Γ.Σ. Μηχανολογων 5/11/2012

Γενικές Συνελεύσεις και Ανακοινώσεις της Γραμματείας
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
User avatar
eΝy
Community Founder
Community Founder
Posts: 6265
Joined: Mon Jan 18, 2010 12:07 pm
Gender: Male

Re: Γ.Σ. Μηχανολογων 5/11/2012

Post by eΝy »

ShadowMech wrote: Και οποιος πιστευει οτι μονος στοχος μια εταιριας ειναι το (βραχυπροθεσμο) κερδος και οχι πχ και η καινοτομια, η προωθηση ερευνας για την αποκτιση ανταγωνιστικου πλεονεκτηματος κλπ, ε τι να πω, ειναι πολυ μακρια απο τον πραγματικο κοσμο. Ολος ο κοσμος που ξερουμε και ζουμε, το laptop που γραφουμε, το ρουτερ που μας συνδεει, το ωραιο σπιτακι με συγχρονες ανεσεις, η ολη υποδομη του internet εχουν στηθει πανω σε αυτο το μοντελο της συνεχους αναζητησης καινοτομιας. Αλλα οχι δε δουλευει, δε πρεπει να το δεχτουμε, τζιζ κακο. Θα ερθουν να μας πιουν το αιμα, γιατι τους νοιαζει μονο το κερδος. Το εγραφε και ο ριζοσπαστης.
O μόνος σκοπός κάθε εταιρείας είναι το κέρδος. Εταιρεία που δεν στοχεύει στο κέρδος δεν υπάρχει. Ακόμα και το 'innovation' και το "entrepreneurship" που πουλάνε πολύ τελευταία και στη Μπανανία βασίζονται στο ότι ένας VC (πχ το OpenFund) που διαχειρίζεται funds κάποιων (και υπογράφει συμβόλαιο ότι θα τα επιστρέψει με χ ποσοστό interest σε 10 χρόνια) βλέπει ως βιώσιμη απόδοση των χρημάτων του την επένδυση στην καινοτομική μαλακία που θα πλασάρεις εσύ στο καταναλωτικό κοινό. Money makes the world go round.

There is no such thing as a free lunch, και μπορεί να χαζοθαυμάζουμε τον Steve Jobs που ονειρεύτηκε έναν κόσμο με υπολογιστές στο κάθε δωμάτιο το 1980, η πικρή όμως αλήθεια είναι ότι δεν θα είχε πάει πουθενά αν κάποιοι Investors δεν είχαν επενδύσει τα ωραία τους λεφτά γιατί έβλεπαν ότι θα εξελισσόταν σε μία multi-billion dollar industry και θα τα παίρνανε πίσω στο εκατονταπλάσιο. Διώχνοντας μάλιστα στην πορεία και τον παπάρα τον Jobs από την ίδια του την επιχείρηση.

Ο αντίποδας αυτού της θέσης έγκειται στον σκοταδισμό που επιδιώκουν οι κρατιστές απορρίπτοντας αυτά τα λεφτά ως "δαιμονικά", ξεχνώντας ότι ακόμα και το ωραίο τους το Κράτος πάλι από ιδιώτες δανείζεται.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι καλό ή κακό. Είναι αυτό που είναι και είτε το θέλουμε είτε όχι, ο πολιτισμός μας βασίζεται πάνω σ αυτό. Σ αυτό το σύστημα λοιπόν υπάρχουν κάποιοι που διαθέτουν κεφάλαια, κάποιοι που τα χρειάζονται για να αξιοποιήσουν και κάποιοι που βρίσκουν δουλειά και μισθούς από την αξιοποίηση των κεφαλαίων αυτών. Το να βάφουν τις μούρες τους κάποιοι με τα χρώματα του πολέμου και να εμποδίζουν τη ροή αυτή του κεφαλαίου είναι ο λόγος που είμαστε στο ΔΝΤ. Αυτό, καθώς και οι γονείς που ακόμα κυνηγάνε τα παιδιά τους να πάνε σε μια καλή σχολή για να διοριστούν στο δημόσιο.

