Κατάργηση Δωρεάν Συγγραμμάτων σε Φοιτητές

Ανακοινώσεις, συζητήσεις και προβληματισμοί που αφορούν το Πολυτεχνείο γενικότερα.
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
User avatar
cag1992
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 20
Joined: Thu Oct 07, 2010 5:12 pm

Κατάργηση Δωρεάν Συγγραμμάτων σε Φοιτητές

Post by cag1992 »

Διάβασα αυτό το άρθρο σήμερα και με προβλημάτισε πάρα πολύ.
Από το εαρινό εξάμηνο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς αναμένεται να καταργηθεί η χορήγηση των δωρεάν συγγραμμάτων σε φοιτητές από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η κατάργηση της χορήγησής τους, που συνδέεται με το νέο πακέτο μέτρων και τις απαιτήσεις της τρόικας, αναμένεται να βγάλει τους φοιτητές στους δρόμους, προκαλώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση για το σύστημα που θα αντικαταστήσει το έντυπο σύγγραμμα, σύμφωνα με τον "Τύπο της Κυριακής", δεν έχει προχωρήσει.

Η επέκταση των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών κοστίζει, το ηλεκτρονικό σύγγραμμα δεν απαλλάσσεται από πνευματικά δικαιώματα, που επίσης κοστίζουν, ενώ στο "πακέτο Στουρνάρα", το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται να κόβει ολόκληρη τη σχετική πίστωση, ύψους 34 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στην ετήσια δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για τη δωρεάν διάθεση πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Αν δεν επιλυθούν πολύ γρήγορα νομικά και άλλα πρακτικά προβλήματα που παρεμποδίζουν την άμεση μετάβαση από το έντυπο στο ηλεκτρονικό σύγγραμμα, η φοιτητική πελατεία εξωθείται στην ελεύθερη αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου υλικού.

Η διάθεση ηλεκτρονικών σημειώσεων από τους καθηγητές θεωρείται περιοριστική λύση, καθώς καταργεί την ελεύθερη επιλογή του φοιτητή και αναγορεύει τον διδάσκοντα σε αποκλειστική πηγή πανεπιστημιακής γνώσης.

Οι εκδότες επιστημονικών συγγραμμάτων από την άλλη, αφού διευκρίνισαν ότι "δεν απορρίπτουν το ηλεκτρονικό βιβλίο ως εχθρό του φυσικού εντύπου και δεν αποδέχονται παθητικά την καθολική εφαρμογή της playstationποίησης της Παιδείας", προσγείωσαν απότομα τον σχεδιασμό του υπουργείου:

"Η ανάρτηση ενός συγγράμματος στο Διαδίκτυο με ηλεκτρονική μορφή προϋποθέτει, εκτός των άλλων, και:
α) τη σύμφωνη γνώμη του εκδότη ή του δικαιούχου του συγγράμματος. Μέχρι στιγμής κανένας εκδότης ή δικαιούχος δεν έχει εκχωρήσει το δικαίωμα των συγγραμμάτων του στο ΥΠΔΒΜΘ
β) την πλήρη νομική κάλυψη για την αποφυγή ή αποτροπή παραβατικών ή παράνομων ενεργειών εις βάρος των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων
γ) τον καθορισμό και την εξασφάλιση του πνευματικού δικαιώματος (copyright) των συγγραμμάτων" ήταν η προειδοποιητική βολή των εκδοτών στο σχέδιο για τη μη μετάβαση στο ηλεκτρονικό σύγγραμμα σε δύο χρόνια από σήμερα.
Πηγή: http://news247.gr/eidiseis/koinonia/pai ... 13818.html
User avatar
castiel
Praetorian
Praetorian
Posts: 6466
Joined: Tue Oct 05, 2010 8:08 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male
Location: 501 Not Implemented

Re: Κατάργηση Δωρεάν Συγγραμμάτων σε Φοιτητές

Post by castiel »

δεν νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο..
τουλάχιστον όχι στον βαθμό που περιγράφουν όλα αυτά τα άρθρα που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες..
ελπίζω δηλαδή..

