Λakedaimonas wrote:
ChildInTime wrote:Μια κοινωνία η οποία στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία δεν μπορει να αποφύγει φαινόμενα όπως τον ακρατο υλισμο. Απαραιτητη προυπόθεση είναι η καθιέρωση κοινωνικής ιδιοκτησίας, προς όφελους του συνολου και της ευημερίας του.
Δεν έχεις άδικο αλλά
η έννοια της ιδιοκτησίας προς το παρών είναι μέσα στα ένστικτα μας και είναι βαθιά ριζωμένη. Αυτός είναι κατ εμέ και ο λόγος
που απέτυχε τόσο οικτρά ο κομμουνισμός.
Λakedaimonas wrote:Πάντως φανταστείτε να είχαμε δούλους ή ρομπότ να κάνουν τις δουλειές μας? Πόσο περισσότερο χρόνο θα είχαμε να εντρυφήσουμε στις επιστήμες, την πολιτική, την τέχνη?
Στανταρ:
ChildInTime wrote:Πέρα απο τα αρχέγονα ένστικτα δεν επιδρά καθόλου στη συμπεριφορά μας η παιδεία και οι εμπειρίες μας ;
Πως αμέ; Απλά παλιά σε έσφαζε ο άλλος και σου παιρνε τη γυναίκα. Σήμερα σου κλείνει το μαγαζί με πόλεμο τιμών και σε αφήνει να πεθάνεις της πείνας κυνηγημένος από το ΤΕΒΕ.
dpunis wrote:Και παλιά σκοτώνονταν για τη τιμή τους, ενώ τώρα κάνουν μήνυση.
Ο πολιτισμός και ο τρόπος με τον οποίο λύνουν τις διαφορές τους οι άνθρωποι εξελίσσονται και εκλεπτύνονται με το χρόνο.
Ακριβώς αυτό.
tzanakos wrote:
οχι δεν υπηρχε διαστρωματωση,υπηρχε οργανωση και υπηρχε δομη σ αυτο συμφωνω.ο μπρατσαρας κυνηγος ομωσ(sic) δεν ασκουσε καποια εξουσια πανω στα αλλα μελη της φυλης.στην ουσια ηταν ολοι ισοι.δεν γνωριζω φυσικα τι γινονταν σε ολες τις φυλες της γης αλλα παραθετω κομματι αυτουσιο απο μελετη του πιερ κλαστρ:οι «πρωτόγονες» κοινωνίες δεν είναι δυνατόν να νοηθούν απλά και μόνο ως κοινωνίες χωρίς κράτος παρά το αναμφισβήτητο γεγονός πως είναι τέτοιες. Αυτό που τον απασχολεί δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο αρχηγός μίας ινδιάνικης φυλής δεν έχει την δυνατότητα να ασκήσει εξουσία πάνω στα υπόλοιπα μέλη της φυλής, όσο ο λόγος ύπαρξης ενός τέτοιου θεσμού (αρχηγός) χωρίς εξουσία. Αυτό το παράδοξο της ύπαρξης ενός αρχηγού χωρίς εξουσία είναι που αποτελεί τον κεντρικό άξονα της έρευνάς του. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι το εξής:
α) οι ινδιάνικες «πρωτόγονες» κοινωνίες συγκεκριμενοποιούν την εξουσία στο πρόσωπο του αρχηγού της φυλής.
και
β) δεν του παρέχουν εξουσίες γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο θέλουν να «δηλώσουν» ότι τον αρνούνται, ότι τον απορρίπτουν.
Τώρα σοβαρά τα πιστεύεις αυτά τα πράγματα;
Όταν ξεθάβουν απαρχαιωμένους σκελετούς με αιχμές από δόρατα μέσα ή κεφάλια σπασμένα από πέτρες νομίζω ότι δεν χωράει καμιά αμφιβολία για το πως λυνόντουσαν τα *θέματα εξουσίας* στον προϊστορικό κόσμο.
Είμαστε όλοι μηχανικοί εδώ πέρα. Πρέπει να έχουμε τεχνοκρατικό και εμπεριστατωμένο συλλογισμό που να βασίζεται σε ένα βασικό ερώτημα: Τι είναι
λογικό; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν
επιστήμονες άνθρωποι που να διαδίδουν ότι οι ινδιάνοι ήταν αντιεξουσιαστές τη στιγμή που όταν φτάσανε εκεί οι Ισπανοί πετύχανε τους Αζτέκους να ξεκληρίζουνε τους Μάγιας, αφού είχανε ξεκληρίσει πρώτα τους Ίνκας ή τις φυλές στη Β. Αμερική να ζητάνε βοήθεια από τους Γάλλους για να φάνε άλλες εχθρικές φυλές.
Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι όσον αφορά την μελέτη της ανθρώπινης φύσης. Συναισθηματισμοί, ευχολογίες και ιδεατισμός δεν χωράνε στην επιστήμη.
Είπες κάτι πριν:
tzanakos wrote:
αν ηταν τοσο ψυχρα τα πραγματα ομως οσο τα λες τοτε π.χ.δεν θα ειχε γινει αυτο το φορουμ,δεν θα ανεβαιναν παλια θεματα,δεν θα λυνονταν αποριες σε μαθηματα ...
Ας σταθούμε λίγο σ αυτό. Το φόρουμ έκλεισε γιατί πέρσι 10 μαλακισμένα πήγαιναν σε καθηγητές και τους έλεγαν ότι εδώ μέσα υπάρχουν εργασίες, ότι βουτάμε θέματα εξεταστικής, ότι ανεβάζουμε λύσεις και τέτοια. Αυτό το ξέρω γιατί ένας από αυτούς τους καθηγητές με κάλεσε και μου το είπε στο γραφείο του, μου έδειξε και e-mails με screenshots που του στείλανε και μου είπε και ποιοι του τα στείλανε για να προσέχω.
Αυτό έμαθα να το αποδέχομαι. Είναι λογικό να υπάρχουν 10 κομπλεξικοί στους 1000 οι οποίοι στάζουν μίσος και εμπάθεια επειδή αυτό το site είναι πετυχημένο και ο admin του έχει ένα σωρό φίλους και χαίρει συμπάθειας πολλών.
Ο φθόνος είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Θα υπάρχει πάντα ένας κακός θείος Σκαρ που καραδοκεί στη γωνία να σε φάει.
Πρόσεξε τώρα κάτι ακόμα καλύτερο:
Ο
8 χρόνια κολλητός μου αποφασίζει λοιπόν να κλείσει εν μία νυκτί το site (ενώ εγώ ήμουν εν μέσω βασικής εκπαίδευσης και δεν είχα πρόσβαση σε Η/Υ) γιατί δεν θέλει να συνδεθεί το όνομά του με κάτι "κακόφημο" και με αφήνει εμένα
χωρίς διπλωματική.
Εδώ μπορείς να δεχτείς ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο threshold αντοχών, ότι κάποιοι λυγίζουν σε περισσότερες πιέσεις, άλλοι σε λιγότερες,
αλλά ρε πούστη πως είναι δυνατόν να πιστέψω στο *ομαδικό πνεύμα* όταν ο κολλητός μου με πάει ένα χρόνο πίσω επαγγελματικά και μου γαμάει ότι έχω φάει 5 χρόνια να φτιάξω για να σώσει το τομάρι του.
Μάγκες η ανθρώπινη φύση είναι ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ.-
Do not trust to hope. It has forsaken these lands.