Page 1 of 2

Οδηγός Μαθημάτων Πρώτου Έτους Μηχανολόγων

Posted: Wed Oct 03, 2012 1:25 am
by Kitharistas
1ο εξάμηνο

Μηχανολογικό Σχέδιο Ι
Spoiler: show
Από τα ελάχιστα μαθήματα που έχουν σχέση με το επάγγελμα. Σε αυτό μαθαίνετε βασικούς κανόνες για τη σχεδίαση μηχανολογικών εξαρτημάτων, πράγματα πολύ βασικά για ένα μηχανολόγο. Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα μαθήματα του εξαμήνου, και αυτό διότι έχει πολλές ώρες δουλειάς στο σπίτι.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι καθορισμού του τελικού βαθμού ωστόσο τα μόνα υποχρεωτικά είναι το εργαστήριο του μηχανουργείου και η τελική εξέταση ενώ η παράδοση των θεμάτων,η πρόοδος και οι ασκήσεις SolidWorks είναι προαιρετικές.
Σίγουρα αξίζει κάποιος να επιλέξει την επιλογή της παράδοσης των θεμάτων (30% του συνολικού βαθμού), και αυτό διότι αυτή η επιλογή βοηθάει τόσο στο να περαστεί πιο εύκολα το μάθημα, όσο και στην εμπειρική εξάσκηση με το σχέδιο, χρήσιμη και για την γραπτή τελική εξέταση.
Για να επιλέξετε την εξέταση στο Solidworks, καλό θα ήταν να κατεβάσετε το αντίστοιχο πρόγραμμα, και να ασχοληθείτε και λίγο μόνοι σας, ώστε να πάτε καλά και στην εξέταση, η οποία πέρσι περιελάμβανε θέματα που είχαν δοθεί για παράδοση στα προαιρετικά θέματα σε όψεις. Απλά εδώ τα ζητούσαν στην τρισδιάστατη μορφή τους.
Από εκεί και πέρα υπάρχει το μηχανουργείο (υποχρεωτικό εργαστήριο) που είναι αρκετά εύκολο και διασκεδαστικό, καθώς και μία πρόοδος, η οποία συμβάλλει μόνο θετικά στο βαθμό.
Υπεύθυνος του μαθήματος είναι ο κ.Σπιτάς -πρόθυμος πάντα για βοήθεια και καλός καθηγητής με πολλές γνώσεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ: οι παραδόσεις σχεδίου απαιτούν πολλές ώρες, συχνά και οχτάωρο.
Μαθηματικά Ια
Spoiler: show
Από τα πιο δύσκολα του 1ου εξαμήνου. Η ύλη αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του ολοκληρωτικού λογισμού της Γ' Λυκείου. Μάθημα αρκετά χρήσιμο για αυτά των επόμενων εξαμήνων, αφού μαθαίνετε εργαλεία για την επίλυση πολλών ασκήσεων σε αλλά μαθήματα. Περνιέται σχετικά εύκολα σαν μάθημα, αν το έχετε παρακολουθήσει.
Καλό είναι να παραδίδετε τα προαιρετικά φυλλάδια που μοιράζουν με ασκήσεις, γιατί βοηθάνε στην εξάσκηση και κατανόηση/εμπέδωση της ύλης και επίσης δίνουν και bonus στον τελικό βαθμό.
Οι καθηγητές Φελλούρης (Α' τμήμα), Φιλιππάκης (Β'τμήμα) διδάσκουν μεθοδολογίες ολοκληρωμάτων, ενώ ο Καραμολέγκος κάνει για ακολουθίες και σειρές και στα δύο τμήματα.
Το βιβλίο που προτείνεται είναι ο Ρασσιάς, ο οποίος καλύπτει την ύλη και των δύο καθηγητών.
