Η πλατφόρμα συζήτησης και ψηφοφορίας των Σχεδίων Νόμων και άλλων θεμάτων που κατατίθενται στη Βουλή των Ελλήνων Pirategov δημιουργήθηκε και συντηρείται από φίλους και μέλη του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας και δεν αποτελεί επίσημη πλατφόρμα του κόμματος. Στόχος της είναι να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράζουν την άποψη και τη βούλησή τους σε θέματα που τους αφορούν, για τα οποία σήμερα δεν ερωτώνται.
* Για να φτάνει η ενημέρωση σε όλους, ώστε να λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις.
* Για να υπάρχουν οι ψηφιακές πλατφόρμες που θα επιτρέπουν στα πρόσωπα να εκφράζουν τη γνώμη τους, για κάθε ζήτημα που τίθεται.
Το μέλλον μας είναι η ψηφιακή Άμεση Δημοκρατία, η οποία ασκείται από πλήρως ενημερωμένους πολίτες, σε ένα διαφανές κράτος, όπου πραγματικά ισχύουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι Συνταγματικές Ελευθερίες, προς όφελος όλης της ελληνικής Κοινωνίας.
καλωσήρθατε στο pirategov, την πλατφόρμα άμεσης δημοκρατίας στην οποία όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν. Ο παρών ιστοτόπος αφορά ψηφοφορίες, όχι δημοσκoπήσεις..
Πολύ μ'αρέσουν αυτά τα τεχνοφασιστοειδή και νομίζω αξίζει να στηριχθούν οι παραπάνω τους κινήσεις, στην πράξη.
Ας συνεχίσει η κουβέντα πάνω σε σχετικά ζητήματα και κυρίως πάνω στο πώς θα πρέπει να γίνεται η πληροφόρηση, η ενημέρωση και τελικά η συνδιαμόρφωση των διαφόρων πολιτικών αποφάσεων. Σε επίπεδο χώρας, σε επίπεδο πανεπιστημίου, σχολής κλπ. Ειδικά στα όρια μίας σχολής πανεπιστημίου, καλή ώρα, θεωρώ πως είναι εκ των ων ουκ άνευ μία παρόμοια διαδικασία με την παραπάνω, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για αμεσοδημοκρατίες, συμμετοχή στα κοινά και όλα αυτά τα ωραία, που κάποιοι τα έχουν ξεφτιλίσει.
αυτοί οι αδερφοί μη-τεχνοφασίστες πάντως, φροντίζουν για την έγκυρη ενημέρωσή μας πάνω σε κοινά συνδιαμορφούμενες κινήσεις και πολιτικές εν ονόματι όλων μας, που μοιραία έχουν την πλατειά στήριξη της μάζας άλλωστε. άβε! http://www.ntua.gr/mail-announcements/a ... 121206.pdf
πολυ ενδιαφερον εχει ο τροπος που παραλληλιζεις την ηλεκτρονικη ψηφοφορια γα τα συμβουλια διοικησης( για την οποια ειναι και ο χαρακτηρισμος τεχνοφασισμος) με μια πλατφορμα ενημερωσης και συζητησης που ειναι η παραπανω.
η μεν πρωτη ειναι κοντρα σε ολες τις συλλογικες διαδηκασιες που εχουν καταδικασει τα συμβουλια και τις εκλογες τους, ερχεται να επιβληθει απο μια χουφτα καθηγητων και τον πρυτανη, και τελικα θα ορισει ενα συμβουλιο ολιγαρχικου τυπου με υπεραρμοδιοτητες για την ακαδημαικη ζωη 12.000 φοιτητων
το δευτερο απο την αλλη απο οτι καταλαβα θελει να σπασει τη αδιαφορια γυρω απο τα κοινα ,να ενημερωσει για το τι γινεται στη βουλη κλπ
και να δωσει χωρο συζητησης πανω στα πολιτικα θεματα της επικαιροτητας
τωρα περα απο αστοχη προσπαθεια να καυτηριασεις την κοινητοποιηση της Δευτερας
εμενα προσωπικα αν και μου αρεσουν περισσοτερο οι ζωντανες συζητησεις νομιζω οτι θα ειχε ενα καποιο ενδιαφερον μια τετοια κινηση( δημιουργια πλατφορμας ενημερωσεων για τους νομους κλπ)
ας το δουν και οι mods αν μπορει να φτιαχτει κατι τετοιο στο φορουμ (στο indymedia υπαρχει μια στηλη που ενημερωνεται συνεχως για κοινητοποιησεις κλπ οποτε αν γινεται αντιστοιχο για τη φαση αυτη)
παντως το ζητημα της δημοκρατιας νομιζω οτι ξεπερνα τετοιου ειδους εγχειρηματα
Το topic μεταρφέρθηκε στα πολιτικά!