το πιο πιθανό για εμένα είναι να διαδίδονται τώρα αυτές οι φήμες, έτσι ώστε όταν θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες για την παιδεία, να μας φανεί λιγότερο οδυνηρό, και παράλληλα να μας δείξουν τους σκληρούς αγώνες που έκαναν για να κρατήσουν την παιδεία "δωρεάν"...
Now dance, fucker, dance | Man, I never had a chance | And no one even knew | It was really only you
And now you'll lead the way | Show the light of day | Nice work you did | You're gonna go far, kid..


___P.S.___

Έβαλε ο Θεός σημάδι
παλικάρι στα Σφακιά
κι ο πατέρας του στον Άδη
άκουσε μια τουφεκιά.
ιστορικός mech-eng
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 1249
Joined: Mon Jun 13, 2011 1:51 pm
Gender: Male

Re: Κατάργηση Δωρεάν Συγγραμμάτων σε Φοιτητές

Post by ιστορικός mech-eng »

ουτε εγω πιστευω οτι θα γινει κατι τετοιο,απλα εν καιρω το πραγμα οδευει προς αυτη την κατευθυνση.

το αστειο εδω ειναι το εξης ομως :πληρωναμε φροντιστηρια τοσα χρονια για να δωσουμε πανελληνιες ,μπηκαμε και μας λενε οτι πρεπει να ξαναπληρωσουμε για κατι που προσφερονταν δωρεαν μεχρι τωρα.τουλαχιστον ας μας πουν εξ αρχης τους ορους των πανεπιστημιακων σπουδων να ξερουμε μην δινουμε τσαμπα λεφτα σε ενα σαπιο συστημα πανελλαδικων εξετασεων που το μονο που κανει ειναι να τροφοδοτει τα φροντιστηρια με μαθηατες.τα λεω αυτα γιατι ισως ακουστουν και φωνες απο το παιδια που σπουδαζουν στο εξωτερικο του τυπου ''εγω κανω δυο δουλειες για να ααγορασω τα βιβλια μου ,ετσι καταλαβαινεις την αξια τους και γινεσαι καλυτερος φοιτητης κτλ...''
User avatar
Kitharistas
Praetorian
Praetorian
Posts: 5760
Joined: Sun May 16, 2010 2:31 am
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male

Re: Κατάργηση Δωρεάν Συγγραμμάτων σε Φοιτητές

Post by Kitharistas »

Πάντως καλό θα ήταν να περιμένουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση πριν βγάλουμε συμπεράσματα. Καλά όλα τα blogs/websites με νέα, αλλά δεν έχουν ουσιαστική βάση, είναι φήμες, που μπορεί να ισχύουν, αλλά παραμένουν φήμες μέχρι την επιβεβαίωσή τους. Έτσι κι αλλιώς ένας από αυτούς αν γράψει κάτι σχεδόν αμέσως αναδημοσιεύεται και σε άλλα 2-3.

Προσωπικά θα συμφωνήσω με τους προηγούμενους, δεν νομίζω να τα καταργήσουν εντελώς. Ίσως να υπάρχουν κριτήρια ή αξιολόγηση των βιβλίων από τους φοιτητές, whatever. Γιατί μην μου πείτε πως όλα σας τα βιβλία τα έχετε διαβάσει γιατί δεν θα το πιστέψω. Κι επίσης όποιος θέλει να φτιάχνει "βιβλιοθήκη" (ναι, το έχω ακούσει και έχω δώσει την ίδια απάντηση) ας τα αγοράσει τα βιβλία. Το κράτος (λέμε τώρα) πρέπει να σου παρέχει ότι χρειάζεσαι για να σπουδάσεις (στα πλαίσια της δωρεάν παιδείας), για την επαγγελματική σταδιοδρομία του καθενός ή την καύλα του να το πω κι έτσι πρέπει να φροντίσει μόνος του.
Rock on buddies...
mplampla
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 141
Joined: Sat Nov 27, 2010 1:58 pm
Σχολή: Μηχανολόγος

