Dantε wrote:Μιας και δεν εχει παρει παρομοιο θεμα το ματι μου για να μου λυσει τις αποριες,τελικα τι ισχυει σε εμας για τα ετη για τα μαθηματα?Εχουμε 2ν ετη η ν+2?
Νόμος 4009/2011 για την ανώτατη παιδεία (ΦΕΚ Α 195 – 6 Σεπτ. 2011)
(Εδώ διατίθεται από το Εθνικό Τυπογραφείο:
http://www.et.gr/index.php?option=com_w ... 04&lang=en )
Στον εν λόγω νόμο, επειδή πολλά λέγονται, για
διαγραφή γίνεται λόγος
μόνο στο άρθρο 33, παρ. 2:
O φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από τον κοσμήτορα. Αν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή . Για τη διαγραφή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από τον κοσμήτορα.
Νομίζω είναι σαφές. Προσωπικά μάλιστα η διάταξη με βρίσκει σύμφωνο – αν κάποιος είναι τόσο αδιάφορος σχετικά με το ότι φοιτά σε κάποια σχολή (διότι χωρίς εγγραφή, δεν παίρνει βιβλία, δεν αξιολογείται κλπ, δεν είναι ότι το "ξέχασε"), είναι άξιος της μοίρας του.
Τώρα, για το περίφημο v+2! Φυσικά ο νόμος δεν αναφέρεται σε "ν", αλλά θα τα συμπυκνώσω με βάση τη διάταξη 11α του άρθρου 13 και τη μεταβατική διάταξη 9 του άρθρου 80. Επειδή γίνεται αναφορά σε εξάμηνα, έχουμε:
Έστω ν τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών (για τις σχολές του ΕΜΠ, ισχύει ν=10). Τότε,
εκτός κι αν πληρούν τους όρους που θέτει ο Οργανισμός του Ιδρύματος (ΕΜΠ),
δεν μπορούν να εγγραφούν και συνεπώς χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα,
- από τη λήξη του ακαδ. έτους 2013-2014, όσοι φοιτούν για εξάμηνα
>= 2ν+4, στο τέλος του ακαδ. έτους 2011-2012 (Ιούλιο 2012).
- από τη λήξη του 2014-2015, όσοι φοιτούν για εξάμηνα
>= ν+4 τον Ιούλιο του 2012
- μόλις συμπληρώσουν
2ν εξάμηνα φοίτησης, όσοι φοιτούν για εξάμηνα
<ν+4 τον Ιούλιο του 2012 (δλδ όσοι είναι πριν το πτυχίο ή 1 χρόνο στο πτυχίο)
- μόλις συμπληρώσουν
ν+4, όσοι εισαχθούν από φέτος το Σεπτέμβρη (ακαδ. έτος 2012-2013).
Κοινώς, όσοι είναι τώρα φοιτητές στο ΕΜΠ μέχρι το 5ο έτος και όσοι δεν έχουν κλείσει χρόνο στο πτυχίο, μπορούν να φοιτούν
τουλάχιστον για 10 συνολικά χρόνια.
Άλλο σημαντικό είναι αυτό το "εκτός αν". Στα περισσότερα ΑΕΙ/ΤΕΙ, δεν έχει αρχίσει καν να εφαρμόζεται ο νόμος σε σημαντικές του διατάξεις (Συμβούλια Διόκησης κλπ), και δεν έχει θεσπιστεί ο Οργανισμός (άρθρο 5), που θα ρυθμίζει θέματα σπουδών, διοίκησης, οικονομικής διαχείρησης κ.α. , στο πλαίσιο του νόμου.
Έστω όμως ότι μετά τις εκλογές, δεν αποσύρει η Κυβέρνηση το νόμο κι αρχίζει σταδιακά να εφαρμόζεται. Τότε θα ήταν μέσα στο πλαίσιο του νόμου, θεωρώ, να πει π.χ. το ΕΜΠ, μέσω του Κανονισμού: "Όσοι φοιτητές συμπληρώνουν 2 χρόνια στο πτυχίο, μπορούν να συνεχίσουν για άλλα 3 χρόνια, αρκεί να χρωστάνε λιγότερο από 10 μαθήματα" αλλά δε θα μπορούσε να πει : "Συνεχίζουν όλοι ανεξαιρέτως μετά τα 7 χρόνια (ν+4), για άλλα 3 χρόνια", διότι ο Νόμος λέει ότι
πρέπει να υπάρχει κάποιος όρος, αλλιώς δεν έχει νόημα, είναι σα να λέει "μέχρι ν+10 η φοίτηση".
Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστικός! Η απάντησή λοιπόν στο ερώτημά σου εξαρτάται: 1ον) από το αν είσαι στο πτυχίο 2ον) από το πόσα χρόνια είσαι στο πτυχίο και γ) από τον Κανονισμό του ΕΜΠ, που ακόμη δεν έχει θεσπιστεί!