Page 1 of 1

Άρθρο σχετικά με το κάλεσμα της αστυνομίας στο ΕΚΠΑ

Posted: Mon Jul 15, 2013 2:05 pm
by LindemannWeierstrass
Της Βάσως Κιντή*, Καθημερινή, 14.7.13

Διαβάζω σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών ότι η ομάδα φοιτητών που κράτησε σε ομηρία τα μέλη του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ ήθελε απλώς να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά και κακώς το Συμβούλιο επέλεξε, αντί του διαλόγου και της διαβούλευσης, να καλέσει την Αστυνομία. Οι φοιτητές δεν ήρθαν για να διαμαρτυρηθούν, όπως δεν είχαν έρθει απλώς να διαμαρτυρηθούν πριν από τρεις μήνες σε άλλη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Ηρθαν για να διαλύσουν τη συνεδρίαση, όπως την είχαν διαλύσει και τότε. Ηρθαν για να μας βρίσουν χυδαία, να μας λοιδορήσουν και να μας απειλήσουν όπως το έκαναν και την άλλη φορά. Αλλωστε, πώς μπορεί να γίνει διάλογος με βανδαλισμούς και αχαρακτήριστες ύβρεις («λαμόγια», «γερμανοτσολιάδες», «σιχαμένοι», «ξεφτιλισμένοι» κ.λπ.); Αν είχαν ζητήσει να μιλήσουν με το Συμβούλιο για να ενημερώσουν, να διεκδικήσουν και να διαμαρτυρηθούν, είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο με χαρά θα τους δεχόταν και θα τους άκουγε με προσοχή. Αν μάλιστα είχαν εκλέξει τον εκπρόσωπό τους στο Συμβούλιο, αυτός ή αυτή θα συμμετείχε κανονικά σε όλες τις συνεδρίες ψηφίζοντας για κάθε απόφαση. Δεν είχαν ζητήσει και δεν τους ενδιέφερε καμία συνάντηση. Αυτοί οι ελάχιστοι φοιτητές, που δεν εκπροσωπούν παρά μόνον τον εαυτό τους, ήθελαν να εκδιώξουν από το ίδρυμα το κορυφαίο του όργανο που έχει εκλεγεί δημοκρατικότατα από το 80% των καθηγητών.
Ηθελαν να τρομοκρατήσουν τα μέλη του και να τα εξευτελίσουν. Στο όργανο αυτό μετέχουν σπουδαίοι επιστήμονες από το εξωτερικό, με σπάνιο κύρος, που άφησαν τους φοιτητές τους, την έρευνά τους και την ησυχία τους στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για να ασχολούνται με τα δικά μας αρχαϊκά προβλήματα, ανήκουστα σε οποιοδήποτε ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα συνήθισε επί μεγάλο διάστημα να ανέχεται και να συμβιώνει με την ανομία, την ασυδοσία και την αλητεία. Μοιρολατρικά αποδεχόταν να διαλύονται όργανα, να παρακωλύονται συστηματικά οι διαδικασίες, να προπηλακίζονται καθηγητές, να ασκείται βία από οικτρές μειοψηφίες που καταρράκωναν ατιμωρητί, με θράσος και προπέτεια κάθε έννοια ακαδημαϊκής λειτουργίας. Ηταν, και είναι εν πολλοίς, η καθημερινότητα που βιώνουμε. Η καθημερινότητα του «σιγά, δεν έγινε και τίποτε» που έγραψε ο Πάσχος Μανδραβέλης. Αυτό το «τίποτε» όμως, που επέτρεπε στα «παιδιά» να κάνουν ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής επιβάλλοντας μια κουλτούρα τρομοκρατίας, επέτρεπε συγχρόνως στο βαθύ πανεπιστήμιο να κάνει τη δουλειά του ακώλυτα στα παρασκήνια χρησιμοποιώντας αυτές τις ομάδες είτε σε ευθεία συναλλαγή είτε εμμέσως, αφού δημιουργούσαν το ασφαλές προπέτασμα για να κρύβονται πίσω του η αβελτηρία, η κακοδιαχείριση και το αδιαφανές μοίρασμα της εξουσίας. Τα θύματα αυτής της κατάστασης είναι η ίδια η χώρα, οι φοιτητές μας που εγκαταλείπονται στη μοίρα τους και οι σοβαροί ακαδημαϊκοί που προσπαθούν μόνοι και αβοήθητοι να επιβιώσουν σε έναν βάλτο αναξιοκρατίας.