Re: Κατάργηση Δωρεάν Συγγραμμάτων σε Φοιτητές

Post by mplampla »

ισχυει εως ενα σημειο αυτο που λεει ο Cag1992 και ειδαμε και τις δυο προηγουμενες χρονιες οτι δεν εφαρμοζονται ολα αμεσως, κατα τη γνωμη βεβαια σκοπιμως, ετσι ωστε η μεταβαση στο νεο πανεπιστημιο να ναι πιο ομαλη, για να τα συνηθιζουμε
αρα και να μην καταργηθουν αμεσως ολα τα δωρεαν συγγραμματα, μπαινουμε σιγα σιγα στην τελικα ευθεια
και ισχυει οτι δεν ειναι επισιμη ανακοινωση, αλλα η καταργηση των σθγγραμματων (οπως και της μεριμνας και της χρηματοδοτησης γενικοτερα) υπηρχε και στην διαμαντοπουλο και υπαρχει και στην "αθηνα" (τον νεο νομο που μιλαει κυριως για καταργησεις τμηματων και συγχωνευσεις)
αρα κοπουν δεν κοπουν φετος τα συγγραμματα (και γενικα τα λεφτα) ειναι ενα υπαρκτος και αμεσος κινδυνος και σε καθε περιπτωση θα πρεπει να μαστε ετοιμοι να αποκρουσουμε την επιθεση
mplampla
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 141
Joined: Sat Nov 27, 2010 1:58 pm
Σχολή: Μηχανολόγος

Re: Κατάργηση Δωρεάν Συγγραμμάτων σε Φοιτητές

Post by mplampla »

παντως kitharista το κρατος, απο τη στιγμη που το πανεπιστημιο ειναι δημοσιο και δωρεαν (ηταν τελος παντων, και καλα εκανε και ηταν) οφειλει να σε εξοπλησει οχι μονο για να βγαλεις τη σχολη αλλα και για να χεις και λιγο πιο ευρεια αποψη του αντικειμενο
πχ οι γιατροι παιρνουν (ή παιρναν μεχρι προσφατα) ολη νομιζω την παθολογια κι ας μην ηταν ολη στην υλη, και μεταξυ μας τι επιστημονας πας να γινεις αν δεν εχεις μια μινιμουν βιβλιοθηκη;; υποτιθεται οτι παιρνοντας ενα πτυχιο εχεις ευθυνη. ακομα κι αν δεν εχεις εμπειρια (που πιστευω οτι θα πρεπει η σχολη να σου δινει την ευκαιρια να δεις πως γινεται η δουλει αλλα αυτο ειναι μια αλλη κουβεντα) πρεπει τουλαχιστον να ξερεις καποια βασικα και στοιχειωση, κι ας μην εξεταστεις σ αυτα

τωρα οον αφορα την αγορα των βιβλιων που λες, ας μην ξεχναμε οτι δεν εχουν ολοι την δυνατοτητα να αγοραζουν τα βιβλια, το θεωρω αρκετα αδικο απεναντι σε πολλους συμφοιτητες μου σαν απαντηση (χωρις παρεξηγηση)

το δικαιωμα στην εκπαιδευση υποτιθεται οτι το εχουν ολοι, ανεξαρτητως οικονομικης καταστασης (το ξερω πως στην πραξη δνε ειναι ετσι, βλ. φροντησρια κλπ, αλλα καποιες μινιμουν παροχες που υπαρχουν δεν πρεπει να καργηθουν)
User avatar
Kyria_patatokeftou
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 697
Joined: Wed Nov 17, 2010 9:49 am
Σχολή: Μηχανολόγος