Άγγελε,
Στο forum υπάρχει ειδική ενότητα "Πολιτική-Οικονομία", όπου μπορεί να γίνεται σχολιασμός και ενημέρωση για τους νόμους και για λοιπές πολιτικοοικονομικές εξελίξεις και μπορεί όποιος θέλει να ανοίξει αντίστοιχα topic, και να θέσει θέματα προς συζήτηση, πατώντας το κουμπάκι που λέει "New Topic"
aggelos wrote:
η μεν πρωτη ειναι κοντρα σε ολες τις συλλογικες διαδηκασιες που εχουν καταδικασει τα συμβουλια και τις εκλογες τους
η σύνδεση της πλατφόρμας ενημέρωσης των πειρατών με την κινητοποίηση της δευτέρας έχει να κάνει με την ουσία της συζήτησης που είναι η εξής:
αντικειμενική ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερου κόσμου πάνω σε πολιτικά ζητήματα και αποφάσεις.
τι καλύτερο από το ίντερνετ σαν πρώτο βήμα. εννοείται και οι ζωντανές συζητήσεις κλπ.
συνεχίζοντας, και για να μη χανόμαστε στην κουβέντα, η θέση μου είναι πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση και συμμετοχή του περισσότερου κόσμου σχετικά με τα συμβούλια διοίκησης, τις κινητοποιήσεις για αυτά. That's all
οκ τωρα νομιζω οτι εχει μεγαλυτερη ουσια h η κουβεντα.
συμφωνω οτι ολοι θα επρεπε να συμμετεχουν στις συνελευσεις και να ειναι και οι 12.000 φοιτητες τους οποιους αφορα το νομοσχεδιο στις συζητησεις για αυτο και στις κοινητοποιησεις απεναντι σε αυτο τελικα. παντως για να ανακουφισω το αγχος σου να σε ενημερωσω οτι ολοι ειναι ευπροσδεκτοι σε αυτες τις κοινητοποιησεις και εσυ προσωπικα, που εισαι και ενημερωμενη οπως φαινεται.