Βγείτε έξω απ τ αυγό να δείτε τι γίνετε και αφήστε τις αμπελοφιλοσοφίες από εμπειρίες τρίτων.
User avatar
ShadowMech
Praetorian
Praetorian
Posts: 2118
Joined: Thu Jan 21, 2010 11:20 am

Re: Γ.Σ. Μηχανολογων 5/11/2012

Post by ShadowMech »

Εσυ μιλας για τον ορισμο και οντως απωτερος σκοπος ειναι το κερδος, γι αυτο και πριν εβαλα σε παρενθεση τη λεξη "βραχυπροθεσμο" διπλα στο κερδος. Οντως αποτερος στοχος ειναι παντα το κερδος, αλλα μεχρι να φτασεις εκει συχνα μπαινουν αρκετες συνεπαγωγες. Πχ και πολυ συνοπτικα: ιδεα=> απτη καινοτομια=> αναπτυξη της + αποκτηση μεριδιου αγορας (αρα και ικανοποιηση των αναγκων των αντιστοιχων πελατων)=> κερδος. There is no such thing as a free lunch ;)

Τα γραφω αυτα ρε Eny, γιατι η εικονα του μεσου φοιτητη οταν ακουει εταιρια ειναι μερικα evil masterminds που μαζευονται γυρω απο ενα τραπεζι συζητωντας μονο για χρημα. Μια νεα τετοια εταιρια βεβαια δε θα παει μακρια, γιατι θα της λειπουν πολλα πραγματα απο τα παραπανω, μεχρι να φτασει τελικα να συζητα κυριως για χρημα. Και επισης πισω απο μια εταιρια βρισκονται ανρθωποι. Που μπορει να ειναι ανηθικοι ή ηθικοι, αδιαφοροι για την κοινωνια ή με προβληματισμους κλπ κλπ. Και ναι, μπορει πολλες πολυεθνικες να πλησιαζουν το προτυπο των evil masterminds, αλλα δεν ειναι δα και ολοι ετσι.

Μιλωντας και για τους επενδυτες ακομα, αλλοι μπορει αλλοι να χρηματοδοτουν μια νεα επιχειρηση με μονο κριτηριο το αναμενομενο κερδος τους (που οκ, ουτε πηθεια δε το ξερει) και αλλοι να στηριζουν ιδεες που μπορουν να πανε μπροστα, συντηρουμενοι απο αυτες που τελικα πετυχαν. Το πως θα το δει ειναι περισσοτερο θεμα οπτικης, δηλαδη το αν θα γυρισει σπιτι του σκεφτομενος το ποσο γαματο θα ειναι να προχωρησει η Χ ιδεα, ή αν θα γυρισει σκεφτομενος το ποσα θα βγαλει απο το ποσοστο μετοχων που αγορασε. Το αποτελεσμα θα ειναι συχνα το ιδιο (καινοτομια και κερδος), ή οπτικη ομως δραματικα διαφορετικη.

Αυτο στο οποιο θελω να καταληξω ειναι οτι δεν υπαρχει ειτε κερδος ειτε κοινωνικο όφελος (με την εννοια της βελτιωσης συνθηκων ζωης, θεσεων εργασιας κλπ). Υπαρχει ενα γαμημενο win-win, συνυπαρχουν και τα δυο. Ναι οντως ευνοειται περισσοτερο ο επιχειρηματιας απο την κοινωνια. Οποτε εκει μπαινει το κλασικο ιδεολογικο ζητημα. Ειναι σωστο να επιβραβευεις την επιτυχια και να δινεις κινητρο και σε αλλους, δημιουργωντας ομως ανισοτητες (καπιταλισμος) ή να ισομοιραζεις τα οφελη σε ολους, στεροντας ομως τα κινητρα (κρατος-επενδυτης, κρατισμος-κομμουνισμος) ?

Απλα οποια πλευρα και αν στηριζει κανεις, δε πρεπει να ξεχναει αυτο το γαμημενο win-win. Και οτι το αποτελεσμα σε καθε περιπτωση δεν οφειλεται στο συστημα, αλλα στους ανθρωπους που το εφαρμοζουν, και τις προτεραιοτητες που βαζουν. Και ναι σε αυτο το θεμα... γαμησε τα. Και ερχεται παλι το κλισε της 3ης λυκειου που λεει και η patatokeftou, παιδεια.