Re: Κατάργηση Δωρεάν Συγγραμμάτων σε Φοιτητές

Post by Kyria_patatokeftou »

castiel wrote: το πιο πιθανό για εμένα είναι να διαδίδονται τώρα αυτές οι φήμες, έτσι ώστε όταν θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο οι δαπάνες για την παιδεία, να μας φανεί λιγότερο οδυνηρό, και παράλληλα να μας δείξουν τους σκληρούς αγώνες που έκαναν για να κρατήσουν την παιδεία "δωρεάν"...
σε άλλες εποχές ναι,ίσως θα γινόταν κάτι τέτοιο, έχει γίνει άλλωστε, πχ έχει ήδη συμφωνηθεί κάτι,παρ'όλα αυτά τα φουσκώνουν οι συνδικαλιστές και στο τέλος εμφανίζονται ήρωες. πάντως αυτές τις εποχές πιστεύω πως ναι, αυτό θα γίνει.
επειδή πέρισυ στο χειμερινό είχαμε κάνει μία κίνηση για το "ένα σύγγραμμα για κάθε μάθημα" , έψαξα λίγο παραπάνω. Όπως αποδείχτηκε, οι καθηγητές ήταν ενήμεροι για τη σχετική ρύθμιση (και όλοι όσοι είχαν ενδιαφερθεί δηλαδή) και μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια αλλαγή του προγράμματος σπουδών ώστε να μην χρειάζονται 2 συγγράμματα ανά μάθημα.
Αλλά τελικά :
ή βαριόμαστε να ασχοληθούμε
ή συμφέρει να έχουμε συγγραφικό έργο να πουλάμε και να δίνει μόρια για παραπάνω μισθό,ας είναι και αμφιβόλου ποιότητας,
ή επικεντρωνόμαστε στο αίτημα "έτσι και αγγίξεις τα συγγράμματα, χτυπάμε το συναγερμό των περικοπών από την παιδεία, και γίνεται μπάχαλο".