Η εμφάνιση των Συμβουλίων στη σκηνή τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της σιωπής και του «δε βαριέσαι». Οσα προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους σοβαρά έδειξαν γρήγορα ότι δεν θέλουν να είναι διακοσμητικά όργανα, αλλά όργανα ουσιαστικής εποπτείας και άσκησης στρατηγικής. Αποτελούν ήδη πόλο αναφοράς για όσους υποφέρουν από την αυθαιρεσία και πηγή ανησυχίας για όσους λυμαίνονται τα ιδρύματα.

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών κάλεσε την Αστυνομία όχι γιατί κινδύνευε η ζωή μας, αλλά γιατί κινδύνευε η αξιοπρέπειά μας και παραβιάζονταν κατάφωρα η νομιμότητα και τα δικαιώματά μας ως ανθρώπων και ακαδημαϊκών. Προασπίσαμε το συμφέρον του πανεπιστημίου και τον τίτλο του ακαδημαϊκού δασκάλου που δεν μπορεί να στέκεται περιδεής απέναντι στη βάναυση περιφρόνηση και τον ευτελισμό ανθρώπων και θεσμών. Ηταν το χρέος μας απέναντι στους φοιτητές μας και στη χώρα μας.

* Η κ. Βάσω Κιντή είναι αν. καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.





Προσωπική άποψη: Επιτέλους να αρχίσουν να ακούγονται περισσότερο όλες αυτές οι λογικές φωνές, να τελειώνουμε με τη νομιμοποίηση των τραμπούκων. Δεν ανήκει σε κανένα κόμμα το πανεπιστήμιο που πληρώνουμε όλοι μας, πόσο μάλλον σε αποκόμματα που κινούνται εκτός νόμου και κυρίως εκτός πολιτισμού. Με το καλό και στα δικά μας εδώ στο ΕΜΠ.

Re: Άρθρο σχετικά με το κάλεσμα της αστυνομίας στο ΕΚΠΑ

Posted: Mon Jul 15, 2013 5:45 pm
by Kyria_patatokeftou
Εγώ θα προτείνω ενδοπανεπιστημιακή + εξωπανεπιστημιακή δημοσκόπηση, για να ξέρουμε τι θέλουμε οι μέσα και τι περιμένουν οι έξω από εμάς, με ερωτήματα όπως:
-θέλετε άσυλο ναι ή ου και γιατί
-θέλετε αστυνομία στα πανεπιστήμια, αν ναι, πανεπιστημιακή ή τη γνωστή
-ποιες αρμοδιότητες αστυνομίας
-ως φοιτητής αισθάνεσαι ή θες να αισθάνεσαι συνυπεύθυνος για την ελευθερία λόγου κ έρευνας στο πανεπιστήμιο αλλά και για την προστασία των εγκαταστάσεων κλπ κλπ
είναι πολλά τα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν για να δοθούν απαντήσεις

Προσωπικά έχω μια άποψη για το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά στη φάση που είμαστε τώρα το άσυλο είναι καθαρά κοινό θέμα του πανεπιστημίου και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Από όλους τους ανθρώπους του.

Re: Άρθρο σχετικά με το κάλεσμα της αστυνομίας στο ΕΚΠΑ

Posted: Mon Jul 15, 2013 10:53 pm
by LindemannWeierstrass
Κοίτα κατ' εμέ μια τέτοια δημοσκόπηση (ή δημοψήφισμα) θα ήταν κάτι πολύ καλό, αλλά όχι μόνο στους φοιτητές. Αυτό διότι και ο μπακάλης πληρώνει για το ίδρυμα, περιμένει έργο από αυτό και άρα αν κάποιοι εκτός του κράτους πρέπει να έχουν λόγο για το πως πρέπει αυτό να λειτουργεί, τότε πρέπει να έχει και αυτός. Σε κάθε περίπτωση, είναι τραγικό να παίρνουν αποφάσεις κόμματα του 1.5% επειδή μεταξύ των φοιτητών ενός ιδρύματος τυχαίνει να έχουν ποσοστά της τάξης του 30% (ανταρσύα κτλ). Για το άσυλο τώρα, ορίζεται ως ελευθερία διακίνησης των ιδεών, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει σε ένα καθεστώς όπου κάθε ένας λέει ότι θέλει ελεύθερα.