δυστυχως υπαρχει και μια μεριδα φοιτητων που αντιτειθεται τοσο στην ενημερωση των φοιτητων οσο και στο δημοσιο διαλογο πανω σε πολιτικα ζητηματα οπως αυτα τα δυο εξυπηρετουνται μεσα απο τις ανακοινωσεις που τοιχοκολουνται και τις γενικες συνελευσεις(θελουν, λεει, συνελευσεις με αμοιγως φοιτητικα ζητηματα!...ακου τωρα...λες και το πανεπιστημιο ειναι μεσα σε γυαλα). ειναι λυπηρο, κομματι της σχολης να μην ενημερωνεται και να μην μετεχει στον δημοσιο διαλογο εξ αιτιας της δρασης αυτης της μειοψηφιας
το ιντερνετ δυστυχως δεν μπορει να αποδωσει την σπιρταδα μιας ζωντανης συζητησης και για αυτο ειναι λιγο κουραστικο σαν μεσο επικοινωνιας παρόλα αυτα συμφωνω οτι σε παραλληλια με τα αλλα μπορει να βοηθησει
τελικα νομιζω οτι το δυνατοτερο επιχειρημα ειναι η πραξη(sic) αρα για να αποδειξουμε οτι το ιντερνετ ενισχυει την ενημερωση και την συμμετοχη των φοιτητων μαλλον το καλυτερο πρωτο βημα προς αυτη την κατευθυνση νομιζω οτι θα ηταν η ενεργη συμμετοχη στις συνελευσεις και τις δρασεις του φ.σ. οσων μπαινουν στον κοπο να γραφουν και να διαβαζουν αυτο το φορουμ
aggelos wrote:η μεν πρωτη ειναι κοντρα σε ολες τις συλλογικες διαδηκασιες που εχουν καταδικασει τα συμβουλια και τις εκλογες τους, ερχεται να επιβληθει απο μια χουφτα καθηγητων και τον πρυτανη, και τελικα θα ορισει ενα συμβουλιο ολιγαρχικου τυπου με υπεραρμοδιοτητες για την ακαδημαικη ζωη 12.000 φοιτητων
τα ποσοστά συμμετοχής των καθηγητών σε όλα τα ιδρύματα δεν δείχνουν ότι είναι η μειοψηφία. επίσης τώρα δεν υπάρχει ένα ολιγαρχικό συμβούλιο με υπεραρμοδιότητες για την ζωή χιλιάδων ανθρώπων που λόγο έχουν ελάχιστοι άνθρωποι και λέγεται πρυτανεία, πρυτανικό συμβούλιο και σύγκλητος; τώρα είμαστε το λίκνο της δημοκρατίας και της πολυφωνίας;
aggelos wrote:θελουν, λεει, συνελευσεις με αμοιγως φοιτητικα ζητηματα!...ακου τωρα...λες και το πανεπιστημιο ειναι μεσα σε γυαλα)
ενώ πέρσι έγιναν έξι βδομάδες κατάληψης για τα μνημόνια;
aggelos wrote:συμφωνω οτι ολοι θα επρεπε να συμμετεχουν στις συνελευσεις και να ειναι και οι 12.000 φοιτητες τους οποιους αφορα
φυσικά και θα έπρεπε αλλά μην λέμε ευχολόγια για επιχειρήματα. έτσι όπως έχουν καταντήσει τις συνελεύσεις η μειοψηφία των παιδιών από τις κομματικές παρατάξεις είναι όνειρο θερινής νυκτός να λάβουν μέρος πάρα πολλοί φοιτητές. και όταν έλαβαν μέρος (στις πιο πολυπληθείς συνελεύσεις και πέρσι και φέτος) δεν ψηφίστηκαν κινητοποιήσεις ή ταξικοί αγώνες (το γιατί ξεφεύγει από αυτήν την κουβέντα).
aggelos wrote:
συμφωνω οτι ολοι θα επρεπε να συμμετεχουν στις συνελευσεις και να ειναι και οι 12.000 φοιτητες τους οποιους αφορα το νομοσχεδιο στις συζητησεις για αυτο και στις κοινητοποιησεις απεναντι σε αυτο τελικα.
Μη βιάζεις το αποτέλεσμα της ζύμωσης (που εγώ λέω πως δεν γίνεται) προκαταλαμβάνοντας το αποτέλεσμά της, ότι δηλαδή όλοι και οι 12.000 θα συμφωνούσαν. Επειδή το ζητούμενο της κουβέντας δεν είναι να συμφωνήσω με σένα, όσο ενημερωμένη και αν δεν είμαι για τα συμβούλια διοίκησης, αλλά να υπάρξει αυτή η ρημάδα η ενημέρωση. Και επειδή
τελικα νομιζω οτι το δυνατοτερο επιχειρημα ειναι η πραξη(sic)
go, ahead κάνε μία κουβέντα με τους συντρόφους σου και επιτέλους πείτε στον πολύ κόσμο τι, γιατί και πώς. Άλλωστε μπορεί να υπάρξει έτσι μεγαλύτερη κινητοποίηση και νομίζω πως αυτό είναι το ζητούμενο.
