Page 1 of 1

Ομόφωνο «ναι» της ρωσικής βουλής στην αποστολή στρατευμάτων

Posted: Sat Mar 01, 2014 7:13 pm
by a_nikos
Image
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Ο κ. Πούτιν επικαλέστηκε την κατάσταση στην Ουκρανία και την απειλή που υφίστανται «οι ρώσοι πολίτες, οι συμπατριώτες μας και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που υπηρετεί στην Ουκρανική επικράτεια». Για αυτούς τους λόγους, ο κ. Πούτιν κατέθεσε το αίτημα στην βουλή της Δούμας για δράση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια έως ότου "ομαλοποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα".

Στο σχετικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται μόνο η χερσόνησος της Κριμαίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων και η συζήτηση και ψηφοφορία στην Άνω Βουλή προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρά.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε με μήνυμά του προς τη ρωσική Βουλή την πολύπλευρη βοήθεια και την υπεράσπιση των κατοίκων της Κριμαίας. Ο Β.Γιανουκόβιτς υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας, τονίζοντας την παρανομία των ενεργειών όσων κατέλαβαν βίαια την εξουσία στην Ουκρανία.

Ανακαλείται ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον

Παράλληλα, η Άνω Βουλή ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ.

Ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη μια "κόκκινη γραμμή" και "ταπείνωσε τον ρωσικό λαό" όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει "κόστος" για τη Μόσχα.

Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος της Άνω Βουλής, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος που θα υποβληθεί στον πρόεδρο Πούτιν.

Φιλορώσος πρωθυπουργός ανέλαβε τον έλεγχο στην Κριμαία

Νωρίτερα, ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας, ο φιλορώσος Σεργκέι Ακσένοφ, δήλωσε ότι ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας και κάλεσε τη Μόσχα να βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις στην Κριμαία, ενώ ο αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα προειδοποίησε τη Μόσχα ότι "θα υπάρξει κόστος" σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης.

Ο κ. Ακσένοφ, στον οποίο ανατέθηκαν απο την Βουλή τα καθήκοντα του πρωθυπουργού την περασμένη Πέμπτη, πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει προσωρινά τον έλεγχο του υπουργείου εσωτερικών της Κριμαίας, των ενόπλων δυνάμεων, του στόλου και της συνοριοφυλακής.

Δύο κύρια αεροδρόμια της περιοχής έκλεισαν, ενώ πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας ακυρώθηκαν. Τα αεροδρόμια της Κριμαίας φυλάσσονται από άντρες βαριά οπλισμένους με στρατιωτικές στολές. Παρόμοιες δυνάμεις περικύκλωσαν περιφερειακά το κτίριο του Κοινοβουλίου και το υπόλοιπο κυβερνητικό συγκρότημα στο κέντρο της Συμφερούπολη, καθώς και πολλές άλλες στρατηγικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κόμβων επικοινωνίας και ένα κεντρικό σταθμό λεωφορείων.
Στους δρόμους, δεν υπάρχουν ενδείξεις ως το μεσημέρι του Σαββάτου ότι η νεοδιορισθείσα κυβέρνηση στο Κίεβο, στην ουκρανική πρωτεύουσα, έχει τον έλεγχο στην Κριμαία, στην αυτόνομη δημοκρατία στη Μαύρη Θάλασσα.

Με ανακοίνωση που μεταδώθηκε απο τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι "δεν θα ανγοήσει" την έκκληση του κ. Ακσένοβ. Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι "άγνωστοι ένοπλοι, οι οποίοι υποκινούνται απο το Κίεβο" επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στη Συμφερούπολη. Οι ένοπλοι δεν τα κατάφεραν αλλά σύμφωνα με την ανακοίνωση "η επίθεση επιβεβαιώνει τις διαθέσεις πολιτικών κύκλων του Κιέβου για την αποσταθεροποίηση της χερσονήσου".

