Παύλο έχεις σκεφτεί τι είδους Μηχανικός θέλεις να γίνεις? Δε σου λέω να είσαι 100% συνειδητοποιημένος, λίγοι είναι από τόσο νωρίς. Απλά αν έχεις φανταστεί έστω και λίγο τον εαυτό σου μετά τη σχολή να ακολουθεί το αντικείμενο σε κάποιο σενάριο στο μυαλό σου. Όνειρα και φιλοδοξίες που όλοι έχουμε/είχαμε
Αν φεύγοντας κάποτε από αυτή τη σχολή ασχοληθείς με διοικητικά, πωλήσεις στον τεχνικό τομέα, επίβλεψη σε γραμμές παραγωγής σε μια βιομηχανία, μελέτες στην οικοδομή (πυρασφάλεια, ανελκυστήρες κτλ), εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε αιολικά πάρκα (και άλλα πολλά) πολύ πιθανόν να μην ξαναδείς ολοκλήρωμα ποτέ μπροστά σου..... Θα κάνεις λογιστικά με σχετικά απλά μαθηματικά, θα χρησιμοποιείς τυποποιημένα εξαρτήματα του εμπορίου στις κατασκευές σου, θα επιβλέπεις πως οι τεχνίτες θα τα συναρμολογούν σωστά σύμφωνα με δεδομένες προδιαγραφές αραδιασμένες όμορφα σε πινακάκια, θα χρησιμοποιείς υπολογιστικά φύλλα και λογισμικά για να παράγεις αποτέλεσμα χωρίς να σε νοιάζει συνήθως τι κώδικας και μαθηματικά χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτούν, αφού κάνουν τη δουλειά τους καλά. Μπορεί πάλι να θέλεις ν ασχοληθείς με επίλυση προβλημάτων και λήψη αποφάσεων όπου θα στηρίζεσαι κυρίως στη λογική σκέψη και 5-10-20 εργαλεία ή μεθοδολογίες που θα διδαχτείς στο μέλλον και δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη γνώση.
Αν πάλι ονειρεύεσαι να δουλεύεις στην έρευνα σε κάποιο R&D department, να σχεδιάσεις και να δημιουργήσεις κάτι νέο-καινοτόμο, που δεν υπάρχει ήδη, μια εργαλειομηχανή τελευταίας τεχνολογίας, ένα αυτοκίνητο, ένα αεροπλάνο, ένα drone με τεχνητή νοημοσύνη, μια νέα πηγή ενέργειας κτλ κτλ κτλ τότε θα πρέπει να αποκτήσεις κάποια ευχέρεια και ευρύ φάσμα γνώσεων σε μαθηματικά και τομείς της φυσικής. ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΘΑΡΑ.
Γιατί εκεί:
και ολοκλήρωμα θα κληθείς κάπου να υπολογίσεις, επειδή θα μπορείς με μετρητικό όργανο να μετρήσεις μόνο το παράγωγο μέγεθος, ή αντίστοιχα να παραγωγήσεις για να βρεις μια πχ ταχύτητα ή μια επιτάχυνση επειδή μπορείς να μετρήσεις μόνο τη μετατόπιση, ή επειδή απλά η φυσική του προβλήματος που αντιμετωπίζεις βγάζει τόσο πολύπλοκους τύπους που δεν μπορείς να πάρεις απλά αποτέλεσμα με μια διακρίνουσα
και θα πρέπει να μπορείς να προσδιορίσεις πως οι δυνάμεις-πιέσεις-τάσεις επηρεάζουν το δημιούργημά σου, πού λυγίζε? πού σπάει? αντέχει το βάρος του ή θα καταρρεύσει από μόνο του? Θα το ζορίσεις λίγακι και θα γίνει κομμάτια ή θα αντέξει αν το ζορίσεις πολύ και για πολύ καιρό?