Και θα σου πρότεινα να μην ονομάζεις τον κόσμο που ενδιαφέρεται για τα ακαδημαϊκά ζητήματα "μερίδα", "δε συμμετέχει στο δημόσιο διάλογο" κλπ. Οι απόψεις είναι απόψεις και ο σεβασμός σε αυτές ανεξάρτητος από το περιεχόμενό τους.
Λυπηρό είναι να θεωρείς ενημέρωση το μπούλετ της αφίσας που λέει "ακαδημαϊκά ζητήματα (δηλαδή περικοπές και εντατικοποίηση των σπουδών)". Αυτό δεν είναι ενημέρωση. Αυτό είναι στην καλύτερη τροφή για σκέψη και στη χειρότερη προπαγάνδα, οπότε για να μην υπάρχουν σκιές communicate yourselves, people!
Δεν θα πάρω θέση για τα περί συμβουλίων και Γ.Σ. (ένας λόγος είναι ότι πιστεύω πως έχει χάσει κάθε νόημα ως θεσμός), αλλά περί του "τεχνο-φασισμού", κομμάτι της τεχνολογίας για την οποία αρέσκομαι να πέρνω θέση.
Η νεοελληνική γλώσσα, κατ' επέκταση της αρχαίας ελληνικής, είναι μια εξαιρετικά πλούσια γλώσσα. Όχι βέβαια στο επίπεδο που κάποιοι υπερηφανεύονται για να εγείρουν το εθνικό-πατριωτικό φρόνημα (εξάλλου, κιάλλη το εγκαλούνται για παρόμοιους λόγους, όπως φεριπήν ο υπουργός οικονομικών μας), αλλά παραμένει κορυφαία στον τομέα της. Και αυτό διότι μας δίνει τη δυνατότητα να πλάθουμε αλλά και να χρησιμοποιούμε λέξεις σε κάθε αναγκαία περίπτωση. Όμως αυτό έχει και μια έμμεση συνέπεια. Οι λέξεις να χάνουν το νόημα τους. Σε μια εποχή όπως η σημερινή, που με (ορθώς μεν) εφαλτήριο τους ούγκα ούγκα την Χ.Α., η λέξη φασισμός έχει χάσει την σημασία της πλέον. Και δε μιλάμε απλός για μεταβολή της χρήσης της, δε φορτίστηκε δηλαδή με νέο νόημα εν συγκρίση με το αρχικό, αλλά υπέστη "βιασμό" και πλέον η αναπαραγωγή της οδηγεί σε πλήρη καταστροφή της (γλωσσικής και μη) αξίας της (όση έχει εναπομείνει), με απότελεσμα να μην εγείρη τα συνεσθήματα η χρήση της, όπως θα έπρεπε.
Παραταύτα, αφήνοντας στην άκρη το γλωσσικό κομμάτι, και δεχόμενοι τον όρο τεχνοφασισμός (τεχνολογία+φασισμός), ακόμα και με τον όρο με τον οποίο νοείται και πραγματεύεται και όχι με τον απόλυτο εκ των συνθετικών της, ας δούμε περί τίνος ο ντόρος. Καταρχάς, η ψηφοφορία δεν είναι χαρακτηριστικό των απολυταρχικών καθεστώτων, ανεξαρτήτου μέσου πραγματοποίησης (φυσικά δε μιλάμε για περιπτώσεις μοναδικού υποψηφίου). Αντιλαμβάνομαι συνεπώς ότι η μόνη δικαιολογία για αυτή τη χρήση είναι το γεγονός ότι δε γνωρίζουμε ποίος, πότε και αν ψήφισε. Ή, θέτοντας το αλλιώς, μήπως κάποιος ξέρει τη ψηφίσαμε ή μπορεί να νοθεύση τη ψηφίσαμε. Πράγματι, εδώ μπαίνει στο παιχνίδι μέχρι και το σύνταγμα. Είναι όμως μια ορθή ένσταση αυτή ή απλώς αποτελεί σύμπτωμα της... τεχνοφοβίας; Δε θα κάνω την υπόθεση μήπως αποτελεί κραβγή αγωνίας κάποιου που βλέπει ότι θίγονται τα συμφέροντα του, καθότι θέλω να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει (και εάν συμβαίνει, δε χρίζει δικής μου ανάλυσης).
