crouch wrote:μεγαλείο και θέωση του ανθρώπου. Αυτό λέγεται συγκεκαλυμμένη έπαρση.
Θέωση ναι, αλλά μεγαλείο και έπαρση είναι λέξεις με μεγάλο βάρος για να χρησιμοποιείς. Προϋποθέτουν την διαδικασία της
σύγκρισης, κάτι το οποίο όντως αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πληγές της ανθρωπότητας, αλλά δεν υπάρχει στα μηνύματα του χριστιανισμού.
crouch wrote:Είναι μια αντεπιστημονική φιλοσοφία. Είναι ανθρωποκεντρική, όσο και γεωκεντρική, πράγματα που έχουν ξεπεραστεί διαπαντός πια.
Ο ανθρωποκεντρισμός έχει ξεπεραστεί διαπαντός πια;
Δεν νομίζω, την στιγμή που η ραγδαία εξέλιξη των επιστημών ήρθε μόνο όταν ο νους του ανθρώπου στράφηκε στον ίδιο τον άνθρωπο.
Όσο για το γεωκεντρική, αν στηρίζεσαι στις "επιστημονικές" αναλύσεις της Βίβλου σχετικά με την Δημιουργία, τότε μόνο επιστημονικές δεν μπορείς να της πεις γιατί προφανώς η Βίβλος ΔΕΝ είναι επιστημονικό βιβλίο. Για άλλο σκοπό γράφτηκε και άλλα πράγματα θέλει να καταδείξει.
Οτιδήποτε άλλο σχετικό με το ότι η γη είναι στο κέντρο του κόσμου αποτελεί ερμηνεία και παρερμηνεία ανθρώπων και όχι φιλοσοφία χριστιανισμού.
crouch wrote:Είναι μια φιλοσοφία που δίνει αξία στην πίστη, δηλαδή στην υιοθέτηση πιστεύω χωρίς αποδείξεις.
Σύμφωνοι αλλά μήπως και η επιστήμη που τόσο επικροτείς δεν κάνει το ίδιο. Συνεχείς υποθέσεις και αξιώματα, χωρίς απόδειξη, με μόνη συνθήκη την συνέπεια με την λογική, η οποία όπως αποδεικνύεται εν τέλει υποπύπτει σε αντιφάσεις εν τη γενέσει της. Θα μου αντιπαραθέσεις ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη και ότι κάποια μέρα θα ξέρουμε τα πάντα για το Σύμπαν. Δεκτό, αλλά αυτή η άποψη δεν μου φαίνεται καθόλου περισσότερο σωστή από το ότι οι γνώσεις μας έχουν upper bound και εν τέλει το μόνο που μας μένει είναι η καταφυγή στην πίστη.
Σχετικά με τα υπόλοιπα, είσαι πολύ γενικός και αφοριστικός και βέβαια κάνεις το λάθος να αναφέρεσαι σε προσπάθειες απόκτησης προσωπικού οφέλους που έγιναν διαχρονικά και όχι στην φιλοσοφία του χριστιανισμού. Ως γνωστόν, το μαχαίρι μπορεί να κόψει και μπορεί να σκοτώσει. Δεν φταίει ο δημιουργός του αν γίνει το 2ο.
sorry για το off topic