Page 1 of 1

Ίμια: 15 χρόνια μετά

Posted: Mon Jan 31, 2011 12:54 pm
by eΝy
Νομιζω οι περισσότεροι ήσαστε πολύ μικροί όταν έγινε αυτή η κρίση. Προσωπικά ήμουν στην 1η Γυμνασίου και τη θυμάμαι καλά, κυρίως επειδή δυο οικογενειακοί φίλοι που ήταν αξιωματικοί του Ναυτικού βρέθηκαν μέσα στο μάτι του κυκλώνα, αλλά και επειδή ο ένας πιλότος του ελικοπτέρου ήταν από του Παπάγου όπου έμενα τότε και η κηδεία του ήταν επεισοδιακή. Οι κάτοικοι έλουσαν τον Αρσένη με ροχάλες..

Για να μην ξεχνάμε λοιπόν όσοι θυμόμαστε και για να μαθαίνουν οι πιο μικροί διαβάστε να δείτε τι περίπου έγινε τότε.

Αναδημοσίευση από wiki

Καθεστώς των νησιών

Τα Ίμια αποτελούν μία συστάδα νησίδων της Δωδεκανήσου. Αυτά εκχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων (10-12-1947) όπου η Ιταλία εκχώρησε στην Ελλάδα εν πλήρει κυριαρχία τις νήσους της Δωδεκανήσου απαριθμούμενες: Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Σύμη, Κω και Καστελόριζο ως και τις παρακείμενες νησίδες. Σε προγενέστερη μάλιστα διμερή συνθήκη, του 1932, ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία τα Ίμια συμπεριλαμβάνονταν σε χάρτη με τα ιταλικά εδάφη. Αργότερα, καθώς όλες οι ιταλικές κτήσεις επί της Δωδεκανήσου πέρασαν στην ελληνική κυριότητα, ομοίως και τα Ίμια ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά.
Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 189 του Κ.Δ.Ν.Δ. εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων δικαίωμα για παροχή επιθαλάσσιας αρωγής δίδεται μόνο στα υπό ελληνική σημαία ρυμουλκά ή ναυαγοσωστικά.

Ιστορικό της κρίσης

Δεκέμβριος 1995: Το πρώτο επεισόδιο

Στις 25 Δεκεμβρίου 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στις βραχονησίδες και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το λιμεναρχείο Καλύμνου –το πλησιέστερο στην περιοχή– διέθεσε ρυμουλκό για να αποκολλήσει το τουρκικό πλοίο, αλλά ο πλοίαρχος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και άρα οι τουρκικές αρχές είχαν την αρμοδιότητα να του προσφέρουν βοήθεια.
Στις 26 Δεκεμβρίου το λιμεναρχείο ενημέρωσε την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο μέσω του γραμματέα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα Γιάννη Παπαμελετίου, ειδοποίησε τον γραμματέα της Διεύθυνσης Ελληνικών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσινάρ Εγκίν ότι, αν δεν παρέμβαινε ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδύνευε. Στις 27 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε γενικότερα θέμα με τα Ίμια.
Τελικά, στις 28 Δεκεμβρίου δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκόλλησαν το τουρκικό φορτηγό και το οδήγησαν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πρωινό ένα πλήρως εξοπλισμένο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κατέπεσε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Ο Τούρκος πιλότος διασώθηκε με ελληνική βοήθεια.
Στις 29 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδίδει διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, όπου αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπόντρουμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία. Το γεγονός στάθηκε αφορμή να τεθεί από την Τουρκία θέμα ιδιοκτησίας των νησιών.

