Σύνοδος Πρυτάνεων 30-6-2012- ο περσινός νόμος επίκαιρος ξανά

Ανακοινώσεις, συζητήσεις και προβληματισμοί που αφορούν το Πολυτεχνείο γενικότερα.
Forum rules
Σας υπενθυμίζουμε να μην δημοσιεύετε μηνύματα σε greeklish ή συνεχή ΚΕΦΑΛΑΙΑ! Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται.
User avatar
Kyria_patatokeftou
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 697
Joined: Wed Nov 17, 2010 9:49 am
Σχολή: Μηχανολόγος

Re: Σύνοδος Πρυτάνεων 30-6-2012- ο περσινός νόμος επίκαιρος

Post by Kyria_patatokeftou »

Έσκασε και αυτό πριν λίγο :
Συνάντηση με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ είχε ο υπουργός Παιδείας και οι πληροφορίες θέλουν αύριο Πέμπτη να ανακοινώνονται οι αλλαγές στα ΑΕΙ, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά το Σεπτέμβριο.
Οι αλλαγές που ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το "Βήμα", είναι οι εξής:
- Παράταση στη θητεία όλων των οργάνων των ΑΕΙ (προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων, πρυτανικών αρχών) ως τον Δεκέμβριο του 2012.
- Η ευθύνη για την διενέργεια των εκλογών περνάει στις πρυτανικές τους αρχές, οι οποίες πρέπει να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για να αποφύγουν τυχόν επεισόδια και διαμαρτυρίες.
Κατόπιν αυτού θα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους επόμενους μήνες.
- Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης με τον νέο Νόμο περνούν στις Συγκλήτους τους, ενώ τα Συμβούλια θα έχουν τις υπόλοιπες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ.
- Ο Κοσμήτορας των Σχολών στα πανεπιστήμια δεν θα διορίζεται αλλά θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσεται από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης όταν αυτά εκλεγούν.
Ο,τι δηλαδή ισχύει και για την εκλογή πρυτάνεων που θα εκλέγονται από τους διδάσκοντες μεταξύ τριών ατόμων που θα προτείνουν τα Συμβούλια.
- Τα τμήματα των ΑΕΙ διατηρούν όλες τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στις Σχολές των ΑΕΙ.
Το υπουργείο Παιδείας περιμένει ότι ο νέος Νόμος θα εφαρμοστεί ομαλά, από τη στιγμή που τα βασικά αιτήματα για την ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ ικανοποιούνται.
Πάντως, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ προσανατολίζονται σε έκτακτη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.
Στη σημερινή συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, συζήτησε λεπτομερώς το θέμα του Νόμου, άκουσε τις απόψεις των πρυτάνεων των ΑΕΙ και των εκπροσώπων των ΤΕΙ και σε δήλωσή του επισήμανε:
"Όπως είχαμε δεσμευθεί στις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης προχωράμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την κάνουμε πιο αποτελεσματική, επιτυγχάνοντας ευρύτατες συναινέσεις. Δέσμευσή μου είναι ένα ανοικτό, αναβαθμισμένο, Δημόσιο Πανεπιστήμιο".
Ο Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Κωνσταντίνος Φεγγερός, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σημείωσε ότι έγινε εποικοδομητική συζήτηση, ωστόσο τόνισε ότι δεν έχουν ακόμη οι πρυτάνεις τις τελικές προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να τους ανακοινωθούν αύριο.
Όπως είπε τα Πανεπιστήμια περιμένουν την αποδέσμευση του φετινού προϋπολογισμού από τις εκλογές των προσώπων. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις των πανεπιστημιακών είναι γνωστές και τώρα τα Ιδρύματα αναμένουν τις αποφάσεις του υπουργείου.
Πηγή: Το Βήμα
I'm fine, as long as my buddha smiles to me..!
User avatar
Kuchiki_Byakuya
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 6498
Joined: Fri Oct 22, 2010 6:55 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male
Location: Seireitei

Re: Σύνοδος Πρυτάνεων 30-6-2012- ο περσινός νόμος επίκαιρος

Post by Kuchiki_Byakuya »

Μας δουλεύουν; όταν κάνουν μάθημα σε ποιους νομίζουν ότι μιλάνε; ή μάλλον ξέρουν ότι υπάρχουμε και εμείς.