Υπερβολή και αστοχία κύριοι! Το λιγότερο που μπορώ να πώ. Φυσικά το να προστατεύεται τους θεσμούς και τη διαφάνεια, είναι θεμιτό και ζητούμενο! Γιάτι όμως υποστηρίζω κάτι τέτοιο; Έχω δύο συνιστώσες στα επιχειρήματα μου. Η πρώτη συνιστώσα αφόρα το γεγονός ότι ακόμα και οι "αδιάβλητες" δημοκρατικές διαδικασίες (κάλπη) έχουμε δεί ότι πάσχουν από τέτοια προβλήματα. Τραμπουκισμοί και υφαρπαγή (κλοπή)/κάψιμο κάλπης (συνέβει στης τελευταίες εκλογές), με αποτέλεσμα την επανάληψη της διαδικάσιας. Τραμπουκισμοί και ακύρωση της διαδικασίας των εκλογών (βλέπε τα εν του οίκου μας). Νοθεία με αλλαγή ψηφοδελτιών (καταδικαστική απόφαση για μέλος εφορευτικής επιτροπής στις τελευταίες εκλογές με αποτέλεσμα της επανάληψης της διαδικασίας). Η δεύτερη λογική συνιστώσα είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κλάδος της πληροφορικής που ασχολείται με τον τομέα αυτό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι (επικαλούμαι την γνώση του γράφοντος) τους οποίους μπορείτε να αναζητήσεται και εσείς για την εξασφάλιση του αδιάβλητου, σε επιθυμητό επίπεδο. Δεν χρειάζονται τεχνικές γνώσεις, είμαστε μηχανικοί.
Και μερικά προσωπικά σχόλια. Η άμεση δημοκρατία είναι προ των πυλών, χάρης στην τεχνολογία. Μπορεί να μην είμαι απόλυτα υπέρ της προοπτικής αυτής, ελέω κάποιον προβληματισμών μου για το αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για το μεγάλο αυτό βήμα, όπως και αρκετές άλλες δυτικές κοινωνίες. Εξάλλου, δεν είμαστε "democracy" αλλά "republic", αλλά αυτό αποτελεί κομμάτι άλλης συζήτησης. Είναι στο χέρι μας ο "τεχνοφασισμός" να μετουσιωθεί σε "τεχνοδημοκρατία". Όχι όμως μέσω ένός ατέρμωνου "κυνηγιού μαγισών" σαν άλλος μεσαίωνας ή μέσω προσπάθειας να κρατήσουμε με νύχια και με δόντια τα "κεκτιμένα" μας (εννοόντας τα προνόμια του καθενώς εις βάρος του συνόλου). Μακάρι να ξεκίναγε μια τέτοια προσπάθεια από τη σχολή μας και να δείχναμε εμείς το δρόμο. Εφικτό είναι. Μήπως όμως δε "συμφέρει";
Τέλος, μια απορεία... Γιατί τεχνοφασισμός και όχι "Παντελιδο-φασισμός"; "Γαυρο-φασισμός" και "Βαζελο-φασισμός";
* Ο γράφων δε θέλει να θίξει προσωπικά κάποιον μετέχων ή μη στη συζήτηση, φυσικό ή μη πρόσωπο. Εκφράζει απλώς προσωπικούς προβληματισμούς του. Ελπίζω το κείμενο αυτό να μη γίνει βορά για κενές, ανούσιες, ατέρμωνες και φιλοσοφικού ενδιαφέροντος συζητήσης (κομματικού ή μή ενδιαφέροντος), κάτι σαν της συνελεύσεις, αλλά αντικείμενο προβληματισμού για τον καθένα μας. Καλό βράδυ.