Μαθηματικά Ιβ
Spoiler: show
Ιδιαίτερα χρήσιμο μάθημα αφού πραγματεύεται πιο πρακτικά μαθηματικά, όπως ο διανυσματικός λογισμός, πίνακες, συστήματα, καμπύλες στον χώρο. Συνιστάται η παρακολούθηση, καθώς η ύλη είναι μεγάλη, κι όχι τόσο εύκολη στην εμπέδωση. Πολύ καλό το βιβλίο των Καρανάσιου-Καδιανάκη (οι καθηγητές του μαθήματος). Πλήρες από θέμα ύλης, αλλά κι από σκοπιά κατανόησης. Όμοια, και οι δύο πολύ καλοί καθηγητές και πρόθυμοι να βοηθήσουν.
Η ύλη αυτή αποτελεί το 80%, καθώς 2 στις 10 μονάδες πιάνει κι η παραστατική γεωμετρία, που διδάσκει ο Μαρκάτης. Η παρακολούθηση για αυτό το μέρος της ύλης είναι σημαντική, καθώς είναι δυσνόητο κομμάτι της ύλης αν πρόκειται να το διαβάσετε μόνοι σας. Διαφορετικά είναι δύο εύκολες μονάδες, αν το παρακολουθήσετε.
Η παράδοση των ασκήσεων που δίνουν βοηθάει στην κατανόηση/εμπέδωση της ύλης, ενώ ταυτόχρονα δίνει κι ένα μικρό bonus στον τελικό βαθμό.
Μηχανική Ι
Spoiler: show
Ένα από τα πιο δύσκολα μαθήματα του εξαμήνου. Σίγουρα χρειάζεται παρακολούθηση, γιατί πολλά θέματα που πέφτουν στην τελική εξέταση γίνονται με παρόμοιο τρόπο στη τάξη. Η ατομική ενασχόληση με ασκήσεις και παλαιά θέματα βοηθάει στην απόκτηση ευχέρειας, πράγμα χρήσιμο, εφόσον το μάθημα αποτελεί θεμέλιο για τουλάχιστον άλλα 3 μαθήματα στα επόμενα εξάμηνα (Μηχανική 2,3 κλπ)
Α' Τμήμα: Καθηγήτρια η κ. Βαδαλούκα. Τα εξηγεί αργά, χαλαρά και κατανοητά
Β' Τμήμα: Καθηγητής ο κ. Χρυσάκης. Προχωράει λίγο πιο γρήγορα την ύλη, και τα εξηγεί λίγο πιο περίπλοκα. Ωστόσο είναι καλός άνθρωπος, κι ενδιαφέρεται να λύσει όποιες απορίες έχετε.
Η ύλη αποτελείται από: ισορροπία, ροπές, εσωτερικές δυνάμεις, ενώ περιλαμβάνει και κινηματική (ταχύτητες και σχετικές κινήσεις)
Για το πρώτο μέρος το βιβλίο του Χρυσάκη είναι πολύ χρήσιμο, αφού τα γράφει ακριβώς όπως τα παραδίδουν, ενώ η κινηματική αναλύεται στο βιβλίο των Βαδαλούκα-Παπαδόπουλου, το οποίο περιέχει και τη δυναμική που διδάσκεται στο δεύτερο εξάμηνο στη Μηχανική ΙΙ.
Φυσική Ι
Spoiler: show
Σχετικά εύκολο μάθημα. Ο τελικός βαθμός χωρίζεται για τους πρωτοετείς σε 80% η τελική εξέταση, και 20% η συμμετοχή στα εργαστήρια, κι η παράδοση εργασιών/αναφορών του τι κάνατε κατά τη διάρκειά τους. Άτομα μεγαλύτερων ετών δίνουν στην τελική εξέταση για το 100% του βαθμού.
Τα εργαστήρια είναι τέσσερα (4), και γίνονται τις Τρίτες το απόγευμα (κάθε δεύτερη εβδομάδα, εναλλάξ τα δύο τμήματα). Κάθε εργαστήριο απαιτεί και την παράδοση αναφοράς.