Re: Άρθρο σχετικά με το κάλεσμα της αστυνομίας στο ΕΚΠΑ

Posted: Mon Jul 15, 2013 11:33 pm
by Kyria_patatokeftou
LindemannWeierstrass wrote:Κοίτα κατ' εμέ μια τέτοια δημοσκόπηση (ή δημοψήφισμα) θα ήταν κάτι πολύ καλό, αλλά όχι μόνο στους φοιτητές. Αυτό διότι και ο μπακάλης πληρώνει για το ίδρυμα, περιμένει έργο από αυτό και άρα αν κάποιοι εκτός του κράτους πρέπει να έχουν λόγο για το πως πρέπει αυτό να λειτουργεί, τότε πρέπει να έχει και αυτός. Σε κάθε περίπτωση, είναι τραγικό να παίρνουν αποφάσεις κόμματα του 1.5% επειδή μεταξύ των φοιτητών ενός ιδρύματος τυχαίνει να έχουν ποσοστά της τάξης του 30% (ανταρσύα κτλ). Για το άσυλο τώρα, ορίζεται ως ελευθερία διακίνησης των ιδεών, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει σε ένα καθεστώς όπου κάθε ένας λέει ότι θέλει ελεύθερα.
Σχετικά με το τι λένε οι κανονισμοί, ποιοι παίρνουν αποφάσεις και ποιοι τις εφαρμόζουν, είναι όλα θέμα νομιμοποίησης ή αλλιώς όποιος και όπου τον παίρνει τα κάνει. Δηλαδή το καταστατικό έχει γίνει κουρελόχαρτο από τις φοιτητικές παρατάξεις αλλά όσο κάποιος δεν θίγει αυτό το θέμα παραμένουν νομιμοποιημένοι να το παραβιάζουν. Τώρα, το ότι συνειδητά οι ίδιοι το επιλέγουν αυτό, δείχνει κάτι για το ήθος της πολιτικής τους.

Σχετικά με το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε στο πανεπιστήμιο, ποια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας προς τον εαυτό και τον ευρύτερο περίγυρό μας, η κουβέντα είναι μεγάλη. Και οι παρεξηγήσεις είναι μεγάλες. Αναφέρω μερικές:
-Θέλω δωρεάν παιδεία αλλά κάνω τα στραβά μάτια στα φροντιστήρια που είναι κάτω από κάθε πέτρα
-Θέλω αναβάθμιση του πανεπιστημίου αλλά το υποβαθμίζω με κάθε πιθανό τρόπο
-Θέλω δραστήρια νεολαία αλλά αν μου πουν άλλη άποψη από τη δική μου θα τους συκοφαντήσω μέχρις εσχάτων
κλπ κλπ

Δεν είναι κακά όλα αυτά, τουναντίον είναι εύλογα και θετικό να υπάρχει μία αντιπαράθεση χωρίς πολύ εξευτελισμό και νομίζω ότι σαν ίδρυμα έχουμε ένα καλό, σχετικά πάντα, επίπεδο συζήτησης και διαλόγου. Το πρόσφορο έδαφος υπάρχει 100% λέω εγώ, μακρυά από μιζέριες :)

Λοιπόν τι λέτε, πάμε μια δημοσκόπηση; Kαι όποια παράταξη θέλει να είναι καθαρή και ειλικρινής να τη ζητήσει, καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχει διχογνωμία στον κόσμο για το άσυλο. Εκτός εάν δε λαμβάνει υπόψιν τον κόσμο ;)

Re: Άρθρο σχετικά με το κάλεσμα της αστυνομίας στο ΕΚΠΑ

Posted: Tue Jul 16, 2013 8:51 pm
by L1f
Ρε Lindermann κτλ για πες μου. Οι τραμπούκοι φταίνε τόσα χρόνια που κοπήκανε τα αποθεματικά των ιδρυμάτων; Ή για τους εκδοτικούς οίκους που δεν πληρώνουμε πλέον αυτοί φταίνε; Για την πληροφόρησή σου περιοδικά από Springer δεν ανοίγεις πια και στον Elsevier είμαστε σε trial/ test κατάσταση (δηλαδή ανοίγεις κάποια άρθρα όχι όλα) και αυτό γιατί είμαστε "πελάτες χρόνια" (ούτε εκεί έχουμε πληρώσει). Μας πρήζανε για την έρευνα και την έρευνα. Ποίος διαλύει και έρευνα και πανεπιστήμιο τώρα; Όχι το 1.5% πάντως.

