία του υπολογίζεται σε πολλαπλάσια ποσά από αυτό του βραβείου και η δουλειά και η εξέλιξη στην οποία έχουν συμβάλλει χιλιάδες προγραμματιστές απ’ όλο τον κόσμο, όντας η πλεόν «ανοιχτή» πλατφόρμα προγραμματισμού και τεχνολογίας, είναι σίγουρα ανεκτίμητη. Εξ ου και τα Linux λειτουργικά είναι δωρεάν και ανοιχτά σε όλους.
Το Ίδρυμα Linux είναι η τρανή απόδειξη πως η εξέλιξη και η καινοτομία στην τεχνολογία, δεν μετριέται σε δολάρια και πατέντες, αλλά σε ιδέες και ελευθερία.
Now dance, fucker, dance | Man, I never had a chance | And no one even knew | It was really only you
And now you'll lead the way | Show the light of day | Nice work you did | You're gonna go far, kid..


___P.S.___

Έβαλε ο Θεός σημάδι
παλικάρι στα Σφακιά
κι ο πατέρας του στον Άδη
άκουσε μια τουφεκιά.
Post Reply

Return to “Επιστήμη & Τεχνολογία”