H Google αγοράζει την Motorola Mobility για 12,5 δις δολάρια
Posted: Tue Aug 16, 2011 3:12 pm
Η Google Inc ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με την Motorola, αγοράζοντας το 63% των μετοχών της, στην αξία κλεισίματος που είχαν την Παρασκευή και αντιστοιχούν σε 12,5 δις δολάρια.
Τι σημαίνει αυτό; Πως η Google σταματά να είναι ένας «παίχτης» στην αγορά των λειτουργικών μόνο και προχωρά στην οριστική της ενασχόληση με τις απτές και πραγματικές συσκευές. Άρα, αντιμετωπίζει πια στα ίσια την Apple, αλλά θα ανταγωνιστεί και κατασκευαστές που χρησιμοποιούν Android.
Well… ο κόσμος των συσκευών αλλάζει και αλλάζει δραματικά.
Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση
Spoiler: show
Ναι, τα νέα είναι μεγάλα, και κανένας δεν περίμενε να τα ακούσει. Ο λόγος για την εξαγορά της Motorola Mobility, που έχει κάνει το διαδίκτυο να πάρει φωτιά. Στην τιμή των 12,5 δις δολαρίων η Google αγοράζει το τμήμα της Motorola που ανεξαρτητοποιήθηκε ως ένα βαθμό από την «μαμά» εταιρία τον Ιανουάριο. Τι έχει όμως στην κατοχή της η Motorola Mobility και πώς η εξαγορά αυτή θα κινητοποιήσει αλλαγές στο οικοσύστημα των συσκευών;
Μαθήματα ιστορίας
Ας τα πάρουμε από την αρχή με ένα μικρό flashback στην Motorola: Είναι μία εταιρία που ασχολείται με τον χώρο των επικοινωνιών από δημιουργίας της, δηλαδή το 1928! Αρχίζοντας από τους ασυρμάτους που έφτιαχνε για τα περιπολικά της Αμερικανικής αστυνομίας, μέχρι τους εμπορικούς, μέχρι το πρώτο walkie talkie που χρησιμοποιήθηκε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι καινοτομίες δεν είναι κάτι άγνωστο στην Motorola καθώς κατάφερε να μείνει στην ιστορία κατασκευάζοντας και διαθέτοντας στην αγορά τους πρώτους βομβητές, ενώ σας είχαμε παρουσιάσει το πρώτο κινητό τηλέφωνο, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την Motorola και τον μετέπειτα αντιπρόεδρό της Dr Martin Cooper, όταν, προσπαθώντας να πείσουν τις αμερικανικές αρχές για την ανάγκη διάθεσης συχνοτήτων, οργάνωσαν την πρώτη συνέντευξη τύπου και πραγματοποίησαν την πρώτη κλήση από κινητό, δημοσίως.
Το πολύτιμο portofolio
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Λοιπόν, πρώτα απ’ όλα ότι η Motorola είναι ο πιο έμπειρος κατασκευαστής κινητών στην Αμερικανική αγορά, και όχι μόνο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν ο πρώτος σε πωλήσεις κατασκευαστής, μέχρι που εκθρονίστηκε από την Nokia το 1999. Πράγμα που σημαίνει πως οι καινοτομίες της είναι πολλές, ειδικά στο αντικείμενο των κινητών τηλεφώνων, άρα και οι πατέντες που κατέχει. 17,000 είναι οι πατέντες που έχει κατοχυρώσει η εταιρία και έχει άλλες 7000 εν αναμονή για την κατοχύρωση. Πολλές. Με την εξαγορά της από την Google, η Google ουσιαστικά κάνει μία κίνηση ματ στον πόλεμο των ευρεσιτεχνιών, και αποφασίζει για τις περισσότερες από αυτές να μην τρέχει πίσω από απαιτητικούς πωλητές, αλλά να εξαγοράζει τις εταιρίες που τις έχουν αρχής εξ αρχής.
Η Microsoft
Ο μεγάλος ανταγωνιστής θεωρείται η Apple, αλλά στην περίπτωση του Android δεν ισχύει τόσο αυτό, στον πόλεμο της πατέντας. Αυτός που δημιουργεί πρόβλημα στο Android είναι η Microsoft. Το Android είναι βασισμένο στο Linux. Η Microsoft θεωρεί ότι το Linux προσβάλλει την «νοημοσύνη» της από την πρώτη μέρα δημιουργίας του. Έτσι με την σειρά τους, όλοι οι κατασκευαστές που χρησιμοποιούν Android καλούνται να πληρώσουν την Microsoft 5-12,5 δολάρια κάθε συσκευή. Η HTC ήταν η πρώτη που συμφώνησε σε αυτό το κόστος. Με την εξαγορά της Motorola Mobility, η Google παίρνει στα χέρια της μία πολύ σοβαρή ποσότητα ευρεσιτεχνιών που σχετίζονται με την κινητή τηλεφωνία, και έτσι προασπίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του λειτουργικού της. Αν ταυτόχρονα ο Larry Page τηρίσει την υπόσχεσή του ότι το Android θα παραμείνει ένα «ανοιχτό» σύστημα, οι developers, αλλά και οι κατασκευαστές, θα κοιμούνται περισσότερο ήσυχοι.