όλα για κοσμήτορες (ποιος θα τους βάζει και ποιος θα τους ελέγχει, συμβούλια διοίκησης που δεν έχουν ιδέα τι γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια αλλά από ότι φαίνεται ούτε οι καθηγητές μας ξέρουν).

κάτι για για τους φοιτητές, για το πρόγραμμα σπουδών, για την προσαρμογή με τα διεθνή δεδομένα, για το άνοιγμα στην αγορά (τη συνεργασία με νέες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις) και το πώς να κερδίζουμε όχι και όχι μόνο για το εργαστήριο και τον καθηγηταρά που το τρέχει.

το χειρότερο είναι ότι δεν ασχολούνται καν γιατί τα ξέρουν όλοι όλα.
Be proud to die by my Bankai.
Bankai. Senbonsakura Kageyoshi
User avatar
Kyria_patatokeftou
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 697
Joined: Wed Nov 17, 2010 9:49 am
Σχολή: Μηχανολόγος

Re: Σύνοδος Πρυτάνεων 30-6-2012- ο περσινός νόμος επίκαιρος

Post by Kyria_patatokeftou »

Γιατί τσιρίζει αυτός?
Νίκη των συντεχνιών οι αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ, λέει ο καθηγητής Ι.Γρυσπολάκης
Επιστολή προς τους βουλευτές, σε σκληρή γλώσσα, κατά των αλλαγών που πρόκειται να γίνουν στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έστειλε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Ιωακείμ Γρυσπολάκης.

«Από σήμερα θα γνωρίζουν όλοι οι πολίτες ότι αν δεν θέλουν να εφαρμόσουν ένα νόμο θα κωλυσιεργούν στην εφαρμογή του και η Πολιτεία θα τους επιβραβεύει. Όσοι δε αφελείς θελήσουν να υπερασπιστούν και να εφαρμόσουν ένα νόμο, ας γνωρίζουν ότι θα χλευαστούν και θα γελοιοποιηθούν» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρύτανης.

Θέτοντας, εξάλλου το ερώτημα, «μετά από αυτό, με ποιο ηθικό ανάστημα θα έλθουν οι κυβερνώντες να απαιτήσουν από τους φοροφυγάδες να πληρώσουν φόρους;», ο κ. Γρυσπολάκης προσθέτει: «Έτσι δεν μένει παρά να ομολογήσω δημοσίως ότι οι πρυτάνεις και οι άλλοι συνδικαλιστές, που με την ανομία τους γελοιοποίησαν 255 από τους 300 βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων (συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ) που ψήφισαν τον νόμο 4009/11, πέτυχαν την απενεργοποίησή του, παραβαίνοντας οι ίδιοι κατάφωρα τις ακαδημαϊκές αρχές, το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους. Αυτή είναι η νίκη των συντεχνιών».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και πάλι καταμεσής του καλοκαιριού έγιναν όλα, με την παρουσία βέβαια της ακαδημαϊκής κοινότητας, η οποία καλύπτεται από τους πρυτάνεις όταν ό,τι γίνεται αφορά αυτούς και μόνον αυτούς-δηλαδή πάντα. Τους φοιτητές τους φωνάζουν όταν είναι να κάνουν καμιά κατάληψη να τους ξελασπώσουν.. Τέλος πάντων, τα βρήκαν όλοι και όλα μια χαρά και ωραία.
I'm fine, as long as my buddha smiles to me..!
User avatar
Nameless49532
Lieutenant Colonel
Lieutenant Colonel
Posts: 210
Joined: Sun May 30, 2010 3:57 pm

Re: Σύνοδος Πρυτάνεων 30-6-2012- ο περσινός νόμος επίκαιρος

Post by Nameless49532 »

Ο Γρυσπολάκης είναι γνωστός φασιστάκος
who's gonna teach you how to dance?
who's gonna show you how to fly?
who's gonna call you on the lame, dope-smoking slacking little sucker you are?
User avatar
Kuchiki_Byakuya
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 6498
Joined: Fri Oct 22, 2010 6:55 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male
Location: Seireitei

Re: Σύνοδος Πρυτάνεων 30-6-2012- ο περσινός νόμος επίκαιρος

Post by Kuchiki_Byakuya »

Kyria_patatokeftou wrote:Γιατί τσιρίζει αυτός?
Nameless49532 wrote:Ο Γρυσπολάκης είναι γνωστός φασιστάκος
Πρώτη φορά τον ακούω αυτόν και δεν ξέρω τι είναι, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει δίκιο.

