Αναγνώριση πτυχίου ως Msc

Ανακοινώσεις, συζητήσεις και προβληματισμοί που αφορούν το Πολυτεχνείο γενικότερα.
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
Post Reply
panosfcb
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 170
Joined: Wed Sep 22, 2010 5:16 pm

Αναγνώριση πτυχίου ως Msc

Post by panosfcb »

Δεν βρήκα κάποιο παρόμοιο θέμα και είπα να ανοίξω ένα νέο.

Μήπως κάποιος έχει ψαχτεί σοβαρά σε σχέση με το θέμα της συνθήκης της Μπολόνια, το αν αναγνωριζόμαστε σαν Μsc σε όλη την Ευρώπη ή σαν Diplom σε κάποιες χώρες κλπ κλπ;

Προσπάθησα λίγο να βρω πληροφορίες στο web αλλά δεν μπόρεσα να αποκρυσταλλώσω κάποια άποψη.
Από συζητήσεις με συμφοιτητές, άλλος πιστεύει το ένα άλλος το άλλο.
maurh_8uella
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 572
Joined: Wed Feb 24, 2010 2:31 pm

Re: Αναγνώριση πτυχίου ως Msc

Post by maurh_8uella »

Άμα πας στο γραφείο διασύνδεσης του ΕΜΠ θα σου δώσουν μια αίτηση να την συμπληρώσεις και να την πας κάπου στην Πρυτανεία, βάσει της οποίας το πτυχίο είναι ισότιμο με Μάστερ (300 μονάδες ECTS).
panosfcb
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 170
Joined: Wed Sep 22, 2010 5:16 pm

Re: Αναγνώριση πτυχίου ως Msc

Post by panosfcb »

maurh_8uella wrote:Άμα πας στο γραφείο διασύνδεσης του ΕΜΠ θα σου δώσουν μια αίτηση να την συμπληρώσεις και να την πας κάπου στην Πρυτανεία, βάσει της οποίας το πτυχίο είναι ισότιμο με Μάστερ (300 μονάδες ECTS).
To ξέρω, αλλά δεν ξέρω αν όντως θα στο αναγνωρίσουν κάπου αυτό το χαρτί και που..Το θέμα είναι στην πραγματικότητα ως τι θα σε αναγνωρίσουν και τι μισθό θα "ζητήσεις" (εξωτερικό).

Ρίξε μια ματιά εδώ:
1) http://en.wikipedia.org/wiki/Diplom
2) http://glotta.ntua.gr/posdep/Internal/P ... nnakis.pdf
User avatar
civilaras
Second Lieutenant
Second Lieutenant
Posts: 55
Joined: Sat Mar 09, 2013 8:03 am
Σχολή: Μεταπτυχιακός
Gender: Male

Re: Αναγνώριση πτυχίου ως Msc

Post by civilaras »

Στις χώρες που είναι μέλη του ΕΧΑΕ, υπάρχουν προγράμματα σπουδών πενταετούς και εξαετούς διάρκειας (κυρίως ιατρική, οδοντιατρική, κτηνιατρική, αρχιτεκτονική, επιστήμες μηχανικών κλπ.) που οδηγούν απευθείας σε τίτλο master χωρίς ενδιάμεσο τίτλο σπουδών. Αυτοί οι τίτλοι σπουδών ολοκληρώνουν τον 2ο κύκλο σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης και αυτό έχει κατοχυρωθεί νομικά στα πλαίσια προσόντων των χωρών αυτών. Είναι ζήτημα να υπάρχει κάποια χώρα μέλος του ΕΧΑΕ της οποίας τα ΑΕΙ έχουν προγράμματα σπουδών μόνο τριετούς και τετραετούς διάρκειας.

Ό,τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα γίνει κι εδώ στα πλαίσια της ισοτιμίας του ΕΧΑΕ. Δε μπορεί να γίνει διαφορετικά καθώς είμαστε κι εμείς μέλος του ΕΧΑΕ. Εφόσον το πενταετές δίπλωμα μηχανικού αναγνωρίζεται ως master στα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΕΧΑΕ, το ίδιο θα γίνει κι εδώ. Το πνεύμα του ΕΧΑΕ είναι το εξής:

Ή όλοι οι κάτοχοι τίτλων σπουδών πενταετούς και εξαετούς φοίτησης από ΑΕΙ των χωρών-μελών του ΕΧΑΕ θα έχουν τίτλο ισοδύναμο με master ή κανένας. Δε μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Στην Ευρώπη υφίστανται δύο συστήματα σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης: το Ηπειρωτικό και το Αγγλοσαξονικό.

Ο λόγος που διαμορφώθηκε ο ΕΧΑΕ είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου ανώτατης εκπαίδευσης (τρεις κύκλοι σπουδών και πλαίσιο προσόντων του ΕΧΑΕ) στο οποίο θα γίνει αντιστοίχιση των τίτλων σπουδών όλων των κρατών-μελών. Με τον τρόπο αυτό καθίστανται συγκρίσιμοι οι τίτλοι σπουδών και των δύο ευρωπαϊκών συστημάτων σπουδών.

Ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη γενέτειρα του αγγλοσαξονικού μοντέλου, υπάρχουν προγράμματα σπουδών τουλάχιστον τετραετούς διάρκειας που οδηγούν σε τίτλο master χωρίς ενδιάμεσο τίτλο σπουδών. Συγκεκριμένα στα ΑΕΙ του Ηνωμένου Βασιλείου υπάρχουν οι εξής τίτλοι σπουδών δεύτερου κύκλου:

-Postgraduate Master Degrees
-Integrated Master Degrees

Οι "ενιαίοι τίτλοι master" (Integrated Master Degrees) είναι εκείνοι οι τίτλοι σπουδών που ολοκληρώνουν ταυτόχρονα τον πρώτο και τον δεύτερο κύκλο σπουδών, τουλάχιστον τετραετούς διάρκειας φοίτησης. Οι "μεταπτυχιακοί τίτλοι master" ολοκληρώνουν τον 2ο κύκλο σπουδών και απονέμονται μετά από επιτυχή ολοκλήρωση προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας. Στα ΠΜΣ γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου "bachelor" 1ου κύκλου και τίτλου "Integrated Master Degree" 2ου κύκλου.

Τα Postgraduate Master Degrees του Ηνωμένου Βασιλείου διακρίνονται επίσης σε δύο κατηγορίες:
-Taught Postgraduate Master Degrees (Μεταπτυχιακοί Τίτλοι Σπουδών Διδασκαλίας όπως τα MSc, MBA, MEd κλπ.)
-Research Postgraduate Master Degrees (Μεταπτυχιακοί Τίτλοι Σπουδών Έρευνας όπως τα MRes, MPhil κλπ.)

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε όλοι οι τίτλοι master (Integrated Master Degrees, Taught & Research Postgraduate Master Degrees) να ολοκληρώνουν τον 2ο κύκλο σπουδών της ανώτατης εκπαίδευσης όπως απεικονίζεται στο εθνικό πλαίσιο προσόντων της χώρας.

Όλη αυτή η ανάλυση για το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ως σκοπό να δείξει ότι ακόμα και σε αυτή τη χώρα υπάρχουν προγράμματα σπουδών που οδηγούν απευθείας σε master χωρίς τη μεσολάβηση άλλου τίτλου.

Κοιτάξτε τώρα ένα παράδοξο φαινόμενο που προκύπτει. Έστω ότι ενδιαφέρεται να εκπονήσει διδακτορική διατριβή σε ελληνικό πανεπιστήμιο/πολυτεχνείο κάποιος πτυχιούχος ο οποίος κατέχει Bachelor μηχανικού και μεταπτυχιακό Master μηχανικού (σε άμεση συνάφεια με το Bachelor) από ΑΕΙ του Ηνωμένου Βασιλείου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο που είναι κράτος-μέλος του ΕΧΑΕ, έχει ολοκληρώσει τον 1ο και τον 2ο κύκλο σπουδών του ΕΧΑΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αναγνωρίσει τους τίτλους σπουδών του. Την ακαδημαϊκή αναγνώριση την χορηγεί στην Ελλάδα ο ΔΟΑΤΑΠ. Επειδή το δίπλωμα μηχανικού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι πενταετούς διάρκειας, πρέπει υποχρεωτικά να γίνει συνεκτίμηση bachelor και master για την απόδοση της ισοτιμίας με το δίπλωμα μηχανικού της ημεδαπής. Στην περίπτωση αυτή δεν αποδίδεται ισοτιμία του μεταπτυχιακού Master με τα Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης των ελληνικών ΑΕΙ. Έτσι συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ο πτυχιούχος έχει ολοκληρώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τον 1ο και τον 2ο κύκλο σπουδών του ΕΧΑΕ και στην Ελλάδα έχει ολοκληρώσει μόνο τον 1ο κύκλο σπουδών του ΕΧΑΕ. Αυτό όμως δε μπορεί να συμβεί καθώς ο ΕΧΑΕ είναι ένας και ενιαίος με τα ίδια κριτήρια και προδιαγραφές για όλα τα κράτη-μέλη. Τέτοια φαινόμενα δεν επιτρέπεται να υφίστανται στον ΕΧΑΕ, γι αυτό και άλλωστε συστάθηκε ο ΕΧΑΕ. Αυτό το παράδοξο αίρεται με την αντιστοίχιση του πενταετούς διπλώματος μηχανικού της ημεδαπής στο επίπεδο προσόντων του εθνικού μας πλαισίου προσόντων που ολοκληρώνει τον 2ο κύκλο σπουδών.

Επειδή είμαστε μέλη στον ΕΧΑΕ, φαίνεται ότι η ισοτίμηση με master των ελληνικών πτυχίων/διπλωμάτων πενταετούς και εξαετούς διάρκειας είναι αναπόφευκτη.

Έχει αναφερθεί ότι οι διοικήσεις των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής παρανομούν με το να χορηγούν πιστοποιητικά ισοδυναμίας με master στους αποφοίτους τους. Η αλήθεια είναι ότι δεν παρανομούν καθόλου. Η απόφαση αυτή έχει παρθεί από την γενική συνέλευση κάθε τμήματος και έχει επικυρωθεί από την Σύγκλητο του Ιδρύματος. Επειδή τα ελληνικά ΑΕΙ είναι αυτοδιοίκητα, έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν τα πτυχία/διπλώματα που απονέμουν ως ισότιμα με master. Το ίδιο το ΑΕΙ δηλαδή αναγνωρίζει ότι το πτυχίο/δίπλωμα είναι ισοδύναμο με το ευρωπαϊκό master πενταετούς διάρκειας. Αυτό έχει το δικαίωμα να το πράξει στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου. Αυτό δε σημαίνει ότι ο πτυχιούχος/διπλωματούχος έχει master, καθώς δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος. Με λίγα λόγια η χορήγηση του πιστοποιητικού ισοδυναμίας με master είναι νόμιμη αλλά αυτό το πιστοποιητικό δεν έχει νομική ισχύ. Κωμικοτραγική κατάσταση, αλλά η νομοθεσία το επιτρέπει.

ΥΓ: ΕΧΑΕ=Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης
Post Reply

Return to “Τα Πολυτεχνειακά”