H Apple
Well… εδώ είναι μία μεγάλη ιστορία πάθους που αναμένουμε να δούμε να εξελίσσεται. Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τις τακτικές της Apple, να σκορπάει μηνύσεις και να επιδιώκει απαγορεύσεις σε άλλους κατασκευαστές ώστε να ανασταλεί η κυκλοφορία των προϊόντων τους, κυρίως στο κομμάτι του hardware. Αρχές του 2010, η Motorola είχε καταθέσει αγωγή κατά της Apple με το σκεπτικό ότι ΟΛΑ τα προϊόντα της, παραβιάζουν κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες της Motorola. Στην ανακοίνωσή της τότε η Motorola, επεσήμανε πως είναι λογικό σαν εταιρία που ουσιαστικά εφήυρε το κινητό τηλέφωνο να διαθέτει ένα μεγάλο πακέτο από πατέντες, και μάλιστα είχε προχωρήσει σε συνομιλίες με την Apple προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία. Η συμφωνία δεν έγινε ποτέ εφικτή, με αποτέλεσμα η Motorola να καταθέσει αίτημα κατά της Apple για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σε πατέντες που αφορούσαν τον σχεδιασμό κεραίας, την διαχείριση emails από κινητές συσκευές, location based υπηρεσίες αλλά και ασύρματη επικοινωνία εν γένει. Μήπως λοιπόν σε αυτή την κίνηση ματ της Google, πλέον η Apple έχει κάτι ακόμα περισσότερο να φοβάται;
Το κλείσιμο του κύκλου.
Ένα μεγάλο μέρος ευθύνης για τα εκπληκτικά νούμερα στις πωλήσεις της Apple αλλά και την γρήγορη ανάπτυξη των προϊόντων της, λεγόταν ανέκαθεν πως εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Apple έχει μία ευθεία γραμμή από τον σχεδιασμό ενός προϊόντος, μέχρι την τελική διάθεσή του. Δηλαδή ότι μέσα στην ίδια εταιρία, καθορίζεται τόσο το λογισμικό, όσο και το hardware των συσκευών, μειώνοντας έτσι τα κόστη και κάνοντας τα κέρδη μεγαλύτερα. Με την εξαγορά ενός τόσο μεγάλου και παραδοσιακού κατασκευαστή συσκευών, η Google φαίνεται να κατορθώνει να κλείσει τον κύκλο από τον σχεδιασμό του software μέχρι και την κατασκευή του hardware, αντιμετωπίζοντας στα ίσια πια τις κερδοφορίες αλλά και την ποιότητα της Apple. Αισθανόμαστε πως δεν ήταν αυτή η προτεραιότητα της Google, και ότι η προτεραιότητές της αφορούσαν το μέρος των πατεντών, αλλά αν ήταν, τότε έκανε μία πάρα πολύ καλή κίνηση επενδύοντας στον κατεξοχήν κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων από δημιουργίας του.
Συμπέρασμα
Βλέπουμε το Android, εκτός από αγαπημένο λειτουργικό των ελεύθερων πνευμάτων, πια να παίρνει σάρκα και οστά και να εμφανίζει πάρα πολύ σοβαρές προθέσεις. Άλλωστε, διαθέτει 48% του μεριδίου αγοράς παγκοσμίως. Το κενό που είχε η Google στον κομμάτι των συσκευών, τώρα κλείνει. Αν συνδυάσουμε αυτό το γεγονός, μαζί με την φημολογούμενη πλήρη εξαγορά της Nokia από την Microsoft, βλέπουμε πως οι εταιρίες software, ξέρουν πως, όσο κι αν ευθύνονται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος για την τελική εμπειρία που έχει ο χρήστης από την χρήση του smartphone του, πρέπει να απευθύνονται σε αυτούς που γνωρίζουν το παιχνίδι της επικοινωνίας καλύτερα, δηλαδή στους παραδοσιακούς κατασκευαστές, οι μηχανικοί των οποίων ανέπτυξαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε ασύρματη επικοινωνία.
Πηγή: digitallife.gr -από εδώ έχουν γίνει copy-paste τα άρθρα και στα άρθρα έχουν χρησιμοποιηθεί οι παρακάτω πηγές:, business insider, the next web, reuters, unwiredview.com, ars technica