Για μένα ο κοσμήτορας πρέπει να διορίζεται από πάνω και όχι να εκλέγεται από κάτω. Η κοσμητεία είναι ένας θεσμός όχι μόνο μεταφοράς πληροφορίας από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα, αλλά είναι θεσμός διοίκησης και ελέγχου. Άρα δεν είναι σωστό ο κοσμήτορας να εκλέγεται ,και άρα μερικώς να ελέγχεται, από αυτούς που θα ελέγχει αν τηρούν τις αποφάσεις της πρυτανείας και των συγκλήτων.

Επίσης ο κοσμήτορας, αφού αναφέρεται σε τμήμα συναναστρέφεται στην ουσία μόνο με καμιά τριανταριά ανθρώπους που αυτή η σχέση εξάρτησης μεγεθύνεται.

Και για να μην υπάρχουν μπερδέματα ο θεσμός της πρυτανείας αναφέρεται σε όλο το πανεπιστήμιο οπότε πλησιάζει με καλή προσέγγιση τη σωστή λειτουργία της διοίκησης, τουλάχιστον στη θεωρία.

Μια ερώτηση πού σημαίνει πολλά. Ξέρουμε ποιος είναι ο κοσμήτορας της Σχολής μας;
Be proud to die by my Bankai.
Bankai. Senbonsakura Kageyoshi
User avatar
Kyria_patatokeftou
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 697
Joined: Wed Nov 17, 2010 9:49 am
Σχολή: Μηχανολόγος

Re: Σύνοδος Πρυτάνεων 30-6-2012- ο περσινός νόμος επίκαιρος

Post by Kyria_patatokeftou »

Στη Βουλή κατατίθεται την Δευτέρα το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια. Ένα από τα σημεία αιχμής, η δυνατότητα των νυν πρυτανικών αρχών να εξαντλήσουν τη θητεία τους, πηρέ όπως φαίνεται το πράσινο φώς από το Συμβούλιο των τριών αρχηγών.

Υπό διαμόρφωση είναι ακόμη ζητήματα που αφορούν στη διενέργεια των εκλογών με ταξινομική ψήφο, τη σύντομη λίστα υποψηφίων για τα αξιώματα του πρύτανη και του κοσμήτορα, καθώς και στο ρόλο των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου διοίκησης.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

έως το τέλος Δεκεμβρίου θα γίνουν σε όλα τα ιδρύματα εκλογές για την ανάδειξη των Συμβουλίων, με ευθύνη των πρυτάνεων που μάλιστα επισείει κυρώσεις.
σε 3 πανεπιστήμια - Θεσσαλίας, Πειραιώς, Πολυτεχνείο Κρήτης- όπου λήγει η θητεία των πρυτανικών αρχών θα γίνουν και πρυτανικές εκλογές.
στα υπόλοιπα ιδρύματα οι εκλογές πρυτάνεων και κοσμητόρων θα γίνουν όταν λήξουν οι θητείες των νυν εκλεγμένων οργάνων: σε 14 ιδρύματα το 2014 και σε 3 το 2015
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου πιθανότατα την Τετάρτη θα ξεκινήσει και η ροή της χρηματοδότησης ώστε να μπορούν τα ιδρύματα να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε ανασχεδιασμό του «ακαδημαϊκού χάρτη», εκπονώντας σχέδια συγχωνεύσεων ή καταργήσεων τμημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» της Κυριακής» το σχέδιο με την ονομασία «Αθηνά» πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα από το υπουργείο Παιδείας, και θα περικόψει δραστικά το πλήθος των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφού σήμερα λειτουργούν 24 ΑΕΙ σε 36 πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις.