Η ύλη περιλαμβάνει επανάληψη βασικών εννοιών, γνωστών από τη Γ' λυκείου. Νευτώνεια μηχανική, ΕΟΚ, επιταχυνόμενη κίνηση και ταλαντώσεις, κι όλα αυτά αρκετά μαθηματικοποιημένα.
Κάθε χρόνο δίνεται στο τέλος ένα πακέτο 20 περίπου ασκήσεων, από τις οποίες 4 παρόμοιες πέφτουν στην τελική εξέταση. Η μελέτη τους συνεπώς είναι επιτακτική.
Όσο για τους καθηγητές, του 1ου τμήματος, κ.Παπαδημητρίου, προχωράει γρήγορα την ύλη, αλλά λύνει αρκετές ασκήσεις. Του 2ου τμήματος από την άλλη, κ.Παρασκευαΐδης, απλά γράφει στον πίνακα, χωρίς να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το αν γίνεται φασαρία ή όχι στο αμφιθέατρο.
Το βιβλίο που προτείνεται, γραμμένο από καθηγητές του Berkeley, είναι καλογραμμένο, αν και τείνει στα όρια του πολύ επιστημονικού.
Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές
Spoiler: show
Μάθημα σχετικά εύκολο, ειδικά για τα άτομα που προέρχονται από την τεχνολογική κατεύθυνση. Για τα άτομα της Θετικής ίσως είναι πιο δύσκολο.
Ο καθηγητής, κ.Αλεξόπουλος, είναι λίγο χλιαρός στο μάθημα, αν και η παρακολούθηση σίγουρα βοηθάει στην κατανόηση της ύλης (μικρή, εύκολη) χωρίς περαιτέρω διάβασμα στο σπίτι. Μέσα στο μάθημα λύνονται πολλές ασκησούλες που συνεισφέρουν στην εμπέδωση, κι είναι εύκολες στην παρακολούθηση.
Το βιβλίο του Bishop είναι πολύ καλό για γενικές γνώσεις περί υπολογιστών, περιέχει όμως και πολλά πράγματα εκτός ύλης.
Ταυτόχρονα, διδάσκεται και η Matlab από τον κ.Παύλου, ένα πρόγραμμα του υπολογιστή που μπορεί να θεωρηθεί ως κομπιουτεράκι με δικιά του ''γλώσσα'', και το οποίο περιλαμβάνει κι ένα εργαστήριο στο pc-lab για εξάσκηση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ χρήσιμο σε μαθήματα μεγαλύτερων εξαμήνων (>5ο).
Ο ίδιος καθηγητής κάνει και μερικά μαθήματα πάνω σε πρωτόκολλα του Ίντερνετ, πώς δουλεύουν οι ΙΡ, κλπ.
Τέλος υπάρχουν και προαιρετικές ασκήσεις που δίνουν μία μονάδα bonus η καθεμία στον τελικό βαθμό.
Εισαγωγή στην Μηχανολογία
Spoiler: show
Από τα πιο εύκολα μαθήματα του εξαμήνου μαζί με την επιλογή.
Από φέτος, η διδασκαλία θα γίνεται υπό την επίβλεψη του κ.Μπεργελέ, ομότιμου καθηγητή πλέον της σχολής, ο οποίος έχει γράψει και το βιβλίο για το μάθημα. Τις ώρες του μαθήματος θα διδάσκει ο ίδιος όπως πέρσι, μόνο που φέτος θα καλεί και καθηγητές από τους διάφορους τομείς της σχολής να σας πουν μερικά πράγματα για το αντικείμενό τους, προκειμένου να αποκτήσετε μία πρώτη γεύση για το τι θα αντιμετωπίσετε. Το μάθημα με αυτόν τον τρόπο θα γίνει πιο ''διατομεακό'', όπως ανέφερε κι ο κ.Παπαντώνης.