Ιανουάριος 1996: Η κρίση

Ο τότε δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, ύψωσε την ελληνική σημαία σε ένα από αυτά τα δύο νησιά στις 25 Ιανουαρίου 1996, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου Γ. Ριόλα, έναν ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.
Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες με την ελληνική σημαία υψωμένη στα Ίμια, κάτι που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας. Δύο δημοσιογράφοι του γραφείου της εφημερίδας Χουριέτ στη Σμύρνη, μετέβησαν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική σημαία. Η όλη επιχείρηση των δημοσιογράφων βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Χουριέτ. Το γεγονός αυτό πήρε σημαντικές διαστάσεις. Σύντομα, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη κινήθηκαν στην περιοχή.
Η κρίση κλιμακώθηκε τις επόμενες μέρες. Στις 28 Ιανουαρίου 1996 το περιπολικό "Αντωνίου" του Πολεμικού Ναυτικού κατέβασε την τουρκική σημαία και ύψωσε την ελληνική. Επίσης, το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Μεγάλη Ίμια χωρίς να τους αντιληφθούν τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά.
Στις 29 Ιανουαρίου, ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Στις 30 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δηλώνει μέσα στην Τουρκική βουλή ότι την επόμενη μέρα η Ελληνική σημαία θα έχει κατέβει από τα Ίμια.
Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Την θέση αυτή υποστήριξε πρόσφατα ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης, αναφέροντας μάλιστα πως η τουρκική φρεγάτα Γιαβούζ προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά πήρε άμεσα από τους πιλότους του ελικοπτέρου αρνητική απάντηση. Ωστόσο, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί, και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.

Εκτόνωση της κρίσης

Κατά τη διάρκεια της κρίσης υπήρξαν έντονες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να λήξει το επεισόδιο. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ενημερώθηκε πρώτα από την Τουρκάλα πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ πως Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν πόλεμο, επειδή δύο τούρκοι δημοσιογράφοι και κάποιοι έλληνες βαρκάρηδες συνεπλάκησαν σε έναν βράχο που κατοικούσε μία κατσίκα.
Ο διπλωμάτης Richard Holbrooke ενημερωμένος από τον αμερικανό πρόεδρο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους δύο πρωθυπουργούς που δεσμεύτηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να υποστείλουν τις σημαίες. Τα πολεμικά σκάφη και οι καταδρομείς των δύο χωρών αποχώρησαν από τις βραχονησίδες το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1996 υπό την επίβλεψη αεροσκαφών του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου.

Συνέπειες

Η κρίση έδωσε αφορμή στο Τουρκικό κράτος να θέσει ζήτημα των Γκρίζων ζωνών, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων. Παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη τέτοιου θέματος, επικαλούμενη διάφορες διεθνείς συνθήκες.
Η κρίση επίσης κλόνισε την αξιοπιστία της νέας τότε ελληνικής κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, ειδικά όταν ο τελευταίος ευχαρίστησε δημόσια, μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, τις ΗΠΑ για το ρόλο τους στην αποκλιμάκωση των γεγονότων.



Πασόκ το μεγαλείο σου...

Re: Ίμια: 15 χρόνια μετά

Posted: Mon Jan 31, 2011 1:07 pm
by eΝy
Πάρτε και λίγο Μαλβίνα, να μην ξεχνιόμαστε.


Re: Ίμια: 15 χρόνια μετά

Posted: Mon Jan 31, 2011 1:56 pm
by Minus
δηλαδη ολοι θα περναμε τα οπλα ε? ολα τα παλικαρια της πορδης που φωναζουν στα καναλια θα περναν τα οπλα εκεινο το βραδυ???

και αν γινοταν χοντρο επεισοδιο θα εληγε με παρεμβαση νατο το πολυ σε 48 ωρες και θα μετραγαμε πληγες

στρεβλωμενη εικονα, διαλυμενη οικονομια, επιστρατευση, εξοδα πολλα, χαμενα πλοια αεροπλανα και ζωες

ισα ισα τωρα οι αμερικανοι ληξαν το συμβαν σε ωρες!

εγω κραταω εκεινα τα ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ στο μυαλο μου, τους ΗΡΩΕΣ που ειτε επειδη νιωσαν καθηκον, ειτε επιδη ακουαν εντολες, ειτε επειδη τους κατεκλυσε συναισθηματισμος μπηκαν σε ενα αρχαιο σαραβαλο ελικοπτερο που δεν ηταν παντως καιρου και μεσα στον κωλοκαιρο οδευσαν ηρωικα και παληκαρισια στον θανατο τους.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ σε αυτους τους ΗΡΩΕΣ και αιωνια τους η μνημη!

Re: Ίμια: 15 χρόνια μετά

Posted: Mon Jan 31, 2011 2:34 pm
by baselmich90
Minus wrote:δηλαδη ολοι θα περναμε τα οπλα ε? ολα τα παλικαρια της πορδης που φωναζουν στα καναλια θα περναν τα οπλα εκεινο το βραδυ???

