όταν μιλάμε για κινήσεις πέρα από τη νομιμότητα δεν υπάρχουν ιδεολογικά ζητήματα, ή είσαι παράνομος ή όχι. και για να επανέρθουμε στο θέμα του τοπικ, ο επιχειρηματίας θα κοιτάξει να έχει το μεγαλύτερο κέρδος-συνήθως οικονομικό-με το ελάχιστο κόστος. το κράτος, η τοπική αυτοδιοίκηση και όλα αυτά τα αφηρημένα πράγματα υποτίθεται πως κοιτούν το κοινωνικό όφελος-κάτι αφηρημένο πάλι.. αν λοιπόν οι νόμοι και οι αποφάσεις του κράτους κρίνουν πως δεν ωφελεί την κοινωνία να χτιστεί mall στο μαρούσι τότε δεν θα χτιστεί-αφηρημένα σχήματα πάλι..ShadowMech wrote:
Στα περι μελετης ερχεται και μπαινει και το ιδεολογικο θεμα του ποσο εντονη παρεμβαση θελουμε να εχει το κρατος στις δρασεις του ιδιωτικου τομεα.
Αυτοι για μενα ειναι προβληματισμοι που αφορουν καθαρα τον επιχειρηματια. Αν αυτος κρινει οτι οι απαντησεις σε τετοιου ειδους ερωτηματα ειναι θετικες τοτε let it be. Σαφως θα εχει λογο πχ η πολεοδομια για το τι θα χτισει κλπ, αλλα αυτο ειναι πολυ διαφορετικο απο το να κρινεις το ποσο λογικη και "καλη" ειναι η επενδυση.
Το θέμα είναι πώς κρίνουμε τι ωφελεί την κοινωνία, πού σταματά το αυτονόητο και αρχίζει το ιδεολογικό και πώς σχεδιάζουμε για τις μελλοντικές επενδύσεις, στρατηγικές κλπ.
Το θέμα του mall το εντάσσω στο αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν πληροί τα βασικά από προϋποθέσεις για να πούμε ότι αποφασίζουμε όλοι μαζί αν πρέπει να χτιστεί ή όχι.
Πολλές από τις λεγόμενες αποκρατικοποιήσεις επίσης κινούνται στη σφαίρα του αυτονόητου, καθώς κοστίζουν τόοσο πολύ σε φόρους της κοινωνίας που καλύτερα να φύγουν από την κρατική ιδιοκτησία, καθώς δεν πρόκειται να αποδώσουν ποτέ παραπάνω. πχ ΟΣΕ με μέσο μισθό 1100 ευρώ, άλλους μισθούς γύρω στα 7000 ευρώ σε άτομα λυκειακής μόρφωσης και τα χρέη του που τα πληρώνουμε όλοι μας έμμεσα σε φόρους και εισιτήρια, όταν ο μισθός του νεοδιόριστου δάσκαλου είναι 570ευρώ