Re: Άρθρο σχετικά με το κάλεσμα της αστυνομίας στο ΕΚΠΑ

Posted: Tue Jul 16, 2013 9:46 pm
by Kyria_patatokeftou
L1f wrote:Ρε Lindermann κτλ για πες μου. Οι τραμπούκοι φταίνε τόσα χρόνια που κοπήκανε τα αποθεματικά των ιδρυμάτων; Ή για τους εκδοτικούς οίκους που δεν πληρώνουμε πλέον αυτοί φταίνε; Για την πληροφόρησή σου περιοδικά από Springer δεν ανοίγεις πια και στον Elsevier είμαστε σε trial/ test κατάσταση (δηλαδή ανοίγεις κάποια άρθρα όχι όλα) και αυτό γιατί είμαστε "πελάτες χρόνια" (ούτε εκεί έχουμε πληρώσει). Μας πρήζανε για την έρευνα και την έρευνα. Ποίος διαλύει και έρευνα και πανεπιστήμιο τώρα; Όχι το 1.5% πάντως.
Άρα λες ότι είτε η έρευνα και το πανεπιστήμιο διαλύθηκαν από τη διακοπή συνδρομών στα επιστημονικά περιοδικά
είτε υπονοείς ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τη διακοπή των συνδρομών και μετά την προβληματική εκπροσώπηση των φοιτητών που αναφέρει ο lindermann, σωστά ;

Γαμώ τον εξυπνακισμό μου, είναι έτερον εκάτερον, άνθρωπε! :evil:

Re: Άρθρο σχετικά με το κάλεσμα της αστυνομίας στο ΕΚΠΑ

Posted: Wed Jul 17, 2013 12:24 am
by L1f
Kyria_patatokeftou wrote: Άρα λες ότι είτε η έρευνα και το πανεπιστήμιο διαλύθηκαν από τη διακοπή συνδρομών στα επιστημονικά περιοδικά
είτε υπονοείς ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τη διακοπή των συνδρομών και μετά την προβληματική εκπροσώπηση των φοιτητών που αναφέρει ο lindermann, σωστά ;

Γαμώ τον εξυπνακισμό μου, είναι έτερον εκάτερον, άνθρωπε! :evil:

Λέω ότι (ας τις σοφιστείες):
1) Σου παρουσιάζω μια προβληματική κατάσταση. Ασχολείστε όλη την ώρα με τους τραμπούκους και την "κατάληψη των εργαστηρίων" που διακόπτει την έρευνα και μας κάνει "μη ανανταγωνιστικούς". Η έρευνα σταματάει αν δεν έχεις βιβλιογραφία, αν δεν έχεις την πρηγούμενη γνώση. Τέλος. Γιόκ πώς το λένε. Το πολυτεχνείο γίνεται σχολείο αποκλειστικά και μάλιστα κακό.

2) Σου παρουσιάζω ποιοί το προωθούν αυτό. Οι μόνοι που λένε κατά για τα μανατζεριλίκια και όλα τα καραγκιοζιλίκια είναι οι τραμπούκοι (έστω, σχεδόν οι μόνοι). Εσείς είστε οι υπέρ. Βρες μου έναν από τους μάνατζερ που έχουν μιλήσει για αυτό σχετικά με τους εκδοτικούς οίκους. Όμως όταν πρόκειται να εκθειάσετε τις μεταρρυθμίσεις, μόκο. Άρα λέω ότι είστε υποκριτές (απλά το είπα πιο ευγενικά πιο πάνω).