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου έχουν μπει τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας, που παρουσιάζουν χαμηλή έως ανύπαρκτς ζήτηση από τους υποψηφίους και τα οποία συγχρόνως παρουσιάζουν μια φθίνουσα πορεία στην «παραγωγή πτυχιούχων» την τελευταία πενταετία.
ΝΕΤ, ΕΘΝΟΣ
Δηλαδή τι θα γίνει με αυτούς τους φοιτητές και καθηγητές και προσωπικό που ήδη υπάρχουν σε αυτές τις σχολές?
Όταν κρίνεται η "χαμηλή-ανύπαρκτη" ζήτηση, τα παιδιά που κάνουν μηχανογραφικό το ξέρουν, και τι έγινε φέτος, γνωρίζουμε?
Φρόντισε κανείς να "γίνει χώρος" για τους φοιτητές που θα μείνουν απ'έξω, σε άλλες αντίστοιχες σχολές?
Γιατί απ'ό,τι ξέρω φέτος τα κεντρικά πανεπιστήμια ζήτησαν λιγότερους εισακτέους και το υπουργείο τους αύξησε!
Αλλά όλοι βρίσκουμε παρηγοριά στη σκέψη πως λύθηκε το διοικητικό και άρα nothing to worry about... :? :?
I'm fine, as long as my buddha smiles to me..!
User avatar
Kyria_patatokeftou
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 697
Joined: Wed Nov 17, 2010 9:49 am
Σχολή: Μηχανολόγος

Re: Σύνοδος Πρυτάνεων 30-6-2012- ο περσινός νόμος επίκαιρος

Post by Kyria_patatokeftou »

Kuchiki_Byakuya wrote: Για μένα ο κοσμήτορας πρέπει να διορίζεται από πάνω και όχι να εκλέγεται από κάτω. Η κοσμητεία είναι ένας θεσμός όχι μόνο μεταφοράς πληροφορίας από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα, αλλά είναι θεσμός διοίκησης και ελέγχου. Άρα δεν είναι σωστό ο κοσμήτορας να εκλέγεται ,και άρα μερικώς να ελέγχεται, από αυτούς που θα ελέγχει αν τηρούν τις αποφάσεις της πρυτανείας και των συγκλήτων.Επίσης ο κοσμήτορας, αφού αναφέρεται σε τμήμα συναναστρέφεται στην ουσία μόνο με καμιά τριανταριά ανθρώπους που αυτή η σχέση εξάρτησης μεγεθύνεται.
Ασφαλιστικές δικλίδες ελέγχου ενός προσώπου που έχει σημαντικές αρμοδιότητες είναι απαραίτητο να υπάρχουν. Δεν μπορεί τη στιγμή που περνάν από τα χέρια μου τόσες ευθύνες και ταυτόχρονα έχω άλλες τόσες δυνατότητες διαπλοκής και συνδιαλλαγής δεξιά και αριστερά, να μην με ελέγχει κανένας. Και είναι κρίμα αυτό να παρερμηνεύεται ως "απώλεια ελευθερίας", "κατάργηση δικαιωμάτων" κλπ.
Ο έλεγχος από κάποιον αντικειμενικό παρατηρητή είναι μία κάποια λύση. Όπως και ο έλεγχος από κάτω.
Επίσης, το maximum χρονικό όριο της θητείας είναι θετικότατο να υπάρχει.
I'm fine, as long as my buddha smiles to me..!
User avatar
Kuchiki_Byakuya
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 6498
Joined: Fri Oct 22, 2010 6:55 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male
Location: Seireitei

Re: Σύνοδος Πρυτάνεων 30-6-2012- ο περσινός νόμος επίκαιρος

Post by Kuchiki_Byakuya »