Η ύλη του βιβλίου περιέχει γενικές γνώσεις χρήσιμες για ένα μηχανολόγο μηχανικό, πάνω σε πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσει στη συνέχεια των σπουδών του.
Είναι πολύ καλό στη γενική περιγραφή των διαφόρων αντικειμένων, αν και λίγο πρόχειρα γραμμένο. Κάλυπτε πλήρως όμως όσα διδάσκονταν μέχρι πέρσι στο μάθημα.
Το μάθημα αυτό είχε και μία υποχρεωτική εργασία, η οποία συνεισφέρει κατά 25% στον τελικό βαθμό, κι η οποία αφορά στο σχεδιασμό ενός αντικειμένου με τρισδιάστατο πρόγραμμα σε υπολογιστή, πχ Solidworks. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μάλιστα είναι πολύ χρήσιμο στη συνέχεια των σπουδών, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο Μηχανολογικό Σχέδιο.
Λειτουργικά Συστήματα και Γλώσσες Προγραμματισμού
Spoiler: show
Αποτελείται από δύο μέρη: τα λειτουργικά συστήματα όπου διδάσκεται η UNIX (1ο εξάμηνο), κι από τις γλώσσες προγραμματισμού όπου διδάσκεται η FORTRAN (2ο εξάμηνο).
Διδάσκεται σε 2 τμήματα. Στο πρώτο καθηγητής είναι ο Γιαννάκογλου, ενώ στο δεύτερο ο Χίνης.
Η τελική εξέταση του μαθήματος γίνεται μία φορά, στο τέλος του εαρινού (2ου) εξαμήνου.
Το τμήμα του Γιαννάκογλου κάνει πολλή πρακτική εξάσκηση στο Pc-lab, ενώ στο δεύτερο τμήμα η ύλη διδάσκεται κυρίως στον πίνακα (πέρα από δύο φορές που γίνεται μάθημα στο pc-lab).
Στο πρώτο τμήμα δίνονται 4 προαιρετικές πρακτικές εξετάσεις και στη Fortran και στα Unix, κι αν τα πάτε καλά απαλλάσσεστε πλήρως από την τελική εξέταση.
Για το 2ο τμήμα, γίνεται μία προφορική εξέταση που αφορά αποκλειστικά το UNIX, και με την οποία παίρνετε απαλλαγή από τις 4 από τις 10 μονάδες της τελικής εξέτασης στην εαρινή εξεταστική. Αν είστε στο δεύτερο τμήμα, τότε συνιστάται χωρίς δεύτερη σκέψη η συμμετοχή στην προφορική εξέταση καθώς είναι πολύ πιο εύκολη.
Τέλος, συμφέρει η παρακολούθηση του 1ου τμήματος λίγο πριν τελειώσει το χειμερινό εξάμηνο, για την εκμάθηση της Fortran, καθώς γίνεται πολύ καλή πρακτική εξάσκηση στη γλώσσα.
Επιλογής
Spoiler: show
Ιστορία των Επιστημών & της Τεχνολογίας: Το πιο εύκολο από τα μαθήματα επιλογής. Όπως και σε όλα τα επιλογής, η παρακολούθηση δεν αξίζει, ειδικά όταν το πρόγραμμα είναι τόσο φορτωμένο, με άλλα πολύ πιο δύσκολα μαθήματα. Το βιβλίο είναι ιστορικό και κάπως λογοτεχνικό, ενώ αναφέρεται στην εξέλιξη της επιστήμης από τους αρχαίους αιώνες μέχρι και σήμερα. Υπάρχει και μία προαιρετική εργασία για 2-3 μονάδες περίπου, που απαιτεί εμβάθυνση σε έναν ιστορικό επιστήμονα. Συνήθως προς το τέλος του εξαμήνου, η καθηγήτρια αναφέρει ποια θεωρεί ΣΟΣ, προκειμένου να τα διαβάσετε για την τελική εξέταση.