Re: Άρθρο σχετικά με το κάλεσμα της αστυνομίας στο ΕΚΠΑ

Posted: Wed Jul 17, 2013 2:07 am
by Kuchiki_Byakuya
L1f wrote:Οι τραμπούκοι φταίνε τόσα χρόνια που κοπήκανε τα αποθεματικά των ιδρυμάτων; Ή για τους εκδοτικούς οίκους που δεν πληρώνουμε πλέον αυτοί φταίνε;
όχι, αλλά έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης που δεν αφήνουν να αυξηθούν τα αποθεματικά, να πληρώνονται οι εκδότες (που τώρα που δεν τους πληρώνουμε έγιναν καλοί και κομμάτι του λαού ενώ πριν που πληρώνονταν ήταν εκμεταλλευτές και κομμάτι του μισητού κεφαλαίου). και για το psi στα αποθεματικά των πανεπιστημίων ξέρουμε όλοι πολύ καλά ποιος φταίει.

L1f wrote:Μας πρήζανε για την έρευνα και την έρευνα. Ποίος διαλύει και έρευνα και πανεπιστήμιο τώρα; Όχι το 1.5% πάντως.
μπορείς να πεις καθαρά ποιοι είναι αυτοί που σας έπρηζαν για την έρευνα; και αν αυτοί διαχειρίζονται έστω και ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό του πανεπιστημίου. και μακάρι να ήταν μόνο 1,5%.

L1f wrote:Σου παρουσιάζω μια προβληματική κατάσταση. Ασχολείστε όλη την ώρα με τους τραμπούκους και την "κατάληψη των εργαστηρίων" που διακόπτει την έρευνα και μας κάνει "μη ανανταγωνιστικούς". Η έρευνα σταματάει αν δεν έχεις βιβλιογραφία, αν δεν έχεις την πρηγούμενη γνώση. Τέλος. Γιόκ πώς το λένε. Το πολυτεχνείο γίνεται σχολείο αποκλειστικά και μάλιστα κακό.
επίσης η έρευνα σταματάει όταν ο μοναδικός σου χρηματοδότης (κράτος) έχει χρεωκοπήσει γύρω στις τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια και τα μοναδικά λεφτά που μπαίνουν εκτός του κράτους οφείλονται αποκλειστικά στην προσωπική προσπάθεια ανθρώπων, είτε καθηγητών είτε φοιτητών, που καταλαβαίνουν την θέση τους.

L1f wrote:Σου παρουσιάζω ποιοί το προωθούν αυτό. Οι μόνοι που λένε κατά για τα μανατζεριλίκια και όλα τα καραγκιοζιλίκια είναι οι τραμπούκοι (έστω, σχεδόν οι μόνοι). Εσείς είστε οι υπέρ. Βρες μου έναν από τους μάνατζερ που έχουν μιλήσει για αυτό σχετικά με τους εκδοτικούς οίκους. Όμως όταν πρόκειται να εκθειάσετε τις μεταρρυθμίσεις, μόκο. Άρα λέω ότι είστε υποκριτές (απλά το είπα πιο ευγενικά πιο πάνω).
αυτοί που το προωθούν αυτό, αν το προωθούν πραγματικά και δεν μιλάνε για κοινωνική απελευθέρωση και άλλα τέτοια που υπάρχουν σε κάτι εγχειρίδια του 1870 και δεν διαλύουν συγκλήτους με το έτσι θέλω, η μοναδική λύση που που δίνουν είναι να φορτωθεί ο φορολογούμενος και άλλες δαπάνες που συνολικά (σε ολόκληρη την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση) και μακροπρόθεσμα δεν θα του αποδώσουν τίποτα.

και για ποιους μάνατζερ μιλάς; στο ΣΙ υπάρχουν τωρινοί καθηγητές, παλιοί καθηγητές, καθηγητές από το εξωτερικό και ένας επιχειρηματίας του χώρου που δεν μπορούν να διαχειριστούν τίποτα. ούτε να προσλάβουν μάνατζερ για να κάνουν μια αναλογιστική μελέτη σκοπιμότητας. αντιθέτως ο πρύτανης (που από ότι κατάλαβα είσαι αρκετά μεγάλος για να θυμάσαι τι έγινε κατά τις πρυτανικές για εκλεχτεί και ποιοι απαγόρευσαν στον κόσμο να πάει να ψηφίσει και ποιες συγκεκριμένες ώρες το έκαναν) χωρίς να ενημερώσει κανέναν, ούτε καν το δεύτερο πόλο εξουσίας του ιδρύματος, τους '''μάνατζερ'' που λες, δέχθηκε κούρεμα σε ομόλογα του ιδρύματος από την Alpha bank, γεγονός για το οποίο έχει βγει και ανακοίνωση από τους 'μάνατζερ'.