και αν γινοταν χοντρο επεισοδιο θα εληγε με παρεμβαση νατο το πολυ σε 48 ωρες και θα μετραγαμε πληγες

στρεβλωμενη εικονα, διαλυμενη οικονομια, επιστρατευση, εξοδα πολλα, χαμενα πλοια αεροπλανα και ζωες

ισα ισα τωρα οι αμερικανοι ληξαν το συμβαν σε ωρες!

εγω κραταω εκεινα τα ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ στο μυαλο μου, τους ΗΡΩΕΣ που ειτε επειδη νιωσαν καθηκον, ειτε επιδη ακουαν εντολες, ειτε επειδη τους κατεκλυσε συναισθηματισμος μπηκαν σε ενα αρχαιο σαραβαλο ελικοπτερο που δεν ηταν παντως καιρου και μεσα στον κωλοκαιρο οδευσαν ηρωικα και παληκαρισια στον θανατο τους.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ σε αυτους τους ΗΡΩΕΣ και αιωνια τους η μνημη!

Και να ξερετε πως εγινε τεραστια (η μεγαλυτερη που εχει γινει ποτε για τα Ιμια) πορεια το Σαββατο στο κεντρο για τους πεσοντες. Ισως και 15000 κοσμος.
(Βεβαια, υπηρχαν και παρατραγουδα με νεοναζιστικες σημαιες.... Αλλα καλα μας κανουν, αφου αφηνουμε εμεις τετοια γεγονοτα δοξας να τα καπηλευεται η Χρυση Αυγη...)

Αιωνια η μνημη σ' αυτα τα παλικαρια!

Re: Ίμια: 15 χρόνια μετά

Posted: Mon Jan 31, 2011 2:56 pm
by L1f

Re: Ίμια: 15 χρόνια μετά

Posted: Mon Jan 31, 2011 3:05 pm
by riptor01
εγω ένα ξερω και ένα θα πω! ημουνα πολύ μικρός τότε για να ξέρω ακριβώς τι γινόταν αλλα επειδή ο πατερας μου ειναι Ιπταμενος Π.Α και τότε ηταν "stand by" μαζι με αλλους πιλότους για πολεμο, μαζί με ολο το ναυτικο και τον στρατο, μου λεει σημερα οτι ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ και κανενας τους δεν μπορουσε να κανει κατι και ΚΛΑΙΓΑΝΕ!!!!! ολοι τους ήταν έτοιμοι να θυσιαστούν για την σημαία μας και ο $#$%^% ο Πάγκαλος με τον %^$^%$ Σημιτή εκρωσοπουσαν τα συμφέροντα των Αμερικων και μετα έβγαινε ο Σημιτης και ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΣΕ τους αμερικανους! ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΚΑΙ (ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΣΗΜΕΡΑ) ΠΟΥΛΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΗΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ!


Re: Ίμια: 15 χρόνια μετά

Posted: Mon Jan 31, 2011 3:55 pm
by Enositis
Δοξα και τιμη στους ΗΡΩΕΣ...

Το ξερετε οτιο Σημιτης ειναι Βαυαρο-Εβραιος; Ε;
Το ξερετε οτι κυκλοφορησε φωτογραφια με το ελικοπτερο ΔΙΑΤΡΗΤΟ;

Re: Ίμια: 15 χρόνια μετά

Posted: Mon Jan 31, 2011 3:59 pm
by Enositis
Α και κατι αλλο.
Εμεις χασαμε 3 Παλικαρια
Οι τουρκοι ομως εχασαν 14

Α)Η επιλεκτη ομαδα των τουρκων κομαντο ονομαζοταν ΚΑΡΝΤΑΚ=ΙΜΙΑ
Β)Και οι 13 πεθαναν επειτα απο "τυχαια" πτωση ελικοπτερου(ω τι συμπτωση) σε στρατιωτικη ασκηση κοντα στη σμυρνη
Γ)Ο Αρχηγος της ομαδας Ζεκι Σεν εφυγε απο την Τουρκια επεστρεψε 2 χρονια και βρεθηκε μαχαιρωμενος στην Κων/πολη.

Re: Ίμια: 15 χρόνια μετά

Posted: Mon Jan 31, 2011 4:07 pm
by Enositis
Α και κατι τελευταιο...ο τοτε Ναυαρχος Λυμπέρης χαιρει ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ απο το συνολο των Ελληνων Ενστολων.Μεσα στο στρατευμα το σημερινο αρχηγο του ΠΝ ξερετε πως τον φωναζουν;σουβλατζη με γαλονια...