Ο μόνος καθηγητής που ασχολήθηκε τότε σοβαρά με αυτό το θέμα (και ενημερώθηκαν όλοι οι καθηγητές με mail) ήταν και ο μόνος που ξέρω μέχρι στιγμής να είναι ο τυπικότερος και συνεπέστερος με το μάθημά του, τα συγγράμματά του, τις σημειώσεις, τα θέματα των εξετάσεων και το χρόνο ανακοίνωσης της βαθμολογίας, ο Παπαδόπουλος του MKAE. Έπρεπε να το είχα γράψει τότε στο φορουμ αλλά δεν ασχολήθηκα και το θέμα το πήραν οι παρατάξεις στους ώμους τους και οι υπόλοιποι το αφήσαμε.
Είναι μερικά παραδείγματα από τις ερωτήσεις που πρέπει να θέσουμε προς όλους και μεταξύ μας:
Η βιβλιοθήκη είναι ελλιπέστατη και το έχω αντιληφθεί εγώ που μπαίνω τρίτο έτος, όλοι οι άλλοι καθηγητές κ συνδικαλιστές φοιτητές τόσα χρόνια δεν το έχουν πάρει είδηση? Επίσης, για κάποια μαθήματα είναι απαραίτητο το σύγγραμμα, για άλλα όχι, να βρεθούν, να τα καταγράψουμε, γιατί συμβαίνει αυτό τη στιγμή που τα πληρώνουμε από τους φόρους μας και τώρα θα κληθούμε να τα πληρώσουμε ξανά? Ακόμα, θα μειωθεί σε κάποιο ποσοστό η φορολόγηση των γονέων μας για τις δαπάνες των πανεπιστημίων,μιας που πια δεν θα κοστίζουν κ τόσο με τόσες περικοπές? Αυτά τα έκτακτα μέτρα των περικοπών τι χρονικό ορίζοντα έχουν, ή θα πληρώνουμε μία ζωή διπλά τα συγγράμματα? Αν μας κοπούν μαχαίρι τα βιβλία τι θα μπει στη θέση τους και θα είναι αξιόλογο?
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι με προχειρότητες και αντιδραστικές συμπεριφορές δεν πρόκειται να καταφέρουμε κάτι. Περικοπές θα γίνουν από παντού, είναι σίγουρο. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνω ότι πρέπει να κινηθούμε ώστε να διεκδικήσουμε πραγματικά και όχι να φωνάξουμε, να γίνει μπάχαλο με καταλήψεις κλπ και στο τέλος τίποτα.
Τα συγγράμματα και να κοπούν κάτι θα τα αντικαταστήσει. Επίσης, ο καθένας που εμπλέκεται σε αυτή την ιστορία δε σημαίνει ότι έχει τα ίδια συμφέροντα με τον απλό φοιτητή (πχ καθηγητές, παρατάξεις από τη μία ή την άλλη διεύθυνση). Τα μάτια μας ανοιχτά!
Δε θεωρώ σε καμία περίπτωση θετικό να κοπούν τα συγγράμματα, ούτε ότι η κυβέρνηση θέλει τέτοια ώρα να έχει και φασαρίες στα πανεπιστήμια στο κεφάλι της, ούτε ότι έχουμε εξ ορισμού κάποιους εχθρούς απέναντί μας ή κάποιους προστάτες. Αλλά προτού ανοίξει η σχολή και έρθουν άπασες οι παρατάξεις για ανακοινώσεις ας αναρωτηθούμε:
με τα μέτρα που θα πάρουμε είναι σίγουρο ότι θα ωφεληθούμε ή τουλάχιστον δεν θα επιδεινώσουμε τη θέση τη δική μας ως απλοί φοιτητές ή πάλι δεν θα γίνει τίποτα στο όνομα του μπάχαλου ???

Εδώ η απάντηση που έλαβε πέρισυ ο Παπαδόπουλος όταν έστειλε σχετική επιστολή στο υπουργείο για τα συγγράμματα των Μαθηματικών ΙΙΙΑ
Attachments
2012-01-02_148308_apantisi_gia_2o_syggramma.pdf
(112.64 KiB) Downloaded 876 times
I'm fine, as long as my buddha smiles to me..!
ιστορικός mech-eng
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 1249
Joined: Mon Jun 13, 2011 1:51 pm
Gender: Male

Re: Κατάργηση Δωρεάν Συγγραμμάτων σε Φοιτητές

Post by ιστορικός mech-eng »

αν και η απαντηση του υπουργειο αναφερει γνωστα πραγματα ,σε ποια ερωτηση απαντησε?υπηρξε προβλημα με τα συγγραμματα των μαθηματικων 3α?

παντως .ας ειμαστε ρεαλιστες,τα εσοδα απο καποιους εκδοτικους οικους που ασχολουνται με επιστημονικη βιβλιογραφια (πχ φουντας) προερχονται κατα ενα μεγαλο μερος απο τον κρατικο προυπολογισμο,αφου τα βιβλια ειναι πανακριβα.πιστευω οτι ακομα και να το κοψουν τα δωρεαν συγγραμματα ουτε οι μισοι δεν θα τ αγορασουν.σιγα να μην πηγαινα να δωσω 50-60 ευρω για το βιβλιο του κωστοπουλου,το οποιο καλο μεν ,αλλα ο ανθρωπος δεν το εχει γραψει μονο για το μαθημα αλλα και για χρηση απο μηχανικους.αχταρμα τα χουμε κανει....οι καθηγητες προσπαθουν να βγαλουν απο τα συγγραμματα τους και το κρατος προσπαθει να εξοικονομισει χρηματα απο τους φοιτητες...
User avatar
Kyria_patatokeftou
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 697
Joined: Wed Nov 17, 2010 9:49 am
Σχολή: Μηχανολόγος

Re: Κατάργηση Δωρεάν Συγγραμμάτων σε Φοιτητές

Post by Kyria_patatokeftou »

ιστορικός mech-eng wrote:αν και η απαντηση του υπουργειο αναφερει γνωστα πραγματα ,σε ποια ερωτηση απαντησε?υπηρξε προβλημα με τα συγγραμματα των μαθηματικων 3α?