Η εδραίωση του ελέγχου από τον κ. Ακσενόφ και η έκκληση για βοήθεια από τη Μόσχα πυροδότησε περαιτέρω εντάσεις στη διαμάχη για την Κριμαία και βάθυνε την κρίση που αντιμετωπίζει η νέα προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας στο Κίεβο. Ακόμη προστίθεται η πιθανότητα της προσπάθειας από το μέρος της Κριμαίας να αποσχιστεί από την Ουκρανία. Αξιωματούχοι στην Κριμαία το Σάββατο ανακοίνωσαν επίσης ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Κριμαίας θα μεταφερθεί έως τις 30 Μαρτίου, αντί να διεξαχθή μαζί με τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου.
Στην πρωτεύουσα του Κιέβου υπήρξαν έντονες αντιδράσεις εξαιτίας των εξελίξεων και οι αρχές επανέλαβαν τα αιτήματά τους ότι η Ρωσία πρέπει να τραβήξει πίσω τις δυνάμεις της, και να περιορίσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένου και του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη.

Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου. Ωστόσο, οι πληροφορίες παραμένουν ακόμη ανεπιβεβαίωτες.

Ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ο.Τουρτσίνοβ, δήλωσε απο την πλευρά του ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία, παραβιάζοντας τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ιχορ Τενιούκ, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία "πρόσφατα" μετέφερε 6.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ουκρανία και ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση συναγερμού στην περιοχή της Κριμαίας. Ο κ.Τενιούκ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Κίεβο. Ωστόσο τόνισε πως «ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας στην Κριμαία».

Προειδοποίηση Ομπάμα

“Θα υπάρξει κόστος” ξεκαθάρισε ο Μ. Ομπάμα σε μία δήλωση η οποία συντάχθηκε εσπευσμένα απο τον Λευκό Οίκο τη νύχτα της Παρασκευής. Ο αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε σε «στρατιωτικές κινήσεις απο την Ρωσική Ομοσπονδία στο εσωτερικό της Ουκρανίας» και πρόσθεσε ότι «κάθε παραβίαση της Ουκρανικής εδαφικής ακεραιτόητας θα είναι βαθειά αποσταθεροποιητική».

Η προειδοποίηση ήταν αποτελέσμα μίας μέρας κατά την οποία στρατιωτικοί αναλυτές προσπαθούσαν να βγάλουν συμπέρασμα απο μία σειρά ασυνήθιστων γεγονότων στην Κριμαία, περιλαμβανομένης της κινητοποίησης τεθωρακισμένων αρμάτων μεταφοράς με ρωσικά διακριτικά σε δρόμους της Συμφερούπολης, όπως επίσης και την παρουσία πάνοπλων μασκοφόρων στα δύο βασικά αεροδρόμια της Κριμαίας.

Η Ρωσία είναι «βαθιά ανήσυχη από την τελευταία τροπή των γεγονότων στην Κριμαία», σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αναφέρει ακόμα ότι «άγνωστοι ένοπλοι άνδρες, που είχαν σταλεί από το Κίεβο, επιχείρησαν να καταλάβουν το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών της Αυτόνομης Δημοκρατίας στη Συμφερούπολη».Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι «ομάδες επαγρύπνησης» που προσπάθησαν να καταλάβουν το κτίριο είχαν απωθήσει, αλλά τόνισε πως η "επίθεση, επιβεβαιώνει την επιθυμία επιφανών πολιτικών κύκλων στο Κίεβο να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χερσόνησο". Το υπουργείο κάλεσε τις αρχές στο Κίεβο να δείξουν "αυτοσυγκράτηση".

