Οι ισπανοί «Αγανακτισμένοι» ιδρύουν κόμμα
Posted: Thu Oct 17, 2013 3:38 pm
Στην Ελλάδα "η πλατεία" ξεκίνησε πολύ καλά-τις πρώτες 3μέρες ο κόσμος που την απάρτιζε ήταν υγιείς και αυθόρμητες δυνάμεις, κάτι που προσωπικά δεν το έχω ξαναδεί σε κάποια πορεία ή συγκέντρωση πχ. Στη συνέχεια, και όταν ανέλαβαν τα καπελώματα των κομμάτων, και άλλα ευτράπελα με χρυσαυγίτες κ κρεμάλες, η κατάσταση ξέφτισε και ξεφτιλίστηκε, και, δυστυχώς, δεν είχε προλάβει κανένα συγκεκριμένο αίτημα να προωθηθεί, κανένα συμπέρασμα να εξαχθεί. Είναι χαρακτηριστικό το ότι είχαμε ξεκινήσει από περιέργεια με μια παρέα την πρώτη ημέρα να κατέβουμε στο Σύνταγμα από τη σχολή και προηγουμένως το συζητούσαμε με κάποια παιδιά από τα ΕΑΑΚ κ την ΑΡΕΝ, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ειρωνικοί. Αυτά για την πραγματική δύναμη των "από κάτω" και ποιοι πραγματικά δεν την θέλουν. Τέλος πάντων.Οι ισπανοί «Αγανακτισμένοι» ιδρύουν κόμμα
Καταγγέλλουν το πολιτικό σύστημα, την παρακμή της δημοκρατίας και τη διαφθορά. Θέλουν δημοψηφίσματα και άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των νόμων. Ζητούν να περάσουν από δίκες σαν αυτές της Νυρεμβέργης οι τραπεζίτες της Ισπανίας. Και πάνω από όλα υπερασπίζονται το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια υγεία απέναντι στη λαίλαπα των περικοπών. Είναι τα μέλη του Partido X, του νέου Κόμματος Χ που γεννήθηκε μέσα από το κίνημα των «Αγανακτισμένων».
Αυτή την εβδομάδα βγήκαν από τη σκιά της ανωνυμίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αποκαλύψουν την ταυτότητα των εκπροσώπων τους και να μιλήσουν για τις φιλοδοξίες τους, που είναι να βρουν λύσεις για τα πολλά θεσμικά και οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας.
«Η δημοκρατία μας έχει γίνει σουρωτήρι, το ίδιο το σύστημα έχει αποτύχει» είπε ο Χοακίν Πάγκολα, ένας εκπρόσωπος του Κόμματος Χ. «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται πηγαίνουν κόντρα στις επιθυμίες της πλειονότητας των Ισπανών. Οσο για την οικονομία, είναι σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τόνισε.
Στη συνέχεια ακούστηκαν τα συνθήματα: «Κόμμα X, το κόμμα του μέλλοντος, έχει ήδη κερδίσει». Τι έχει κερδίσει; Η απάντηση είναι κατηγορηματική αλλά ασαφής: «Τα πάντα». Και μετά «Democracia y punto» («Δημοκρατία, τελεία και παύλα»).
Το κόμμα θέλει υψηλόφρονες μεταρρυθμίσεις όπως «άμεση δημοκρατία» και «διαφάνεια στην κυβέρνηση». Θέλει λαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες, άμεση συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση νόμων. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διαφάνεια παντού. Ελεύθερο Internet. Υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας και δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες.
Το λένε «Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ισπανίας» αλλά το κόμμα δεν έχει ηγετικές προσωπικότητες όπως ο Ιταλός Μπέπε Γκρίλο. Είναι συλλογικό και μέχρι πρότινος τα μέλη του ήταν ανώνυμα. Βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα κοινωνικά δίκτυα για τον σχεδιασμό, την υποστήριξη και για τη χρηματοδότησή του με μικρές δωρεές από τους οπαδούς μέσω Internet.
Το Partido X επιμένει ότι δεν ανήκει ούτε στην Αριστερά ούτε στη Δεξιά. Και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τρίτη οι εκπρόσωποί του δεν μίλησαν για τους υποψηφίους που θα κατεβάσει στις ευρωεκλογές ή στις γενικές εκλογές του 2015.
Λόγω της έμφασης στη συμμετοχή στα κοινά, οι πολιτικές τους είναι ως επί το πλείστον ασαφείς. Περιμένουν, λένε, ιδέες και πρωτοβουλίες από τους πολίτες τους ερχόμενους μήνες και καλούν τον κόσμο να συνδιαμορφώσει το πρόγραμμά του στο Διαδίκτυο.