είναι δύο, ένα για μερικές διαφορικές και ένα για μιγαδική, και δόθηκε μόνο το ένα. και το υπουργείο ουσιαστικά είπε στους καθηγητές "το ξέρατε ότι θα γινόταν έτσι, ας ρυθμίζατε τα μαθήματα ώστε να μην θέλουν δύο συγγράμματα το καθένα. άντε παρ'τε και λίγα παραπάνω για τη βιβλιοθήκη σας όμως.."
I'm fine, as long as my buddha smiles to me..!
User avatar
Kuchiki_Byakuya
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 6498
Joined: Fri Oct 22, 2010 6:55 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male
Location: Seireitei

Re: Κατάργηση Δωρεάν Συγγραμμάτων σε Φοιτητές

Post by Kuchiki_Byakuya »

Kyria_patatokeftou wrote:και το υπουργείο ουσιαστικά είπε στους καθηγητές "το ξέρατε ότι θα γινόταν έτσι, ας ρυθμίζατε τα μαθήματα ώστε να μην θέλουν δύο συγγράμματα το καθένα. άντε παρ'τε και λίγα παραπάνω για τη βιβλιοθήκη σας όμως.."
Νομίζω ότι οι αγαπημένοι μας καθηγητές μας χρωστάνε μερικές εξηγήσεις. Και ο Παπαδόπουλος έχει αυτήν την απάντηση επειδή είναι ο πρόεδρος της επιτροπής που καθορίζει το πρόγραμμα σπουδών στη σχολή μας. Και τον έχω ακούσει σε συνέλευση να κάνει την πιο εφικτή πρόταση, να γράφει ο κάθε καθηγητής ένα βιβλίο για το μάθημα του που θα τα περιέχει όλα και μερικά παραπάνω πράγματα γιατί πιστεύει και αυτός ότι πρέπει να έχουμε μια επιστημονική βιβλιοθήκη.

επειδή σε αυτή τη συνέλευση μίλησα και με τον Βουτσινά μου είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εκδότες, και ο Παπαντώνης όταν μιλούσε όλο τους εκδότες ανέφερε. Τα βιβλία κοστίζουν σε όλους.

Επίσης ως Πολυτεχνείο δεν μπορεί να γίνει μια επέκταση στο Θωμαϊδειο για να εκδίδει περισσότερα βιβλία. Ακόμα θα μπορούσε να γίνει μια συμφωνία με τ εθνικό τυπογραφείο ή την Τυποεκδοτική (το τελευταίο το είπα για να γελάσουμε και λίγο).
Kitharistas wrote: Κι επίσης όποιος θέλει να φτιάχνει "βιβλιοθήκη" (ναι, το έχω ακούσει και έχω δώσει την ίδια απάντηση) ας τα αγοράσει τα βιβλία.
διαφωνώ κιθ, η δημόσια παιδεία είναι μια επένδυση του κράτους, της κοινωνίας δηλαδή, προς στην κοινωνία και έτσι πρέπει όλοι να έχουν την δυνατότητα να φτιάξουν μια βιβλιοθήκη με βάση το πρόγραμμα σπουδών της σχολής μας. Βέβαια όποιο ασχολείται με άλλα πράγματα να πληρώσει, όπως έχω πληρώσει εγώ τόσες φορές, και βιβλία της σχολής.
Be proud to die by my Bankai.
Bankai. Senbonsakura Kageyoshi
Post Reply

Return to “Τα Πολυτεχνειακά”