“Η Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε μία επίθεση εναντίον της χώρας μας” είπε σε τηλεοπτική δήλωσή του ο Τουρτσίνοβ το βράδυ της Παρασκευής. “Υπό τη μεταμφίεση στρατιωτικών ασκήσεων, στρατεύματα εισχώρησαν στην αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας…”

Ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το τοπικό Κοινοβούλιο και το αρχηγείο της τοπικής κυβέρνησης, όπως επίσης και άλλους στόχους, μεταξύ των οποίων ζωτικά σημεία επικοινωνίας. Παράλληλα, δε, έχουν μπλοκάρει ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ασυνήθιστες κινήσεις ελικοπτέρων πάνω απο την Κριμαία είναι ενδείξεις στρατιωτικής επέμβασης σε εξέλιξη, αλλά προειδοποίησαν ότι δεν γνωρίζουν ούτε το μέγεθος της επιχείρησης, ούτε τα κίνητρα της Μόσχας.
Η Ρωσία αρνήθηκε την Παρασκευή ότι παραβίασε ρωσικό έδαφος και ότι έχει τέτοιες προθέσεις. Μετά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, ο ρώσος αντιπρόσωπος, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή γίνονται στο πλαίσιο των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

“Εχουμε συμφωνήσει με την Ουκρανία για την παρουσία του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και κινούμεθα βάση αυτής της συμφωνίας” δήλωσε ο κ. Τσούρκιν.

Πηγή

ΗΠΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ

Posted: Sat Mar 01, 2014 8:51 pm
by Prokophs
1:Απειλές Ομπάμα προς Πούτιν
http://www.tanea.gr/news/world/article/ ... ei-kostos/
2:Ομόφωνη απόφαση της Γερουσίας της Ρωσίας για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
http://www.tanea.gr/news/world/article/ ... i-h-mosxa/
Τα συμπεράσματα δικά σας... ;)

Re: Ομόφωνο «ναι» της ρωσικής βουλής στην αποστολή στρατευμά

Posted: Sun Mar 02, 2014 3:19 am
by Kuchiki_Byakuya
Prokophs wrote:Τα συμπεράσματα δικά σας...
καλά τι περίμενες; να πάνε σε γενικευμένο πόλεμο δύο υπερδυνάμεις που και να τον κερδίσουν η περιοχή θα είναι και πάλι ασταθής; ο ομπάμα μπορεί να το είπε αυτό, αλλά και ο πούτιν σε ασφαλή όρια παίζει. έβαλε στρατιώτες, χωρίς διακριτικά, χωρίς τυμπανοκρουσίες (το βράδυ έγινε η κατάληψη του κοινοβουλίου της Κριμαίας), χωρίς οχήματα ανεφοδιασμού, χωρίς να τους βγάλει στους δρόμους, κοντά στην ναυτική βάση της χώρας του, σε μια περιοχή που το 60% δηλώνουν ρώσοι και ήδη είχε αποφασιστεί δημοψήφισμα ανεξαρτησίας. ούτε στο χάρκοβο πήγε ούτε στο ντόνετσκ.

επίσης οι ρώσοι έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα, αποφασίζουν μόνοι τους. οι δυτικοί ηγέτες πρέπει πάντα να σταθμίζουν την κοινή γνώμη των χωρών τους. έτσι σε περιφερειακές συγκρούσεις, που δεν είναι τόσο σοβαρές για την καθημερινότητα των λαών των δυτικών χωρών, οι ρώσοι μπορούν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, που είναι πολύ βασικό.

ακόμα, έστω ότι τα πράγματα είχαν γίνει όπως ακριβώς τα ήθελε η δύση. έστω ότι η ουκρανία είχε υπογράψει την συνθήκη με την ΕΕ. τι μας λέει ότι δεν θα είχε γίνει εξέγερση από τους ρώσους στις δικές τους περιοχές, δηλαδή το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στο βιομηχανικό και εξαγωγικό κέντρο της χώρας (χάρκοβο); και πάλι η δύση δεν θα μπορούσε να το ελέγξει αυτό και οι αμερικάνοι το ξέρουν πολύ καλά.

επίσης στην ευρώπη είναι τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, οι γερμανοί θέλουν να τα πάρουν όλα τσάμπα αλλά δεν γίνεται έτσι.