«Το σύνθημα "Δημοκρατία, τελεία και παύλα" αναφέρεται σε μια δέσμη κανόνων με τους οποίους θα μπορούμε πραγματικά να ελέγχουμε τι κάνουν οι πολιτικοί, ξεκινώντας με έναν νόμο για τη διαφάνεια, τον οποίο δεν έχουμε στην Ισπανία, και τελειώνοντας με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, τα οποία είναι σχεδόν ανύπαρκτα στην Ισπανία» λέει η εκπρόσωπος Σιμόνα Λεβί.
Αλλά το πιο προφανές σημείο αναφοράς είναι το κίνημα των «Αγανακτισμένων», το οποίο ξεπήδησε το 2011 και έγινε πρόδρομος για άλλα αλλού, όπως το Occupy Wall Street στις ΗΠΑ. Ηταν μια αυθόρμητη απάντηση στο άκαμπτο δικομματικό πολιτικό σύστημα της χώρας και στην κακή διαχείριση της οικονομικής κρίσης. «Οι "Αγανακτισμένοι" ήταν μια ιστορική στιγμή, κάτι ανάλογο με τη Γαλλική Επανάσταση... Είμαστε τα παιδιά των "Αγανακτισμένων"» είπε στους δημοσιογράφους η Λεβί.
«Ως τώρα κανένα πολιτικό κόμμα δεν είχε καταφέρει να εκφράσει την οργή των Αγανακτισμένων» λέει ο Χουάν Κάρλος Μονεντέρο, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. «Το Κόμμα Χ αποτελείται από νέους, επαγγελματίες, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικά δίκτυα και οι οποίοι εκφράζουν κατά κάποιον τρόπο αυτή την αγανάκτηση και την απογοήτευση, έστω και από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία» καταλήγει ο Μονεντέρο.
«Ενας υποψήφιος του Κόμματος Χ μπορεί να ελπίζει να πάρει περίπου 1,2 εκατ. ψήφους στις ευρωεκλογές της άνοιξης και 3,5 εκατ. στις βουλευτικές του 2015. Αυτό σημαίνει ότι ίσως δούμε στην Ισπανία, που σήμερα κυβερνάται από ένα πλειοψηφικό πολιτικό σύστημα, την πολιτική αστάθεια που βλέπουμε στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία» σημειώνει ο εκλογικός αναλυτής Χαϊμέ Μικέλ στην εφημερίδα «Le Monde».
Στην Ισπανία έλαβε χώρα το πιο μεγάλο κίνημα συγκεντρώσεων των αγανακτισμένων. Είναι κ αυτή χώρα του προβληματικού Νότου με τεράστια ποσοστά ανεργίας, και δη των νέων, που κάνει πολύ συχνές τις συγκρίσεις με την Ελλάδα.
Ιστορικά, στην Ισπανία έχει συμβεί κοινή κάθοδος σε εκλογές σοσιαλιστών,κομμουνιστών και αναρχικών, ένας καταστροφικός εμφύλιος (Γκουέρνικα κλπ) ενώ παραδοσιακά η καθολική εκκλησία είχε τεράστια επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας. Στην πολιτικά ανήσυχη Ισπανία συνεπώς, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ενδιαφέρουσα εξέλιξη η ίδρυση του παραπάνω κόμματος των "Αγανακτισμένων" (Indignados).
Φούσκα και αυτό σαν τον Γκρίλο της Ιταλίας; Μπορεί ένα σύνολο ανθρώπων με κοινή αφετηρία την "πλατεία" να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις εξελίξεις ή χρειάζονται πολλά περισσότερα ακόμα;
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα τέτοιο κόμμα, δίχως συγκεκριμένη πρόταση για οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, δεν μπορεί να πάει μακρυά. Τα αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία καλά είναι, αλλά πέραν του παιδευτικού ρόλου στην κοινωνία, δεν μπορούν να απαντήσουν στα σοβαρά ζητήματα: περισσότερη δημοκρατία για ποιο λόγο κ σκοπό, για ποιους ανθρώπους, για ποιο όραμα;
Η κοινωνική αυτοοργάνωση όμως σε αυτή τη χώρα έχει παράδοση, είτε εκφράστηκε με τα πολύ ισχυρά κομμουνιστικά, αναρχικά κινήματα είτε με το βάρβαρο και δημοφιλές φασιστικό κόμμα.