Και ναι τα γραφω αυτα απο προσωπικες εμπειριες, γιατι εχω δει και επιχειρηματιες ελληναρες παρτακιδες, και αλλους να νοιαζονται πολυ περισσοτερο για τους εργαζομενους και τις οικογενειες τους απ οσο θα περιμενε κανεις, και αλλους με οραμα και στοχους, που τους βαζουν πανω απο τη βραχυπροθεσμη κονομα.
User avatar
Kyria_patatokeftou
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 697
Joined: Wed Nov 17, 2010 9:49 am
Σχολή: Μηχανολόγος

Re: Γ.Σ. Μηχανολογων 5/11/2012

Post by Kyria_patatokeftou »

Το σκάνδαλο δεν είναι ότι η δαπ θέλει τις επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια - ιδιωτικοποίηση παιδείας, ούτε ότι οι αριστερές παρατάξεις δεν τις θέλουν - αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση.
Το τεράστιο πρόβλημά μας είναι ότι με τη σημερινή στάση φοιτητικών παρατάξεων, καθηγητών, φοιτητών κλπ έχουμε τα κακά της ιδιωτικοποίησης (εταιρείες είναι μέσα στα πανεπιστήμια και χωρίς κανένα κριτήριο ή έλεγχο προωθούν τα συμφέροντά τους κάτω από το τραπέζι) και τα κακά της κρατικής χρηματοδότησης (πλήρης εξάρτηση από το σούπερ κράτος μας, το οποίο ως εκ του θαύματος χρεωκόπησε, και κυρίως με το να βάζουμε το κεφάλι στην άμμο καταφέρνουμε να μην υπάρχει ένα σωστό πλαίσιο ώστε να συνεργαστεί ένας ιδιώτης με τη σχολή, πληρώνοντας βέβαια σχολή-καθηγητές-φοιτητές ώστε να κερδίσει και το ίδρυμα σε πόρους και οι φοιτητές σε εργασία και εμπειρία). Μα είναι δυνατόν? και όμως.. το γιατί αφήνεται προς εξεύρεση στο στάθη.

Όπως βλέπετε, το πρωταρχικό μας πρόβλημα δεν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα σε αγορά και κράτος, απέχουμε πολύ από αυτό. Το πρόβλημά μας είναι ότι ό,τι και να διαλέγαμε, με το σημερινό κατεστημένο στα πανεπιστήμια, πάλι εις βάρος των πολλών θα ήταν.
Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα. Αν πιάσετε ένα-ένα όλα τα ζητήματα του πανεπιστημίου, θα δείτε πως σχεδόν για όλα, οι "σερβιρόμενες" λύσεις και από τις δύο ακραίες πλευρές λειτουργούν λάθος, είναι εις βάρος μας.

Αχ, γιατί.... :(
chrzah
Sergeant
Sergeant
Posts: 21
Joined: Fri Feb 10, 2012 6:46 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male

Re: Γ.Σ. Μηχανολογων 5/11/2012

Post by chrzah »

καλα ολα αυτα αλλα σε καμια συγκεντρωση θα κατεβετε???εδω περνανε χυδαια μετρα κι εσεις καθεστε και γραφετε κειμενα ολοκληρα για να απαντησετε σ οποιον εχει αντιθετη αποψη.κατηγορειτε τα κομματα ειστε ακομματιστοι αλλα και βαθυτατα αντιδραστικοι.προωθειτε την αποψη του κατσε στον καναπε σου, βριζε τους πολιτικους ολη μερα και τρεχα να παρεις το πτυχιο για να πας εξω να κανεις τη μεγαλη καριερα.
User avatar
Kyria_patatokeftou
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 697
Joined: Wed Nov 17, 2010 9:49 am
Σχολή: Μηχανολόγος

Re: Γ.Σ. Μηχανολογων 5/11/2012

Post by Kyria_patatokeftou »

chrzah wrote:καλα ολα αυτα
άρα συμφωνείς με αυτά που λέω :D έχω πειθώ η άτιμη τι να λέμε τώρα.... :P
User avatar
ShadowMech
Praetorian
Praetorian
Posts: 2118
Joined: Thu Jan 21, 2010 11:20 am

Re: Γ.Σ. Μηχανολογων 5/11/2012

Post by ShadowMech »

καλα ολα αυτα αλλα σε καμια συγκεντρωση θα κατεβετε???εδω περνανε χυδαια μετρα
οποτε πρεπει να κατεβουμε στους δρομους την μερα της ψηφισης τους για να... <παρακαλω συμπληρωστε> ... ωστε τελικα <παρακαλω ξανασυμπληρωστε> ... και ετσι να καταφερουμε να <καλα, μη συμπληρωσετε εδω>.