και θα πρέπει να έχεις αντίληψη πως η θερμότητα διαχέεται μέσα και έξω από αυτό, αν ας πούμε ασχοληθείς με μηχανές εσωτερικής καύσης ή λέβητες θα πρέπει να έχεις ιδέα από τη χημεία και τη θερμοδυναμική της καύσης που συμβαίνει μέσα.
και θα χρειαστεί να μπορείς να βρεις τι επιπτώσεις θα έχει κάποιο ηλεκτρικό ή μαγνητικό πεδίο στα εξαρτήματα που χρησιμοποιείς, μιας και μηχανές, ρομπότ, αυτοκίνητα κτλ είναι τίγκα στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα
και πολλά άλλα που χάνεται το νόημα του Post αν σου τα απαριθμήσω....
Και αν υπάρχουν στον περίγυρό σου άτομα να μπορούν να λύνουν τα παραπάνω προβλήματα αντί για εσένα τότε μάλλον είσαι αχρείαστος, πάρε φόρμα και κατσαβίδι και μπες στη γραμμή παραγωγής να βιδώνεις τη βίδα που περνάει από μπροστά σου. Και αν πάλι θεωρείς ότι όλα τα παραπάνω θα λύνονται μηχανικά με πακετάκια όπως το Ansys, AutoCAD, Mathematica κτλ (δεν ξέρω ποιά από αυτά γνωρίζεις), guess again, αν δεν έχεις ιδέα τι παίζει και πως να ρυθμίσεις σωστά τις παραμέτρους σου (τα μαθηματικά σου, τη φυσική σου, τη μηχανική σου) τότε τα πακετάκια θα κρασάρουν συνέχεια και δε θα βγάζουν απαντήσεις. Και έχε υπόψιν πως αν πάλι βρεθείς σ αυτό τον τομέα και δεν ξέρεις, είσαι ανασφαλής και πας συνέχεια με το "νομίζω" και το "μπορεί" δε θα έχεις οτέ τον έλεγχο της δουλειάς σου στα χέρια σου, ειδικά στην Ελλάδα που ο κάθε κομπλεξικός αγράμματος εργάτης θα θέλει να σου επιβληθεί και να σε βγάλει άκυρο, ή ακόμα χειρότερα θα κάνεις κάποιο τραγικό λάθος και κάποιος θα χάσει τη ζωή του.
Η Σχολή θα βγει κι ας μη μάθεις καλά μαθηματικά και φυσική. Θα παραδώσεις εργασίες που μετράνε στο βαθμό, θα σου καλύψουν τα βασικά που σου λείπουν στα επόμενα μαθήματα, θα πάρεις και μερικά 5άρια θεόσταλτα, θα πας να γράψεις με μπούσουλες και σημειώσεις τυφλοσούρτη και θα περάσεις και τα περίεργα. Είναι όμως πιο σημαντικό να γνωρίζεις με ποιές γνώσεις πρέπει να εφοδιαστείς, γιατί αυτό είναι, εφόδια για το μετά. Ο ουσιαστικός στόχος δεν είναι ένα χαρτί που γράφει ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΜΠ, άσχετα που ως πιο άμεσος και απτός γίνεται στόχος στην πορεία. Όπως είπε ο Σπιτάς κάποτε, θα είσαι πραγματικά έτοιμος όταν θα βλέπεις μαθηματικά θεωρήματα, μεθόδους και εργαλεία και θα λες "πάλι καλά που υπάρχουν και αυτά" αντί να τραβάς τα μαλλια σου.
Για τα παραπάνω που ανέφερα δεν είμαι απόλυτος. Καθένας μιλάει από εμπειρία και προσωπικά ερεθίσματα. Κάποιος άλλος ίσως τα έχει δει/ζήσει αλλιώς. Εγώ δεν πήρα αυτά που ήθελα από τα πρώτα 2 έτη και τώρα το πληρώνω, όχι επειδή δεν έχω τελειώσει, αλλά επειδή έχω βγει λιγάκι παραέξω και βλέπω που τελικά υπολείπομαι. Ελπίζω τα παραδείγματα να mη σε κούρασαν και προπάντος να μη σε τρόμαξαν