Kyria_patatokeftou wrote:Δηλαδή τι θα γίνει με αυτούς τους φοιτητές και καθηγητές και προσωπικό που ήδη υπάρχουν σε αυτές τις σχολές?
η λογική λέει ότι αν δεν υπάρχει το τμήμα ή ο τομέας στο πανεπιστήμιο με το οποίο θα συγχωνευτούν οι θέσει εργασίας θα κρατηθούν. αν υπάρχει (κάτι μάρκετινγκ, διοίκηση επιχειρήσεων και κάτι τέτοια) υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Ή να φύγουν όλοι ή να γίνει μια σύμπτυξη μετά από αξιολόγηση. Δεν ξέρω πιο θα προτιμηθεί. Μάλλον το πρώτο ή αν υπάρχουν κονέ το δεύτερο. Με τόσο αντικειμενικά κριτήρια.
Kyria_patatokeftou wrote:Όταν κρίνεται η "χαμηλή-ανύπαρκτη" ζήτηση, τα παιδιά που κάνουν μηχανογραφικό το ξέρουν, και τι έγινε φέτος, γνωρίζουμε?
δεν χρειάζεται να το ξέρουν για να κάνουν μηχανογραφικό. Μόνο τη βάση θα πρέπει να κοιτάνε γιατί τον αριθμό δεν μπορούν αν τον προσδιορίσουν ούτε να ξέρουν τι γίνεται κάτω από το τραπέζι.
Kyria_patatokeftou wrote:Φρόντισε κανείς να "γίνει χώρος" για τους φοιτητές που θα μείνουν απ'έξω, σε άλλες αντίστοιχες σχολές?
πιστεύω ναι. κανένας δεν θέλει παραπάνω αναστάτωση στην κοινωνία.
Kyria_patatokeftou wrote:Γιατί απ'ό,τι ξέρω φέτος τα κεντρικά πανεπιστήμια ζήτησαν λιγότερους εισακτέους και το υπουργείο τους αύξησε!
και εγώ το άκουσα αυτό από άνθρωπο πολύ μέσα. είναι το λογικό για να μην μαζευτούν πολλοί σε περιφερειακά πανεπιστήμια που είναι τα περισσότερα ρημάδια από καθηγητές και από γενικές υποδομές. θα δούμε όμως πόσο θα τους αυξήσει.

τέλος να δηλώσω ότι συμφωνώ με την κατάργηση ή την συγχώνευση των πανεπιστημίων.το θέμα κάθε πόλη να έχει σχολή ήταν γελοίο και κουραστικό.
Be proud to die by my Bankai.
Bankai. Senbonsakura Kageyoshi
User avatar
castiel
Praetorian
Praetorian
Posts: 6466
Joined: Tue Oct 05, 2010 8:08 pm
Σχολή: Ναυπηγός
Gender: Male
Location: 501 Not Implemented

Re: Σύνοδος Πρυτάνεων 30-6-2012- ο περσινός νόμος επίκαιρος

Post by castiel »

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ
με τη διαδικασία κατεπείγοντος μάλιστα...

όλο το νομοσχέδιο
nomosxedio.pdf
(177.94 KiB) Downloaded 641 times

(πηγή: in.gr )
Now dance, fucker, dance | Man, I never had a chance | And no one even knew | It was really only you
And now you'll lead the way | Show the light of day | Nice work you did | You're gonna go far, kid..


___P.S.___

Έβαλε ο Θεός σημάδι
παλικάρι στα Σφακιά
κι ο πατέρας του στον Άδη
άκουσε μια τουφεκιά.
User avatar
Kuchiki_Byakuya
MechEng Seeder
MechEng Seeder
Posts: 6498
Joined: Fri Oct 22, 2010 6:55 pm
Σχολή: Μηχανολόγος
Gender: Male
Location: Seireitei

Re: Σύνοδος Πρυτάνεων 30-6-2012- ο περσινός νόμος επίκαιρος

Post by Kuchiki_Byakuya »

Kyria_patatokeftou wrote:να μην με ελέγχει κανένας. Και είναι κρίμα αυτό να παρερμηνεύεται ως "απώλεια ελευθερίας", "κατάργηση δικαιωμάτων" κλπ.
γουέλκαμ του γκρις.
Kyria_patatokeftou wrote:Ο έλεγχος από κάποιον αντικειμενικό παρατηρητή είναι μία κάποια λύση. Όπως και ο έλεγχος από κάτω.
από κάτω πάντα υπάρχει έλεγχος γιατί με αυτούς συνδιαλέγεσαι και στο τέλος οι πράξεις σου έχουν συνέπειες στους κάτω. το θέμα είναι να υπάρχει σοβαρότητα από πάνω και τα δύο πράγματα να μην συγχέονται.
Kyria_patatokeftou wrote:Επίσης, το maximum χρονικό όριο της θητείας είναι θετικότατο να υπάρχει.
+
castiel wrote:με τη διαδικασία κατεπείγοντος μάλιστα...
δεν υπάρχει μαντήλι να κλάψουμε στα ιδρύματα.
Be proud to die by my Bankai.
Bankai. Senbonsakura Kageyoshi
Post Reply

Return to “Τα Πολυτεχνειακά”