Απλα ο μεσος ανθρωπος ειναι προγραμματισμενος να ανταποκρινεται σε απλες, ευνοητες, αμεσες δρασεις. Press this button to win. Οταν η μονη αποτελεσματικη πορεια θελει χρονο, σχεδιασμο και οργανωση, οταν θελει περιπλοκη σκεψη, υπομονη, προσαρμογη, τοτε παθαινουμε κοκομπλοκο, τα παραταμε, και απλα παταμε το win button εχοντας πεισει τον εαυτο μας οτι αμα το πατησουμε πολλες φορες και δυνατα θα νικησουμε.
Last edited by ShadowMech on Wed Nov 07, 2012 2:31 pm, edited 1 time in total.
User avatar
Kyria_patatokeftou
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 697
Joined: Wed Nov 17, 2010 9:49 am
Σχολή: Μηχανολόγος

Re: Γ.Σ. Μηχανολογων 5/11/2012

Post by Kyria_patatokeftou »

Πάνω απ' όλα εδώ μέσα παίρνουμε και απλά μαθήματα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.
Spoiler: show
αχ, τι ωραίο ποστ που έγραψα παρα-παραπάνω
chris k.
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 46
Joined: Tue Nov 23, 2010 6:49 pm
Σχολή: Μηχανολόγος

ποτε θα γινει νεα Γ.Σ. ?

Post by chris k. »

Εχει ακουσει κανεις για το ποτε θα γινει νεα Γ.Σ. και τι θα προτεινουν λογω 17 νοεμβρη?
Stathis
Major General
Major General
Posts: 401
Joined: Mon Jan 25, 2010 9:44 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male

Re: ποτε θα γινει νεα Γ.Σ. ?

Post by Stathis »

chris k. wrote:Εχει ακουσει κανεις για το ποτε θα γινει νεα Γ.Σ. και τι θα προτεινουν λογω 17 νοεμβρη?
Η ασυντόνιστη επιτροπή αγώνα θα πάρει θέση για την κόντρα Γιωτόπουλου-Κουφοντίνα και θα μοιραστούν προκηρύξεις με φόντο το θεληματικό πηγούνι του Τζωρτζάτου
bilon
Captain
Captain
Posts: 118
Joined: Mon Sep 19, 2011 12:26 am
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male

Re: Γ.Σ. Μηχανολογων 5/11/2012

Post by bilon »

Shadowmech πρώτον ο τρόπος που αντιμετωπίζεις αυτούς που διαφωνούν μαζί σου είναι ακριβώς όμοιος, ίσως και χειρότερος, με αυτόν που σας αντιμετωπίζουν οι παρατάξεις. Δεν ξέρω εάν σου αρέσει ή εάν σου έχει δημιουργήσει αποθημένα. Είναι λίγο δύσκολο να κάνεις κουβέντα άμα με το παραμικρό ο άλλος θα σπεύσει να σε ειρωνευτεί. Αλλα υπέθετα οτι έστω μπορούμε να κουβεντιάσουμε σε κάποιο βαθμό ακόμα και αν δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε ποτέ. Μάλλον έκανα λάθος.

Δεύτερον, κάποιοι δαιμονοποιούν το κεφάλαιο και τη λειτουργία του στην κοινωνία, αλλα εσύ το θεοποιείς. Αυτό το win-win που αναφέρεις κρύβει τόσες παγίδες μέσα του, που είναι απλά λάθος να το θέτεις έτσι. Μην ξεχνάς οτι αυτό το win win κατευθύνει αυτή τη στιγμή την καταπίεση στη νοτια Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Μη συζητήσουμε καν τι έχει κάνει καθόλη τη διαρκεια της ύπαρξής του στις τριτοκοσμικές χώρες (τις έχει γαμήσει πατόκορφα μιλάμε-και όχι απλά χώρες, ολόκληρες ηπείρους).
Post Reply

Return to “Γενικές Συζητήσεις & Νέα Σχολής Μηχανολόγων”