Εισαγωγή στη Φιλοσοφία: Σχετικά μέτριας δυσκολίας μάθημα. Το μάθημα πραγματεύεται την ιστορική, ερμηνευτική και συστηματική προσέγγιση στη φιλοσοφία καθώς και τη συστηματική παρουσίαση και ανάλυση των κεντρικών προβλημάτων της.

Κοινωνιολογία της Επιστήμης & της Τεχνολογίας: Σχετικά μέτριας δυσκολίας μάθημα κι αυτό. Αντικείμενο του μαθήματος είναι οι μέθοδοι της Κοινωνιολογίας, οι κοινωνικές ομάδες και θεσμοί, και η κοινωνική μεταβολή. Ο καθηγητής είναι πολύ καλός για διάλογο κατά τα διαλείμματα. Στο τέλος δίνει 20 ερωτήσεις, που αν τις διαβάσετε και βρείτε τις απαντήσεις από το βιβλίο, μπορείτε να πάτε και για βαθμό.

Πολιτική Οικονομία: Από τα πιο δύσκολα μαθήματα επιλογής. Ουσιαστικά σας εισάγει στις βασικές έννοιες της οικονομικής θεωρίας, παρέχοντας μια συνοπτική εικόνα του τρόπου λειτουργίας της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας. Περιέχει μία προαιρετική εργασία πάνω σε οποιοδήποτε οικονομικό θέμα, η οποία σας δίνει μπόνους περίπου δύο μονάδες.
Αγγλικά Ι, ΙΙ, ΙΙΙ
Spoiler: show
Με το πιστοποιητικό του Lower, Advanced ή Proficiency, πάτε στη γραμματεία, βγάζουν ένα αντίγραφο, και παίρνετε απαλλαγή για τα τρία (3) πρώτα εξάμηνα. Στο 4ο εξάμηνο τα Αγγλικά ΙV είναι υποχρεωτικά.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για κάθε μάθημα μπορείτε να ποστάρετε στα αντίστοιχα topic: http://www.e-polytexneio.gr/viewforum.php?f=39

Re: Οδηγός Μαθημάτων Πρώτου Έτους Μηχανολόγων

Posted: Sat Feb 22, 2014 12:04 pm
by dennhaklis
παρα πολυ καλο ευχαριστω

Re: Οδηγός Μαθημάτων Πρώτου Έτους Μηχανολόγων

Posted: Sat Mar 01, 2014 8:32 pm
by jimmaki017
αρκετα βοηθητικο!

Re: Οδηγός Μαθημάτων Πρώτου Έτους Μηχανολόγων

Posted: Tue Mar 04, 2014 2:48 am
by alexs
βοήθησε πολύ, ευχαριστούμε

Re: Οδηγός Μαθημάτων Πρώτου Έτους Μηχανολόγων

Posted: Thu Mar 06, 2014 5:17 pm
by mech eng
πολύ καλό!

Re: Οδηγός Μαθημάτων Πρώτου Έτους Μηχανολόγων

Posted: Mon Mar 10, 2014 11:53 am
by nickmak
ευχαριστουμε πολυ.

Re: Οδηγός Μαθημάτων Πρώτου Έτους Μηχανολόγων

Posted: Tue Mar 11, 2014 3:49 pm
by leonidas2204
Αρκετά διαφωτιστικές οι διευκρινήσεις.

Re: Οδηγός Μαθημάτων Πρώτου Έτους Μηχανολόγων

Posted: Tue Mar 11, 2014 3:51 pm
by laras
Η καλύτερη spoileroποίηση όλων των εποχών!

Re: Οδηγός Μαθημάτων Πρώτου Έτους Μηχανολόγων

Posted: Thu Mar 20, 2014 12:23 am
by mc10403
Συγχαρητήρια στον δημιουργό....

Re: Οδηγός Μαθημάτων Πρώτου Έτους Μηχανολόγων

Posted: Mon Jun 02, 2014 1:32 pm
by Zoe_95
Ευχαριστούμε πολύ.